Recept Kačenka na opilých švestkách k nedělnímu obědu pro dva

Francouzská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Úvod

Recept je ryze francouzský z oblasti Villeneuve-sur-Lot až po Agen, kde se pěstují výborné švestky, které se suší a ve světě jsou známé jako pruneaux d'Agen. Výborné jsou také plněné Armagnakem a máčené v čokoládě (nyní trpím). Francouzi však používají pruneaux i jinak, například plněné Roquefort sýrem nebo foie gras, ale také jako nádivku do vepřové pečínky. Plní se i mousse ze sušených švestek, které se prodávají v pařížských delikatesách Fauchon za pěkný peníz. Používají se i do clafoutis. Slyšeli jste o kompotu z fíků a sušených švestek v černém pepři stříknutým Armagnakem? Lahůdka…

Postup

Na sporáku rozehřát větší těžký kastrol.
Do suchého rozpáleného kastrolu v jedné vrstvě poskládat kousky noh kůží dolů a nechat je bez otáčení tak dlouho, až jsou hodně hnědé, ale nespálené (byly by hořké). Potom je otočit a nechat zhnědnou i druhou stranu. Vyjmout maso a dát stranou.

Slít takřka všechen tuk a uschovat jej na jiné použití. Do hrnce nalít 1/2 lahve červeného vína a nechat uvolnit všechen krásný přípek.
Do kastrolu vrátit maso a k němu přidat některé z přísad nebo všechny, záleží na chuti. Maso má být ponořeno tak do 3/4 kousků a jestli není, tak dolít trochu vývaru nebo vody.

Kastrol přikrýt poklicí a na teplotě asi 150 - 165 °C vše pomalinku dusit asi 2 - 3 hodiny, nebo až jde maso snadno od kosti. Dávat pozor, aby tekutina nevřela, jenom se odpařovala a je-li sporák příliš naprudko, tak stáhnout teplotu. Na délce dušení vlastně nezáleží. Je dobré kouknout pod poklici tak po hodince a během přípravy maso jednou nebo dvakrát otočit, až je maso takřka měkké.

Asi 30 minut před koncem dušení, přidat 20 - 25 sušených švestek. Znovu přikrýt poklicí a dusit tak dlouho, až je maso a švestky měkké.

Recept je z kategorií: Kachna


Reklama

Nahlásit recept

  • 15.11.10 vloženo
  • 3095x zobrazeno

Čas přípravy

  • asi 3 hodiny

Počet porcí

  • 2 porce

Ingredience

  • 2 kačení stehna, rozkrojené napůl (paličku a vrchní stehno) a osušené ubrouskem
  • 3 1/2 dl červeného vína Beaujolais Nouveau nebo Modrý Portugal
  • a dale...
  • čerstvě pomletý pepř
  • sůl
  • několik širokých plátků slaniny, nebo Pancetty nakrájené na špalíčky (bâtons)
  • snítka tymiánu
  • široký proužek kůry z pomeranče
  • oloupaná malá cibule nakrájená na plátky
  • 1 hřebíček
  • celá malá palice česneku rozebraná na neoloupané stroužky
  • 1 bobkový list
  • 20 - 25 sušených vypeckovaných švestek

Doporučená příloha

  • široké nudle nebo rýže

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Kačenka na opilých švestkách k nedělnímu obědu pro dva

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
babi
6360 příspěvků 15.11.10 21:43

svato, vsak take s loksemi je to neskonala dobrota. Jejda to bych si hned dala k veceri!
Diky Tobe jsem nasla duplicitni recept, ktery jsem pred mnoha lety napsala ja i kdyz u toho druheho chybi autor, a proto se mozna tenkrat nezobrazil.

 
svato
1415 příspěvků 15.11.10 20:39

Mne by to určite chutilo, ale moje deti pripúšťajú pečenú kačku jedine s lokšami (burčiak nie je podmienkou, ale je vítaný).

Vložit nový komentář

Reklama


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Španělský ptáček podle babiček Španělský ptáček podle babiček
Středomořské krůtí špízy (BBQ) Středomořské krůtí špízy (BBQ)
Těstoviny primavera s chřestem Těstoviny primavera s chřestem
Vepřovo-kuřecí roláda s čerstvým špenátem Vepřovo-kuřecí roláda s...
Kachní prsa s badyánem Kachní prsa s badyánem

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz