Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
Více z Základní suroviny ».
Arborio známe také jako: italská rýže, rizoto
Původ arboria: ItálieRecepty s arboriem Rady při nákupu Využití v kuchyni Skladování Rizoto a víno
Z rýže Arborio se připravuje pravé italské rizoto. Tato kulatozrná rýže je díky vysokému obsahu amylopektinu jemná a mazlavá. Vařená rýže se dobře pojí s dalšími zrny a skvěle do sebe vstřebává chutě.
Arborio rýže se hodí na přípravu rizota. Seženete ji v supermarketu, ale stojí za to vyzkoušet specializované italské obchůdky, kde vám se správným a kvalitním druhem rýže arborio pomohou. Nejvíce se tento druh rýže japonské rýži Seté, která má stejně krátká zrna.
Arborio se skvěle hodí na přípravu rizota, doporučujeme kuřecí kari steak s pravým italským rizotem nebo chřestové rizoto. Také ji můžete využití i na rýžový pudink a další dezerty z rýže, například pomerančové rizoto.
Skladujeme na suchém místě. Nejlépe při pokojové teplotě, která by
neměla přesáhnout
25°C. Vyhýbáme se přímému slunci kvůli zapaření a možného vzniku
plísně.
Rizoto se podlévá suchým bílým vínem, které pak i servírujte.