Recept Francouzská specialita - Garbure

Francouzská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Fazole namočit do druhého dne. Slít je a propláchnout. Vložit je do hrnce se šunkou, nebo slaninou, špekem, zalít vše vodou, přidat bouquet garni, cibuli a česnek. Přikrýt, přivéct do varu, osolit (pozor, slanina a špek mohou být dosti slané), snížit teplotu a pomalinku nechat probublávat asi 1 1/2 - 2 hodiny. Přidat brambory, zelí, obrovské fazole, mrkev, pórek, koření a vše dusit dalších 45 minut. Vyjmout bouquet garni a zahodit. Vyjmout maso a nakrájet ho na plátky (tradičně se maso podává zvlášť, ale může se podávat v polévce) a vrátit do hrnce s confit d'oie. Ochutnat a není-li polévka dosti slaná, tak ji přisolit. Nakrájet chleba na kostky a vložit je do polévkových misek. Na chléb rozdrobit sýr, vše zalít polévkou a ihned podávat. TIP. Tato velice historicky stará zimní polévka pochází z jihozápadní Francie. Přestože každý kuchař má tak trochu jinou verzi, polévka musí být vždycky hustá, chutná, vydatná a uspokojující. Je to jeden z receptů, který je nejlepší po uležení a sehřátí a proto je dobré polévku uvařit dopředu. Možná někdy budou chybět obrovské fazole, nevadí, mohou se přidat zelené fazolky. Možná někdy není poruce Kačení, nebo husí CONFIT, jednoduše se vynechá i když právě ono dodává tu specielní chuť, avšak naložené vepřové s přidáním trochy husího, nebo kachního sádla je také dobré.

Recept je z kategorií: Pokrmy z jednoho hrnce

Nahlásit recept

  • 23.01.07 vloženo
  • 10058x zobrazeno

Počet porcí

  • 6 porcí

Ingredience

  • 300 g fazolí
  • 500 g nevařené šunky, nebo slaniny
  • 200 g dvakrát uzeného špeku
  • 1.2 l kuřecího vývaru, nebo vody
  • bouquet garni (svazek bobkového listu, tymiánu, dobromyslu, petrželky a majoránky)
  • 2 pokrájené cibule
  • 1 pokrájený mrkev
  • 1 pokrájený menší pórek
  • 2 stroužky česneku posekaného
  • 350 g brambor, oloupaných a nakrájených
  • 200 g zeleného, nebo bílého zelí, nebo kapusty nakrájené na proužky
  • 200 - 450 g confit d'oie ("Kačení CONFIT z Francie do foroty ":http://www.labuznik.com/recipe.php?ID=12068 naložená kačena a stejně se připravuje i husa)
  • 200 g vyloupaných obrovských fazolí
  • mořská sůl a černý pepř
  • špetka tymiánu
  • špetka majoránky
  • 2 dl červeného vína
  • 6 krajíčků selského chleba
  • 300 g Roquefort, nebo podobný sýr s modrou plísní

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Francouzská specialita - Garbure

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Francouzská specialita - Garbure

babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Garbure - buturenko,

chtěla jsem Ti pogratulovat k tak vzácné babičce…87 let a ještě tak činná ;o))) absolutně neuvěřitelné! Myslím si, že bys z ní měla vytáhnout její ¨tajnosti¨pro další pokolení…

Přeji Ti příjemný víkend!

babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Francouzská specialita - toustíku,

Ty máš co mluvit s těmi svými nádhernými recepty, jeden krásnější než druhý! Dík za návštěvu pod receptem ;o)

Pěkné posezení u sklénky vínka Ti přeje,

babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Francouzská specialita - Bali,

jóóó, to bych si také dala líbit, ale jediné co mě napadá je cucat kosti ;o)))

Pa!

Bali
1254 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Francouzská specialita - Garbure.BUTU

hm, to bude obdobne jako delaji ve Fr. Je to mnamimka, vid?

toast
171 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Francouzská specialita - Garbure.

Teda, vy mi děláte chutě… Do tohodle počasí se sklenkou červeného, babi, kdo
to má vše stíhat. :o)

Krásný den všem přeji

buturenka
311 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Francouzská specialita - Garbure.

Bali, moravský konfit, jak „naša stařka dělá“ ani neznám. Vždy přijdu k hotovému, ale jsou to upečené kusy kačeny, zaleté sádlem kačením, a má to v takové hliněné nádobě na podlaze v komoře. Ona má už sice 87 roků, ale nic nám zatím nechce prozradit, a těch kačen chová každý rok tak 30 ks a krmí jich turkyňů, teda kukuřicí :-)

Bali
1254 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Francouzská specialita - Garbure.BABI

nemelas bys z kachny nejaky dietni recept :-))

babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Francouzská specialita - butu,

u nás také sněží a krb je opravdu hřejivý…Jsem velice nadšena, že chceš vyzkoušet garbure a tokonce s husími stehýnky od babičky, které budou zajisté výborné. Nezapomeň toho navařit víc, protože když je garbure ohřívaný, tím je chutnější…opravdu ;o)

babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Francouzská specialita - butu,

u nás také sněží a krb je opravdu hřejivý…Jsem velice nadšena, že chceš vyzkoušet garbure a tokonce s husími stehýnky od babičky, které budou zajisté výborné. Nezapomeň toho navařit víc, protože když je garbure ohřívaný, tím je chutnější…opravdu ;o)

Bali
1254 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Francouzská specialita - Garbure. Butu...

zavidim ti pekne domaci kaceny, ktere aby v Cechach clovek pohledal. A jak dela starenka moravsky konfit??

buturenka
311 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Francouzská specialita - Garbure.

jen nemám kačení konfit z francie, ale od mé stařky, teda babičky, která má svoje kačeny, které vykrmuje pro celou rodinu a jsou mňam, mňam

buturenka
311 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Francouzská specialita - Garbure.

tak toto je receptík na dnešní obědovečeři, my jsme na Moravě totálně zasněžemí, tak uděláme ohýnek v krbu a sedneme k této dobrůtce, už se těším jak to zkusím

babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Garbure - buraci,

a víš, že máš pravdu? Jakási podobnost zde je. U nás taktéž sněží a tak pro člověka trošínku vymrzlého a unaveného z přírody je to lahoda si sednout k misce Garbure ;o)

Dobrou noc!

buraci
1136 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Francouzská specialita - Garbure.

Trosku to pripomina ribollitu a tu my moc radi. A ten syr na zaver, to je nadhera. U nas konecne snezi a tak se takova polivcicka bude hodit.
Bali, zijeme jenom jednou, chces snad byt o hladu a prijit o takove lahudky jako je garbure?:-)))
Pekny vecer!

babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Francouzská specialita - Bali,

to koukáš, co ;o) Mám toho ještě víc ve svém rukávě…

Pa a měj se krásně!

Bali
1254 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Francouzská specialita - Garbure.TEDA BABI

ted jsem se vratila z francouzske zabijacky s predstavou, ze se zacnu krotit v jidle a ty na mne s timhle?! To je mnamina, mnamina......:-)

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Česnečka podle šéfkuchaře

Nejlepší recepty

Kuřecí tortilla s rajčaty a ledovým salátem Kuřecí tortilla s rajčaty a...
Králík pečený na česneku Králík pečený na česneku
Bylinkové palačinky s chřestem Bylinkové palačinky s chřestem
Meruňkový koláč s tvarohovou nádivkou Meruňkový koláč s...
Plněné bramborové knedlíky anglickou slaninou se zelím Plněné bramborové knedlíky...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz