Recept Kuřecí kari steak s pravým italským rizotem a parmazánem

Italská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Kuřecí kari steak s pravým italským rizotem a parmazánem

Úvod

Další z mých oblíbených pokrmů z rýže, tentokrát pravé italské rizoto na originální způsob přesně tak, jak ho dělají Italové. Základní rizoto jsem doplnila o cuketu a šťavnatý žampion portobello, k tomu jako hlavní přílohu kuřecí steak v kari-jogurtové marinádě, patřící sice spíše do indické kuchyně, avšak myslím si, že jsem tím nic nepokazila a vytvořila tím zajímavou kombinaci chutí :)

Postup

Kari koření a mletou červenou papriku vmícháme do bílého jogurtu, přidáme špetku soli, pepře a olivový olej a do připravené marinády dáme odležet na cca hodinu steaky z kuřecích prsou.

Na pánvi na rozpuštěném másle orestujeme nadrobno nasekanou šalotku, přidáme nadrobno pokrájenou cuketu a žampion portobello a až chytí šalotka lehce zlatavou barvu, přisypeme (nepropláchnutou!) rýži Arborio a chvíli restujeme. Zalejeme bílým vínem a až se odpaří a rýže jej nasákne, podléváme zeleninovým vývarem, přidáme sůl a špetku pepře a necháme chvíli vařit, dokud rýže nezměkne a vývar se částečně nevyvaří. Úplně nakonec přidáme parmazán, který jen vmícháme do hotového rizota a to necháme pak chvíli odpočinout pod poklicí nebo utěrkou.

Kuřecí steaky v marinádě orestujeme z obou stran na rozpálené pánvi s olivovým olejem.

Rizoto servírujeme na mělký nebo hluboký talíř, navrch poklademe steaky a lehce podrobíme parmazánem, můžeme ještě posypat nadrobno nasekanou petrželkou.


Reklama

Nahlásit recept

  • 08.05.13 vloženo
  • 3205x zobrazeno

Čas přípravy

  • 30 minut (+1 hodina marinování masa)

Počet porcí

  • 2 porce

Ingredience

  • 400 g rýže Arborio (kulatozrná rýže)
  • 400 g kuřecích prsou
  • 1 větší cuketa
  • 2 menší žampiony portobello
  • 2 šalotky
  • 1 dcl bílého vína
  • zeleninový vývar
  • parmazán
  • máslo
  • bílý jogurt
  • kari koření
  • mletá červená paprika
  • sůl
  • čerstvý mletý pepř
  • olivový olej

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

BarbaraP 08.05.13 00:04

Uvaření se již líbí 4 labužníkům

Diskuse k receptu Kuřecí kari steak s pravým italským rizotem a parmazánem

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
casino
4463 příspěvků 18.05.13 22:20
Eja, počet byl uveden čistě z preventivních důvodů...

… dybych napsalo 1porce = 18minut, tak spíš dřív než později mi zde bude nějaká kuchyňka lát, že ona do zblbnutí míchala 4porce skoro hodinu a 1/2 a že to bylo na kaši a žádné al dente :mrgreen:
(ale máte samozřejmě pravdu :palec: a já se :oops:

 
Eja
3798 příspěvků 17.05.13 16:57

No, já se právě obávám, že z toho nelze pochopit princip vaření… stojím u plotny, míchám, po TROŠKÁCH podlévám a míchám a tak pořád dokola…sice jsem úplně nepochopila souvislost mezi počtem porcí a počtem podlití, Casino promine :mavam:, je to podle mne jedno - minimálně na šestkrát ( víno a pak 5× vývar) a jsme na těch 18-20 minutách.
Já s parmezánem ještě kousíček másla…

 
Admin Labužník.cz
610 příspěvků 17.05.13 10:52

Diskutujte prosím jen k receptu. Osobní napadání vynechejte. O názorech na recept lze diskutovat i slušně bez afektu.

Děkuji.

 
BarbaraP
27 příspěvků 17.05.13 08:29

Do popisu receptu jsem napsala, že PODLÉVÁME (a ne jednou podlejeme a konec) a necháme chvíli vařit, dokud rýže nezměkne a vývar se částečně nevyvaří… já bych to jako laik pochopila, pokud jsem to pro ostatní napsala nepochopitelně tak to se omlouvám, ale přišlo mi blbé tam psát třeba vaříme 18 minut, já myslím, že z tohoto popisu se dá pochopit oč jde :|

 
casino
4463 příspěvků 17.05.13 02:34
Pokusím se být ještě jednou přívětivý:

Pokud se tady chcete kvalifikovaně dohadovat, tak nestačí hodit voko na JEDNO (byť italské) víídeo a potom machrovat (mimochodem, zažil jsem rodilého Itala, který se dušoval, že na pizza margherita nepatří bazalka :evil:
Vy jste nevzala v úvahu, že to video je ZKRÁCENÉ!!! Risotto se vaří cca 18´ a za tu dobu se vývar přilévá na několikrát (já to tůhle naschvál počítal a na 4porce jsem přiléval 8×)
Mrkněte třeba SEM
nebo SEM
nebo nemusíte chodit ani tak daleko a zůstat DOMA :palec:

Já dělám risotto rád, ale dusit i vás s každým vaším receptem už pro mě pomalu ztrácí půvab… Ale nebojte, nepřestanu :) Opravdu se neuvolíte své dosavadní recepty trošku vyjednotit (možná ředkvičky sklízíte jednu vedle druhé jak se v řádku vylíhnou, ale když je proberete, to je pak radost pohledět a pochutnat si :) Jsem potěšen, že jste omezila používání pobliona v komentářích a ve skrytu duše doufám, že se možná časem i „zrekultivujete“ :) :D :mrgreen:

 
BarbaraP
27 příspěvků 17.05.13 00:27

A podívala jste se na to video, na které jsem vám napsala u jednoho z komentářů odkaz? Já to vařila přesně podle toho Itala, akorát jsem nedala šafrán.

 
di
2451 příspěvků 17.05.13 00:09

Ne, casino má pravdu, váš recept je nesmyslný, resp. velmi špatně napsaný. Jak jsem psala už jednou někde dole, laik by podle něj napoprvé risotto neuvařil. Ale rizoto asi ano, to je pravda. Možná by pro něj ale bylo jednodušší použít ten váš druhý recept, to je taková ta naše česká klasika.

 
casino
4463 příspěvků 16.05.13 22:47
Pravé italské rizoto! Hahaha…

Zalejeme bílým vínem a až se odpaří a rýže jej nasákne, podléváme zeleninovým vývarem, přidáme sůl a špetku pepře a necháme chvíli vařit, dokud rýže nezměkne a vývar se částečně nevyvaří.
No, měl jsem za to, že by vám týden mohl stačit, abyste si v hlavičce srovnala připomínky k receptu, kterými vás kolegové upozornili na hovadinu v postupu a recept upravíte. Zdá se, že račte být splachovací… ;)
Buďte, prosím, vod tý dobroty a alespoň vygumujte tu italskou trikoloru!
Že děláte ostudu sobě, je vaše věc :potlesk: ale mějte prosím ohled aspoň na mezinárodní vztahy :mrgreen:

 
Zuzka1973
2073 příspěvků 09.05.13 21:15

Ukládám… vypadá to moc dobře… 8)

 
Eja
3798 příspěvků 09.05.13 20:28

No, musím to zkusit, 20 minut s vařečkou u kastrolu a míchat a podlévat a míchat a podlévat a tak pořád dokola…tohle vypadá stručněji :think:

 
BarbaraP
27 příspěvků 09.05.13 13:48

Já myslím, že tady vůbec nezáleží na tom, kolik je komu let. Jsou kuchaři, co mohou být mladší než já a uvaří lépe než třeba kuchařka, která vaří 30 let. Je to o tom učit se správné technologické postupy a zajímat se o to, jak a z čeho se to má dělat správně, ne o tom, že mám v ruce vařečku X let a proto to zaručeně musím umět nejlépe 8) Jak už jsem říkala recept mám podle odborníka a nemyslím si, že zrovna tento kuchař by neuměl udělat rizoto. Každá část země má jiné způsoby a recepty, na Jihu se vaří jinak než na Severu, ale nemyslím si, jak už jste zmínila, že by se podle tohoto receptu zaručeně nemělo nikomu podařit uvařit italské rizoto ;)

Btw: zde máte recept podle kterého jsem základ rizota dělala a nemyslím si, že by to bylo nějak mimo mísu ;)

http://www.stream.cz/…lie-po-cesku

Příspěvek upraven 09.05.13 v 14:02

 
di
2451 příspěvků 09.05.13 13:35

No, ono si stačí otevřít jakoukoli italskou kuchařku, případně se mrknout na místní recepty, doporučuji zejména recepty od uživatelky sveva. Ale klid, ve Vašem věku (tipuju, že jste velmi mladá) jsem taky pravé risotto vařit neuměla. Tehdy to bylo nedostatkem informací z „prohnilého“ a nepřátelského západu (správně vlastně jihu), dnes to asi bude spíš neschopností třídit informace. ;-)

 
BarbaraP
27 příspěvků 09.05.13 13:29

A můžete mi popsat, jak by se tedy podle vás mělo připravit pravé italské rizoto? ;) Jelikož jsem recept okoukala podle italského šéfkuchaře, který dodržuje své tradice a o vaření něco ví, tak o důvěryhodnosti jeho receptů nepochybuji, navíc správnost tohoto receptu mi potvrdil i nejeden další kuchař 8) Zkuste si o tom první něco přečíst nebo se zeptejte nějakého odborníka jako já a pak tady můžete vyrypovat :pankac:

 
di
2451 příspěvků 09.05.13 13:17

No, nevím, školy nemám, ale mám pocit, že kdo nikdy pravé italské risotto nevařil, podle tohoto receptu se mu to určitě nepodaří. No, ještě, že se to jmenuje rizoto. ;-)

Vložit nový komentář

Reklama


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Květákové placičky s majoránkou Květákové placičky s...
Kapustičky na slanině Kapustičky na slanině
Holandský řízek z vepřového bůčku Holandský řízek z vepřového...
Kynuté lívance podle mojí babičky Kynuté lívance podle mojí...
Jarní špenát zapečený se sýrem Jarní špenát zapečený se sýrem

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz