Recept Musaka nemusaka

Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Musaka nemusaka

Úvod

Tedy nevím, co jsem stvořila, možná musaku, prostě - je to zapečený baklažán, cuketa, maso a rýže v základu.
Velmi dobré a velmi variabilní.
A rovnou se přiznám, že jsem zpracovala i všeliké osýchající okrojky tvrdých sýrů, kravské i kozí, dokonce i kousek roquefortu! A ten tam dělal divy!
Měla jsem jen malý kousek jehněčího, doplnila jsem masem vepřovým. Dejte, co máte.

Postup

Baklažán a cuketu nakrájíme na kolečka asi 1/2 cm silná, rozložíme na utěrku nebo prkénka, osolíme a necháme vypotit. Pak je rychle opláchneme a necháme vykapat, nebo pracně jednotlivá kolečka osušíme papírovým ubrouskem.
Maso (použila jsem kousky jehněčího a vepřovou plec) očistíme a nakrájíme na tenké nudličky, případně umeleme.
Na pánev vložíme pokrájenou slaninu, necháme pustit tuk, pak přidáme jemně pokrájenou cibuli a maso, hrubě mletý pepř, plátky česneku a rychle orestujeme. Osolíme a podusíme krátce ve šťávě, kterou maso pustí. Během této doby přidáme i na tenká kolečka pokrájené papriky, aby trochu změkly.
Sáčky s rýží propláchneme a poté vložíme do vařící osolené vody a vaříme asi polovinu doby doporučené výrobcem.
Zapékací mísu vytřeme olivovým olejem.
Na dno mísy navrstvíme rýži, na ni položíme kolečka cukety, kterou osolíme, na cukety rozprostřeme nudličky masa s paprikami, na tuto vrstvu rozložíme kolečka baklažánu a osolíme je.
Každou vrstvu posypeme částí posekaných bylinek.
Vše zalijeme rajčatovým pyré, které můžeme přiostřit dle libosti. Zapékací mísu vložíme do trouby a pečeme při 180 - 200°C, dokud baklažány nezačnou trochu hnědnout.
Mezitím si nastrouháme sýry, kterými posypeme povrch pokrmu a necháme zapéct dozlatova.


Reklama

Nahlásit recept

  • 23.11.13 vloženo
  • 1640x zobrazeno

Čas přípravy

  • 1 a 1/2 hodiny

Počet porcí

  • 8 porcí

Ingredience

  • 40 dkg jehněčího a vepřového masa z plece
  • 1 cuketa
  • 1 baklažán
  • 1 malá cibule
  • 2 varné sáčky dlouhozrnné rýže
  • 3 dkg slaniny
  • 2 červené papriky
  • 1 sklenice Passata di pomodoro (asi 60 dkg)
  • 2 malé stroužky česneku
  • olivový olej
  • 1 velká hrst zelených bylinek (hladkolistá petržel, šalvěj, oregano, tymián, bazalka)
  • sýr dle výběru (směs: parmazán, gouda, ementál, gruyere, cabra, old dutch master, roquefort ...)

Doporučená příloha

  • bílé suché víno

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Musaka nemusaka

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Pikantní těstoviny s dýní Pikantní těstoviny s dýní
Grilovaný pstruh Grilovaný pstruh
Kuřecí stehna na kari s mandlemi Kuřecí stehna na kari s...
Šamorínský rožeň Šamorínský rožeň
Hruškový koláč Hruškový koláč

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz