Recept Francouzská specialita - Garbure

babi Francouzská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Postup

Fazole namočit do druhého dne. Slít je a propláchnout. Vložit je do hrnce se šunkou, nebo slaninou, špekem, zalít vše vodou, přidat bouquet garni, cibuli a česnek. Přikrýt, přivéct do varu, osolit (pozor, slanina a špek mohou být dosti slané), snížit teplotu a pomalinku nechat probublávat asi 1 1/2 - 2 hodiny. Přidat brambory, zelí, obrovské fazole, mrkev, pórek, koření a vše dusit dalších 45 minut. Vyjmout bouquet garni a zahodit. Vyjmout maso a nakrájet ho na plátky (tradičně se maso podává zvlášť, ale může se podávat v polévce) a vrátit do hrnce s confit d'oie. Ochutnat a není-li polévka dosti slaná, tak ji přisolit. Nakrájet chleba na kostky a vložit je do polévkových misek. Na chléb rozdrobit sýr, vše zalít polévkou a ihned podávat. TIP. Tato velice historicky stará zimní polévka pochází z jihozápadní Francie. Přestože každý kuchař má tak trochu jinou verzi, polévka musí být vždycky hustá, chutná, vydatná a uspokojující. Je to jeden z receptů, který je nejlepší po uležení a sehřátí a proto je dobré polévku uvařit dopředu. Možná někdy budou chybět obrovské fazole, nevadí, mohou se přidat zelené fazolky. Možná někdy není poruce Kačení, nebo husí CONFIT, jednoduše se vynechá i když právě ono dodává tu specielní chuť, avšak naložené vepřové s přidáním trochy husího, nebo kachního sádla je také dobré.

Recept je z kategorií: Pokrmy z jednoho hrnce

Nahlásit recept

  • 23.01.07 vloženo
  • 10513x zobrazeno

Počet porcí

  • 6 porcí

Ingredience

  • 300 g fazolí
  • 500 g nevařené šunky, nebo slaniny
  • 200 g dvakrát uzeného špeku
  • 1.2 l kuřecího vývaru, nebo vody
  • bouquet garni (svazek bobkového listu, tymiánu, dobromyslu, petrželky a majoránky)
  • 2 pokrájené cibule
  • 1 pokrájený mrkev
  • 1 pokrájený menší pórek
  • 2 stroužky česneku posekaného
  • 350 g brambor, oloupaných a nakrájených
  • 200 g zeleného, nebo bílého zelí, nebo kapusty nakrájené na proužky
  • 200 - 450 g confit d'oie ("Kačení CONFIT z Francie do foroty ":http://www.labuznik.com/recipe.php?ID=12068 naložená kačena a stejně se připravuje i husa)
  • 200 g vyloupaných obrovských fazolí
  • mořská sůl a černý pepř
  • špetka tymiánu
  • špetka majoránky
  • 2 dl červeného vína
  • 6 krajíčků selského chleba
  • 300 g Roquefort, nebo podobný sýr s modrou plísní

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Francouzská specialita - Garbure

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Francouzská specialita - Garbure

babi
6360 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Garbure - buturenko,

chtěla jsem Ti pogratulovat k tak vzácné babičce…87 let a ještě tak činná ;o))) absolutně neuvěřitelné! Myslím si, že bys z ní měla vytáhnout její ¨tajnosti¨pro další pokolení…

Přeji Ti příjemný víkend!

babi
6360 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Francouzská specialita - toustíku,

Ty máš co mluvit s těmi svými nádhernými recepty, jeden krásnější než druhý! Dík za návštěvu pod receptem ;o)

Pěkné posezení u sklénky vínka Ti přeje,

babi
6360 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Francouzská specialita - Bali,

jóóó, to bych si také dala líbit, ale jediné co mě napadá je cucat kosti ;o)))

Pa!

Bali
1254 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Francouzská specialita - Garbure.BUTU

hm, to bude obdobne jako delaji ve Fr. Je to mnamimka, vid?

toast
171 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Francouzská specialita - Garbure.

Teda, vy mi děláte chutě… Do tohodle počasí se sklenkou červeného, babi, kdo
to má vše stíhat. :o)

Krásný den všem přeji

buturenka
311 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Francouzská specialita - Garbure.

Bali, moravský konfit, jak „naša stařka dělá“ ani neznám. Vždy přijdu k hotovému, ale jsou to upečené kusy kačeny, zaleté sádlem kačením, a má to v takové hliněné nádobě na podlaze v komoře. Ona má už sice 87 roků, ale nic nám zatím nechce prozradit, a těch kačen chová každý rok tak 30 ks a krmí jich turkyňů, teda kukuřicí :-)

Bali
1254 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Francouzská specialita - Garbure.BABI

nemelas bys z kachny nejaky dietni recept :-))

babi
6360 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Francouzská specialita - butu,

u nás také sněží a krb je opravdu hřejivý…Jsem velice nadšena, že chceš vyzkoušet garbure a tokonce s husími stehýnky od babičky, které budou zajisté výborné. Nezapomeň toho navařit víc, protože když je garbure ohřívaný, tím je chutnější…opravdu ;o)

babi
6360 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Francouzská specialita - butu,

u nás také sněží a krb je opravdu hřejivý…Jsem velice nadšena, že chceš vyzkoušet garbure a tokonce s husími stehýnky od babičky, které budou zajisté výborné. Nezapomeň toho navařit víc, protože když je garbure ohřívaný, tím je chutnější…opravdu ;o)

Bali
1254 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Francouzská specialita - Garbure. Butu...

zavidim ti pekne domaci kaceny, ktere aby v Cechach clovek pohledal. A jak dela starenka moravsky konfit??

buturenka
311 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Francouzská specialita - Garbure.

jen nemám kačení konfit z francie, ale od mé stařky, teda babičky, která má svoje kačeny, které vykrmuje pro celou rodinu a jsou mňam, mňam

buturenka
311 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Francouzská specialita - Garbure.

tak toto je receptík na dnešní obědovečeři, my jsme na Moravě totálně zasněžemí, tak uděláme ohýnek v krbu a sedneme k této dobrůtce, už se těším jak to zkusím

babi
6360 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Garbure - buraci,

a víš, že máš pravdu? Jakási podobnost zde je. U nás taktéž sněží a tak pro člověka trošínku vymrzlého a unaveného z přírody je to lahoda si sednout k misce Garbure ;o)

Dobrou noc!

buraci
1136 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Francouzská specialita - Garbure.

Trosku to pripomina ribollitu a tu my moc radi. A ten syr na zaver, to je nadhera. U nas konecne snezi a tak se takova polivcicka bude hodit.
Bali, zijeme jenom jednou, chces snad byt o hladu a prijit o takove lahudky jako je garbure?:-)))
Pekny vecer!

babi
6360 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Francouzská specialita - Bali,

to koukáš, co ;o) Mám toho ještě víc ve svém rukávě…

Pa a měj se krásně!

Bali
1254 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Francouzská specialita - Garbure.TEDA BABI

ted jsem se vratila z francouzske zabijacky s predstavou, ze se zacnu krotit v jidle a ty na mne s timhle?! To je mnamina, mnamina......:-)

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Uzené se zelím a hruškami Uzené se zelím a hruškami
Chilli con carne Chilli con carne
Ledový salát s kuřecími prsíčky Ledový salát s kuřecími...
Králík pečený na česneku Králík pečený na česneku
Kuře se zeleninou a nudlemi (Nikomi udon) Kuře se zeleninou a nudlemi...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz