Recept Musaka nemusaka

Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Musaka nemusaka

Úvod

Tedy nevím, co jsem stvořila, možná musaku, prostě - je to zapečený baklažán, cuketa, maso a rýže v základu.
Velmi dobré a velmi variabilní.
A rovnou se přiznám, že jsem zpracovala i všeliké osýchající okrojky tvrdých sýrů, kravské i kozí, dokonce i kousek roquefortu! A ten tam dělal divy!
Měla jsem jen malý kousek jehněčího, doplnila jsem masem vepřovým. Dejte, co máte.

Postup

Baklažán a cuketu nakrájíme na kolečka asi 1/2 cm silná, rozložíme na utěrku nebo prkénka, osolíme a necháme vypotit. Pak je rychle opláchneme a necháme vykapat, nebo pracně jednotlivá kolečka osušíme papírovým ubrouskem.
Maso (použila jsem kousky jehněčího a vepřovou plec) očistíme a nakrájíme na tenké nudličky, případně umeleme.
Na pánev vložíme pokrájenou slaninu, necháme pustit tuk, pak přidáme jemně pokrájenou cibuli a maso, hrubě mletý pepř, plátky česneku a rychle orestujeme. Osolíme a podusíme krátce ve šťávě, kterou maso pustí. Během této doby přidáme i na tenká kolečka pokrájené papriky, aby trochu změkly.
Sáčky s rýží propláchneme a poté vložíme do vařící osolené vody a vaříme asi polovinu doby doporučené výrobcem.
Zapékací mísu vytřeme olivovým olejem.
Na dno mísy navrstvíme rýži, na ni položíme kolečka cukety, kterou osolíme, na cukety rozprostřeme nudličky masa s paprikami, na tuto vrstvu rozložíme kolečka baklažánu a osolíme je.
Každou vrstvu posypeme částí posekaných bylinek.
Vše zalijeme rajčatovým pyré, které můžeme přiostřit dle libosti. Zapékací mísu vložíme do trouby a pečeme při 180 - 200°C, dokud baklažány nezačnou trochu hnědnout.
Mezitím si nastrouháme sýry, kterými posypeme povrch pokrmu a necháme zapéct dozlatova.

Nahlásit recept

  • 23.11.13 vloženo
  • 1665x zobrazeno

Čas přípravy

  • 1 a 1/2 hodiny

Počet porcí

  • 8 porcí

Ingredience

  • 40 dkg jehněčího a vepřového masa z plece
  • 1 cuketa
  • 1 baklažán
  • 1 malá cibule
  • 2 varné sáčky dlouhozrnné rýže
  • 3 dkg slaniny
  • 2 červené papriky
  • 1 sklenice Passata di pomodoro (asi 60 dkg)
  • 2 malé stroužky česneku
  • olivový olej
  • 1 velká hrst zelených bylinek (hladkolistá petržel, šalvěj, oregano, tymián, bazalka)
  • sýr dle výběru (směs: parmazán, gouda, ementál, gruyere, cabra, old dutch master, roquefort ...)

Doporučená příloha

  • bílé suché víno

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Musaka nemusaka

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Dnes doporučujeme: Pelmeně z červené řepy

Nejlepší recepty

Mandle s čokoládou Mandle s čokoládou
Nejlepší zelný salát - s fíglem! Nejlepší zelný salát - s...
Francouzská česnečka vhodná k večeři Francouzská česnečka vhodná...
Mrkvový salát Mrkvový salát
Křehké kuřecí plátky v jogurtové marinádě Křehké kuřecí plátky v...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz