Recept Selský Gougere z Burguňska Pra

Francouzská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Úvod

Pripravuje se z odpalovaneho testa s pridanim syru. Poprve jsem jedla pri ochutnavce vin na zamku ‚Château Lafite Rothchild‘. Mohou se pripravit jednotlive ‚pusinky‘ anebo na plechu do kruhu. Rada chystam pro hosty nejeno k vinu, ale vubec jako mala zakousnuti. Gougers se mohou pripravit z jinych syru jako je Roquefort atd. Toto lehké, slané těsto pochází z Burguňska, kde se tradičně podává s červeným vínem.

Postup

Předehřát troubu na 190°C. Lehce vymastit plech. Přesít dohromady mouku, sůl, pepř a oříšek. Ve středně velikém kastrolku přivéct vodu s máslem do varu. Sejmout z ohně a přidat všechny suché ingredience najednou. Dřevěnou vařečkou zadělat těsto, asi po 1min., až je těsto dobře smíchané a začne se oddělovat od stěn kastrolku. Dát kastrolek na nízký oheň a prudce míchat po 2min. Sundat z ohně. Našlehat vejce v malé misce a postupně přidávat po lžících do kastrolku s těstem. Pořádně zašlehat po každém přidání. Těsto musí být hladké a lesklé. Má se oddělit od vařečky a pomalu spadnout dolů. Je možné, že se neupotřebí všechna vejce. Vmíchat dovnitř sýr. Pomocí dvou polévkových lžic, utvořit na plechu dotýkající se hromádky těsta. Z hromádek vytvořit asi 25cm kruh. Péct asi 25-30min., až je kruh zlatohnědý. Nechat trochu vychladnout a podávat teplé.

Recept je z kategorií: Slané pečivo

Nahlásit recept

  • 02.10.02 vloženo
  • 5868x zobrazeno

Počet porcí

  • 6 porcí

Ingredience

  • 100g hladké mouky
  • 1/4 lžičky soli
  • špetka kayenského pepře
  • špetka nastrouhaného oříšku
  • 175ml vody
  • 85g másla, nakrájeného na kostičky
  • 3 vejce
  • 85g Gruyerského, nebo podobného sýru, nakrájeného na 6mm kostičky

Doporučená příloha

  • Burgunske cervene vino

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Selský Gougere z Burguňska

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Selský Gougere z Burguňska

Labužník íla02
1 příspěvek 25.1.09 03:43
Re: Selský ¨Gougere¨ z Burguňska (PRA).

Před časem jsem byla na vinařském zájezdě v Burgundsku a v jednom vinařství nám paní domu nabídla právě takové sýrové pusinky z odpalovaného těsta jako místní specialitu. Moc nám chutnaly a jsem ráda, že zde nacházím na ně recept. Ale nazývala to jako „patašú“.

petra1
86 příspěvků 25.1.09 03:43
Gandelione

Musím se přidat k babi. Já peču větrniky poměrně často, má rodina je miluje, ale že bych do obyčejného odpalovaného těsta přimíchala sýr, pepř a oříšek, to je pěkná ptákovina. Štve tě, že neznáš žádný takový recept, kterým by jsi se mohl zviditelnit, tak alespoň napadáš ty, kteří nám všem rozšiřují naše kuchařské obzory, že jo ?

babi
6360 příspěvků 25.1.09 03:43
Recept zajisté z Burguňska je...

To je, jako kdybych napsala recept na klasický, FRANCOUZKÝ SAVARIN a Ty podotknul, že je to úplně obyčejné a všem známé kynuté těsto. Dělají se z něho buchty, koláče, vdolky, langoše atd.. Těžko by jsi však pekl cukroví se sýrem, kayenským pepřem a oříškem! Anebo ano?

Labužník gandelion02
25 příspěvků 25.1.09 03:43
Jen malá připomínka...

Toto lehké slané těsto (jak babi píše) nepochází z Burguňska, ale je to úplně obyčejné a všem známe odpalované těsto. Dělají se z něj větrníky, banánky, mraky a jiné cukroví.

babi
6360 příspěvků 25.1.09 03:43
Milá Marto...

Dobrý nápad dát těsto do jednotlivých kopečků. V tom kruhu to docela dobře vypadá uprostřed stolu, kde si každý ulamuje svůj kousek. Marto, o jedno bych Tě však ráda požádala. Můžeš Evě doporučit druh sýru, který Ty používáš? (P.S.: stále myslím na tu svoji chybu!) Měj se moc pěkně!

babi
6360 příspěvků 25.1.09 03:43
Sýr...

Gruyerský sýr je tvrdý, pikantí sýr. Myslím si, že Appenzeller, Gouda i Ementál se dají použít jako náhrada. Zajisté však v Česku existuje nějaký, dobrý pikantní sýr. A tak Evo nevím, jestli jsem alespoň trošku pomohla. Ahoj!

Labužník eva
46 příspěvků 25.1.09 03:43
...

Muže být i sýr Aidam? Nebo jaký? Tenhle neznám.

Labužník marta
12 příspěvků 25.1.09 03:43
...

Nedělám je do kruhu, ale na plech dávám malé kopečky kousek od sebe. Při pečení se trochu zvětší a nafouknou. Milujeme k tomu zeleninový salát.

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme:

Nejlepší recepty

Kuře se zeleninou a nudlemi (Nikomi udon) Kuře se zeleninou a nudlemi...
Mandle s čokoládou Mandle s čokoládou
Jarní špenát zapečený se sýrem Jarní špenát zapečený se sýrem
Kachní prsa s badyánem Kachní prsa s badyánem
Těstovinový salát s kuřecím masem Těstovinový salát s kuřecím...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz