Recept České sýrové tyčinky, nebo zákusky k čaji i vínu

Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Postup

Na vál si připravíme mouku, sůl, sladkou papriku, strouhaný sýr a do toho rozsekáme máslo, přidáme vejce, lžičku vody a lehce vypracujeme v těsto. Dáme do studena na 1/2 hodiny odpočinout. Pak těsto vyválíme na 3mm, rádlem vykrájíme tyčinky, složíme ja na vymaštěný plech vysypaný strouhankou. Povrch potřeme umíchaným žloutkem, posypeme tímtéž sýrem, který je v těstě a tyčinky upečeme v mírnější troubě do červena (asi 15-20min). Tyčinky podáváme vlahé, nebo studené k čaji, nebo hovězí polévce jako vložku. TIP: Tyčinky lze sypat hrubou solí a kmínem, místo sýra. Obměna - Sýrové zákusky. Ze stejně připraveného a vyváleného těsta vykrájíme kolečka, nebo čtverečky a upečeme je stejně jako tyčinky. Upečené, vychladlé spojíme dvě kolečka, nebo čtverečky ¨Roquefortovou pěnou¨ z Labužníka a nahoru složených zákusků vytlačíme pomocí cukrářského sáčku s ozdobnou trubičkou hvězdičku z ¨Liptavského sýra¨z Labužníka. Zákusky poskládáme na mísu, ozdobíme je petrželkou a podáváme.

Recept je z kategorií: Slané pečivo

Nahlásit recept

  • 04.09.03 vloženo
  • 15033x zobrazeno

Ingredience

  • 200g bílé hladké mouky
  • po špetce soli a mleté papriky (může být sladká, nebo pálivá)
  • 100g ementálského, parmezánského, nebo eidamského sýra
  • 100g másla
  • 1 vejce
  • kávová lžička vody
  • 10g másla na plech + 10g strouhanky
  • 1 žloutek a 30g sýra na posypání

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu České sýrové tyčinky, nebo zákusky k čaji i vínu

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na České sýrové tyčinky, nebo zákusky k čaji i vínu

jezevec
159 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: České sýrové tyčinky, nebo zákusky k čaji i vínu.

Pekl jsem z tohoto těsta sušenky velikosti crackeru, z 1,5 dávky jsou 2plechy. Můžou se dát dost těsně, „vyběhnou“ jen nahoru. Horkovzduch 160°C, 18 minut. Dost dobré, ale pokud bych měl doma tvaroh, udělám raději „svou“ klasiku, (polohrubá, máslo,tvaroh 1:1:1,+ dochucení), zdá se mi méně práce s těstem a je to mňamka.

bedla
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.1.09 03:43
Re: České sýrové tyčinky, nebo zákusky k čaji i vínu.

Mám podobný recept, jen mouky je 220 g, do těsta se přidává žloutek rozkvedlaný v 1 PL kysané smetany, voda tam není, rovněž sladké papriky je 1/4 KL, tedy více. Je to léty prověřený recept. Vyzkoušela jsem i tento od babi, mohu doporučit recepty oba.

babi
6360 příspěvků 25.1.09 03:43
Pájo...

Plně s Tebou souhlasím, pěkně uzrálý, ostrý čedar by se taktéž hodil, jako ještě několik jiných sýrů, ale někdy si nejsem úplně jista, které sýry se dostanou koupit v ČR. ;o)))

Přeji Ti pěkný víkend,

rastoba
492 příspěvků 25.1.09 03:43
Sýr

použila bych ementál nebo parmezán, ty jsou výraznější než eidam. A co třeba čedar? Co myslíš Babi, ten mi taky připadá výraznější. Jinak recept je super, už tu slintám a když si k tomu představím ještě dobré vínečko … ajajaj
A dobrý nápad je také jako vložka k hovězí polévce.

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Tiramisu z mascarpone

Nejlepší recepty

Pórková polévka s cizrnou Pórková polévka s cizrnou
Brokolicová polévka se smetanou Brokolicová polévka se...
Šumavská bramboračka Šumavská bramboračka
Ostrý jazyk Ostrý jazyk
Kachní prsa s badyánem Kachní prsa s badyánem

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz