Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
B.M. Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk
Ořechy jsou vynikající pochoutkou pro děti, studenty a duševně pracující, patří ale k vysoce energetickým potravinám. Obsahují hodně tuků, proto rychle žluknou a nedají se skladovat dlouhou dobu. Nejhodnější uskladnění je v mrazničce.
Těsto rychle vypracujeme z vychlazeného másla a ostatních uvedených surovin. Rozdělíme ho na dvě části, jednu o něco větší na dno a okraje dortové formy nebo remoskové mísy a druhou vyválíme na velikost formy na přikrytí náplně.
Příprava náplně: žloutky utřeme s cukrem a kůrou a vložíme tuhý sníh z vyšlehaných bílků a strouhané ořechy. Náplň navršíme na první vrstvu těsta, přikryjeme druhou částí těsta, potřeme rozšlehaným žloutkem a upečeme.
V horkovzdušné troubě pečeme asi 40 minut na 170°C, pokud se koláč na povrchu rychle zabarvuje, přikryjeme alobalem. Případně pocukrujte.
Recept je z kategorií: Koláče Moučníky
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
1.3.15 15:53
Dávám tak nízké hodnocení kvůli tomu, že když jsem viděla hodnocení
na výborný vyzkoušený recept, tak mě ani nenapadlo hledat někde v diskuzi
úpravy receptu. Mno a vůbec se mi to samozřejmě nepovedlo. Tak jsem začla
číst dál. Proč vkladatel svůj recept neopraví?
Aktuální soupis ingrediencí a postup je nevyhovující, nelze s tim
pracovat. Je to doopravdy nepoužitelné.:-/
18.4.14 10:24
Já dělám ořechové kostky na velký plech tak, že celé linecké těsto dám na plech, naň ořechové piškotové těsto, upeču a po vychladnutí poliji čokoládovou polevou a ozdobím ořechem nebo sekanými. Je pravda že na plech potřebujete více surovin ale chvála poživatelů krásně hřeje u srdíčka. Vždy sklízím velký úspěch, který všechny potěší.
Líbí se mi5.7.13 11:28
Mám velkou remosku, takže vyšel trochu plošší, ale byl výborný. Dokonce tak moc, že jsem ani nestihla nafotit ukrojený samostatný kousek, ale vypadal - přibližně - jako na úvodním obrázku bez ořechu.
Líbí se mi Uvaření se již líbí 4 labužníkům9.12.12 19:13
Koláč je chuťově naprosto výborný, navíc mi evokuje i vůni Vánoc.
Jediný problém jsem měla s velmi jemným těstem, ve kterém je dost másla,
a tak bylo pro mě obtížné jej položit na náplň, podle toho to taky
vypadá . Možná jsem ho měla nechat dlouho
uležet v lednici. Po upečení se ještě hodně drobí, ale to mi vůbec
nevadí. Do samotné náplně jsem přidala vlašské ořechy nalámané nahrubo
a mleté mandle, takže ořechů bylo nakonec více. Doporučuji ochutnat.
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Přečtěte si recept na Ořechový koláč
Aby se s těstem dalo trochu lépe pracovat. Dala jsem jenom trošičku, aby se to lépe pojilo.
A proč že jste tam to mlíko přidala
Přidala jsem trochu mléka (možná lze i vodu) a vzniklo spojité těsto. Pak jsem to dala do ledničky na půl hodiny a poté se s těstem dalo krásně operovat. Chuťově to vliv myslím nemá. Jinak díky za recept, velice dobrý koláč. Všichni si ho pochvalují.
Pavlínko, těsto je opravdu dost mastné a tak se s ním hůř pracuje, je potřeba ho nechat odležet v lednici, nechávám ho přes noc zabalené do potravinářské folie.
Vrchní placku stačí rozválet na pečícím papíru nebo silikonové podložce, vykrojit podle formy a vložit na chvíli do lednice. Těsto zpevní a z podložky se dobře přesune fo formy.
Z odkrojků můžeš formičkou vykrájet různé tvary a koláč po obvodu nebo celý ozdobit.
Nejlepší je druhý den
Krásné
Budu muset vyzkoušet, díky
33 příspěvků 25.1.09 03:43
Ted jsem ho dopekla a ihned se do neho pustila rodina, je to jednim slovem basen, lahoda. Diky za recept, hned jsem si ho dala do oblibenych. Pa