Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
BarbaraP Italská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail
Další z mých oblíbených pokrmů z rýže, tentokrát pravé italské
rizoto na originální způsob přesně tak, jak ho dělají Italové.
Základní rizoto jsem doplnila o cuketu a šťavnatý žampion portobello,
k tomu jako hlavní přílohu kuřecí steak v kari-jogurtové marinádě,
patřící sice spíše do indické kuchyně, avšak myslím si, že jsem tím
nic nepokazila a vytvořila tím zajímavou kombinaci chutí
Kari koření a mletou červenou papriku vmícháme do bílého jogurtu, přidáme špetku soli, pepře a olivový olej a do připravené marinády dáme odležet na cca hodinu steaky z kuřecích prsou.
Na pánvi na rozpuštěném másle orestujeme nadrobno nasekanou šalotku, přidáme nadrobno pokrájenou cuketu a žampion portobello a až chytí šalotka lehce zlatavou barvu, přisypeme (nepropláchnutou!) rýži Arborio a chvíli restujeme. Zalejeme bílým vínem a až se odpaří a rýže jej nasákne, podléváme zeleninovým vývarem, přidáme sůl a špetku pepře a necháme chvíli vařit, dokud rýže nezměkne a vývar se částečně nevyvaří. Úplně nakonec přidáme parmazán, který jen vmícháme do hotového rizota a to necháme pak chvíli odpočinout pod poklicí nebo utěrkou.
Kuřecí steaky v marinádě orestujeme z obou stran na rozpálené pánvi s olivovým olejem.
Rizoto servírujeme na mělký nebo hluboký talíř, navrch poklademe steaky a lehce podrobíme parmazánem, můžeme ještě posypat nadrobno nasekanou petrželkou.
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
… dybych napsalo 1porce = 18minut, tak spíš dřív než později mi zde bude nějaká kuchyňka lát, že ona do zblbnutí míchala 4porce skoro hodinu a 1/2 a že to bylo na kaši a žádné al dente
a já se 
(ale máte samozřejmě pravdu
No, já se právě obávám, že z toho nelze pochopit princip vaření… stojím u plotny, míchám, po TROŠKÁCH podlévám a míchám a tak pořád dokola…sice jsem úplně nepochopila souvislost mezi počtem porcí a počtem podlití, Casino promine
, je to podle mne jedno - minimálně na
šestkrát ( víno a pak 5× vývar) a jsme na těch 18-20 minutách.
Já s parmezánem ještě kousíček másla…
Diskutujte prosím jen k receptu. Osobní napadání vynechejte. O názorech na recept lze diskutovat i slušně bez afektu.
Děkuji.
Do popisu receptu jsem napsala, že PODLÉVÁME (a ne jednou podlejeme a konec) a necháme chvíli vařit, dokud rýže nezměkne a vývar se částečně nevyvaří… já bych to jako laik pochopila, pokud jsem to pro ostatní napsala nepochopitelně tak to se omlouvám, ale přišlo mi blbé tam psát třeba vaříme 18 minut, já myslím, že z tohoto popisu se dá pochopit oč jde
Pokud se tady chcete kvalifikovaně dohadovat, tak nestačí hodit voko na JEDNO (byť italské) víídeo a potom machrovat (mimochodem, zažil jsem rodilého Itala, který se dušoval, že na pizza margherita nepatří bazalka

Vy jste nevzala v úvahu, že to video je ZKRÁCENÉ!!! Risotto se vaří cca 18´ a za tu dobu se vývar přilévá na několikrát (já to tůhle naschvál počítal a na 4porce jsem přiléval 8×)
Mrkněte třeba SEM
nebo SEM
nebo nemusíte chodit ani tak daleko a zůstat DOMA
Já dělám risotto rád, ale dusit i vás s každým vaším receptem už pro mě pomalu ztrácí půvab… Ale nebojte, nepřestanu
Opravdu se neuvolíte své dosavadní recepty
trošku vyjednotit (možná ředkvičky sklízíte jednu vedle druhé jak se
v řádku vylíhnou, ale když je proberete, to je pak radost pohledět a
pochutnat si
Jsem potěšen, že jste omezila
používání pobliona v komentářích a ve skrytu duše doufám, že se
možná časem i „zrekultivujete“

A podívala jste se na to video, na které jsem vám napsala u jednoho z komentářů odkaz? Já to vařila přesně podle toho Itala, akorát jsem nedala šafrán.
2451 příspěvků 17.05.13 00:09
Ne, casino má pravdu, váš recept je nesmyslný, resp. velmi špatně napsaný. Jak jsem psala už jednou někde dole, laik by podle něj napoprvé risotto neuvařil. Ale rizoto asi ano, to je pravda. Možná by pro něj ale bylo jednodušší použít ten váš druhý recept, to je taková ta naše česká klasika.
Zalejeme bílým vínem a až se odpaří a rýže jej nasákne, podléváme zeleninovým vývarem, přidáme sůl a špetku pepře a necháme chvíli vařit, dokud rýže nezměkne a vývar se částečně nevyvaří.
ale mějte prosím ohled aspoň na mezinárodní
vztahy 
No, měl jsem za to, že by vám týden mohl stačit, abyste si v hlavičce srovnala připomínky k receptu, kterými vás kolegové upozornili na hovadinu v postupu a recept upravíte. Zdá se, že račte být splachovací…
Buďte, prosím, vod tý dobroty a alespoň vygumujte tu italskou trikoloru!
Že děláte ostudu sobě, je vaše věc
Ukládám… vypadá to moc dobře…
No, musím to zkusit, 20 minut s vařečkou u kastrolu a míchat a podlévat a míchat a podlévat a tak pořád dokola…tohle vypadá stručněji
Já myslím, že tady vůbec nezáleží na tom, kolik je komu let. Jsou kuchaři, co mohou být mladší než já a uvaří lépe než třeba kuchařka, která vaří 30 let. Je to o tom učit se správné technologické postupy a zajímat se o to, jak a z čeho se to má dělat správně, ne o tom, že mám v ruce vařečku X let a proto to zaručeně musím umět nejlépe
Jak už jsem říkala recept mám podle
odborníka a nemyslím si, že zrovna tento kuchař by neuměl udělat rizoto.
Každá část země má jiné způsoby a recepty, na Jihu se vaří jinak než
na Severu, ale nemyslím si, jak už jste zmínila, že by se podle tohoto
receptu zaručeně nemělo nikomu podařit uvařit italské rizoto 
Btw: zde máte recept podle kterého jsem základ rizota dělala a nemyslím si, že by to bylo nějak mimo mísu
http://www.stream.cz/…lie-po-cesku
Příspěvek upraven 09.05.13 v 14:02
2451 příspěvků 09.05.13 13:35
No, ono si stačí otevřít jakoukoli italskou kuchařku, případně se mrknout na místní recepty, doporučuji zejména recepty od uživatelky sveva. Ale klid, ve Vašem věku (tipuju, že jste velmi mladá) jsem taky pravé risotto vařit neuměla. Tehdy to bylo nedostatkem informací z „prohnilého“ a nepřátelského západu (správně vlastně jihu), dnes to asi bude spíš neschopností třídit informace.
A můžete mi popsat, jak by se tedy podle vás mělo připravit pravé italské rizoto?
Jelikož jsem recept okoukala podle
italského šéfkuchaře, který dodržuje své tradice a o vaření něco ví,
tak o důvěryhodnosti jeho receptů nepochybuji, navíc správnost tohoto
receptu mi potvrdil i nejeden další kuchař
Zkuste si o tom první něco přečíst nebo se
zeptejte nějakého odborníka jako já a pak tady můžete vyrypovat 
2451 příspěvků 09.05.13 13:17
No, nevím, školy nemám, ale mám pocit, že kdo nikdy pravé italské risotto nevařil, podle tohoto receptu se mu to určitě nepodaří. No, ještě, že se to jmenuje rizoto.