Recept Kačenka na opilých švestkách k nedělnímu obědu pro dva

Francouzská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Úvod

Recept je ryze francouzský z oblasti Villeneuve-sur-Lot až po Agen, kde se pěstují výborné švestky, které se suší a ve světě jsou známé jako pruneaux d'Agen. Výborné jsou také plněné Armagnakem a máčené v čokoládě (nyní trpím). Francouzi však používají pruneaux i jinak, například plněné Roquefort sýrem nebo foie gras, ale také jako nádivku do vepřové pečínky. Plní se i mousse ze sušených švestek, které se prodávají v pařížských delikatesách Fauchon za pěkný peníz. Používají se i do clafoutis. Slyšeli jste o kompotu z fíků a sušených švestek v černém pepři stříknutým Armagnakem? Lahůdka…

Postup

Na sporáku rozehřát větší těžký kastrol.
Do suchého rozpáleného kastrolu v jedné vrstvě poskládat kousky noh kůží dolů a nechat je bez otáčení tak dlouho, až jsou hodně hnědé, ale nespálené (byly by hořké). Potom je otočit a nechat zhnědnou i druhou stranu. Vyjmout maso a dát stranou.

Slít takřka všechen tuk a uschovat jej na jiné použití. Do hrnce nalít 1/2 lahve červeného vína a nechat uvolnit všechen krásný přípek.
Do kastrolu vrátit maso a k němu přidat některé z přísad nebo všechny, záleží na chuti. Maso má být ponořeno tak do 3/4 kousků a jestli není, tak dolít trochu vývaru nebo vody.

Kastrol přikrýt poklicí a na teplotě asi 150 - 165 °C vše pomalinku dusit asi 2 - 3 hodiny, nebo až jde maso snadno od kosti. Dávat pozor, aby tekutina nevřela, jenom se odpařovala a je-li sporák příliš naprudko, tak stáhnout teplotu. Na délce dušení vlastně nezáleží. Je dobré kouknout pod poklici tak po hodince a během přípravy maso jednou nebo dvakrát otočit, až je maso takřka měkké.

Asi 30 minut před koncem dušení, přidat 20 - 25 sušených švestek. Znovu přikrýt poklicí a dusit tak dlouho, až je maso a švestky měkké.

Recept je z kategorií: Kachna

Nahlásit recept

  • 15.11.10 vloženo
  • 3203x zobrazeno

Čas přípravy

  • asi 3 hodiny

Počet porcí

  • 2 porce

Ingredience

  • 2 kačení stehna, rozkrojené napůl (paličku a vrchní stehno) a osušené ubrouskem
  • 3 1/2 dl červeného vína Beaujolais Nouveau nebo Modrý Portugal
  • a dale...
  • čerstvě pomletý pepř
  • sůl
  • několik širokých plátků slaniny, nebo Pancetty nakrájené na špalíčky (bâtons)
  • snítka tymiánu
  • široký proužek kůry z pomeranče
  • oloupaná malá cibule nakrájená na plátky
  • 1 hřebíček
  • celá malá palice česneku rozebraná na neoloupané stroužky
  • 1 bobkový list
  • 20 - 25 sušených vypeckovaných švestek

Doporučená příloha

  • široké nudle nebo rýže

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Kačenka na opilých švestkách k nedělnímu obědu pro dva

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek
 
babi
6360 příspěvků 15.11.10 21:43

svato, vsak take s loksemi je to neskonala dobrota. Jejda to bych si hned dala k veceri!
Diky Tobe jsem nasla duplicitni recept, ktery jsem pred mnoha lety napsala ja i kdyz u toho druheho chybi autor, a proto se mozna tenkrat nezobrazil.

 
svato
1417 příspěvků 15.11.10 20:39

Mne by to určite chutilo, ale moje deti pripúšťajú pečenú kačku jedine s lokšami (burčiak nie je podmienkou, ale je vítaný).

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Snadný chia puding s ovocem

Nejlepší recepty

Středomořské krůtí špízy (BBQ) Středomořské krůtí špízy (BBQ)
Jarní pochoutka - chřest Jarní pochoutka - chřest
Velikonoční nádivka Velikonoční nádivka
Kuřecí prsíčka v plátku šunky Kuřecí prsíčka v plátku šunky
Ořechový koláč Ořechový koláč

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz