Recept Musaka nemusaka
tlustá bába Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Úvod
Tedy nevím, co jsem stvořila, možná musaku, prostě - je to zapečený baklažán, cuketa, maso a rýže v základu. Velmi dobré a velmi variabilní. A rovnou se přiznám, že jsem zpracovala i všeliké osýchající okrojky tvrdých sýrů, kravské i kozí, dokonce i kousek roquefortu! A ten tam dělal divy! Měla jsem jen malý kousek jehněčího, doplnila jsem masem vepřovým. Dejte, co máte.
Postup
Baklažán a cuketu nakrájíme na kolečka asi 1/2 cm silná, rozložíme na utěrku nebo prkénka, osolíme a necháme vypotit. Pak je rychle opláchneme a necháme vykapat, nebo pracně jednotlivá kolečka osušíme papírovým ubrouskem. Maso (použila jsem kousky jehněčího a vepřovou plec) očistíme a nakrájíme na tenké nudličky, případně umeleme. Na pánev vložíme pokrájenou slaninu, necháme pustit tuk, pak přidáme jemně pokrájenou cibuli a maso, hrubě mletý pepř, plátky česneku a rychle orestujeme. Osolíme a podusíme krátce ve šťávě, kterou maso pustí. Během této doby přidáme i na tenká kolečka pokrájené papriky, aby trochu změkly. Sáčky s rýží propláchneme a poté vložíme do vařící osolené vody a vaříme asi polovinu doby doporučené výrobcem. Zapékací mísu vytřeme olivovým olejem. Na dno mísy navrstvíme rýži, na ni položíme kolečka cukety, kterou osolíme, na cukety rozprostřeme nudličky masa s paprikami, na tuto vrstvu rozložíme kolečka baklažánu a osolíme je. Každou vrstvu posypeme částí posekaných bylinek. Vše zalijeme rajčatovým pyré, které můžeme přiostřit dle libosti. Zapékací mísu vložíme do trouby a pečeme při 180 - 200°C, dokud baklažány nezačnou trochu hnědnout. Mezitím si nastrouháme sýry, kterými posypeme povrch pokrmu a necháme zapéct dozlatova.
- 23.11.13 vloženo
- 2397x zobrazeno
Čas přípravy
- 1 a 1/2 hodiny
Počet porcí
- 8 porcí
Ingredience
- 40 dkg jehněčího a vepřového masa z plece
- 1 cuketa
- 1 baklažán
- 1 malá cibule
- 2 varné sáčky dlouhozrnné rýže
- 3 dkg slaniny
- 2 červené papriky
- 1 sklenice Passata di pomodoro (asi 60 dkg)
- 2 malé stroužky česneku
- olivový olej
- 1 velká hrst zelených bylinek (hladkolistá petržel, šalvěj, oregano, tymián, bazalka)
- sýr dle výběru (směs: parmazán, gouda, ementál, gruyere, cabra, old dutch master, roquefort ...)
Doporučená příloha
bílé suché víno
Tip redakce
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Podobné recepty
Uvařeno uživateli
Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotkuDiskuse k receptu Musaka nemusaka
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Naši partneři

eMimimino
Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz
Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz
Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz
Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz
Přečtěte si recept na Musaka nemusaka