Recept Pastiera z Neapole k Velikonocům

babi Italská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Postup

Na, středním ohni přivéct mléko do varu. Zamíchat dovnitř rýži, skořici, sůl a vanilkový lusk. Snížit teplotu na středně nízkou a vařit, až je rýže měkká a vstřebala všechno mléko, asi 30min. Sem tam zamíchat dřevěnou vařečkou. Sejmout hrnec s ohně a zamíchat dovnitř 3/4 hrnku cukru. Přikrýt a nechat vystydnout. Sem tam zamíchat. Vyjmout vanilkový lusk. (Osušit vanilkový lusk a dát ho do jemného, krystalového cukru. Tak získáte vlastní vanilkový cukr.) Předehřát troubu na 180°C. Vymastit a vysypat moukou asi 20cm dortovou formu na pružinu. Ve velké míse smíchat směs rýže, Ricotta sýr, celá vejce, žloutky a zbytek 1/2 hrnku cukru. Nalít vše do připravené formy a péct do zlatohněda, asi 65-70min. Prostředek dorty je skoro tuhý, ale ne úplně. Přikrýt alobalem, jestli se povrch dortu barví příliš rychle. Je dobré dát do trouby ohnivzdornou misku s vodou. Nechat zchladnout v pootevřené troubě, potom dát úplně vychladnout na mřížku. Projet kulatým nožem kolem stěny formy a jemně otevřít formu. Opatrně přenést dort na servírovací talíř. Posypat pudrovým cukrem. Podávat s jahodovou omáčkou. Jahodová omáčka: Smíchat všechny ingredience v nereaktivním kastrolku a vařit na středním ohni, až jsou jahody měkké, asi 5-7min. Sem tam zamíchar. Podávat horké, nebo pokojové teploty. °°° Vložit sýr, nebo tvaroh do síta vyloženého kuchyňskou gázou, nebo organtýnem a položit síto nad misku. Přikrýt a vložit vše do chladničky. Nechat odkapat nejméně po 3 hoiny, nebo nejlépe přes noc.

Recept je z kategorií: Dorty

Nahlásit recept

  • 25.03.03 vloženo
  • 3792x zobrazeno

Počet porcí

  • 8 porcí

Ingredience

  • 900ml plnotučného mléka
  • 3/4 hrnku arborio rýže, nebo podobné
  • 1 lžička pomleté skořice
  • 1/2 lžičky hrubé soli
  • lusk vanilky, rozkrojený podélce, nebo sáček vanilkového cukru
  • 1 1/4 hrnku jemného kystalového cukru
  • máslo a mouku na dortovou formu
  • 1350g čerstvého Ricotta sýru, nebo měkkého tvarohu, zbaveného tekutiny°°°
  • 3 velká vejce + 3 velké žloutky trochu našlehané
  • pudrový cukr na pocukrování
  • Jahodová omáčka:
  • 450ml očištěných jahod, rozpůlených
  • 2 lžíce cukru
  • 2 lžičky citronové šťávy

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Pastiera z Neapole k Velikonocům

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Pastiera z Neapole k Velikonocům

casino
4497 příspěvků 29.3.10 16:11
Re: Pastiera z Neapole k Velikonocům.

Labužnice babi snad odpustí mou neomalenost:-)
Tady jsou tedy odzkoušené recepty; ten druhý lze spáchat i ze surovin dostupných v ČR:
Pastiera Napoletana
Pastiera Napoletana i česká ":http://www.labuznik.com/recipe.php?…

casino
4497 příspěvků 7.9.09 03:58
Re: Pastiera z Neapole k Velikonocům.

Já mám problém, dát sem recept, když je v něm těžko dostupná surovina. Takový předpis je na dvě věci :-). Zatím tedy vařím obilí (Grano cotto) a ještě chci odzkoušet kroupy. No, do Velikonoc máme daleko…, snad to stihnu :o)

sveva
751 příspěvků 5.9.09 03:51
Re: Pastiera z Neapole k Velikonocům. casino

Máme daleko do Velikonoc, ale pokud máš recept na pastieru napiš ho, já ten dort mám moc ráda. Souhlasím, že recept od babi je hodně mimo a jiný jsem nenašla. Tak jsem zvědavá a těším se.

casino
4497 příspěvků 4.9.09 21:45
Re: Pastiera z Neapole k Velikonocům.

…ale na nejdůležitější jsem zapomněl: do náplně se přidává proslazené ovoce a celé to má VONĚT po pomerančových květech!!! Tož tak :-)))

casino
4497 příspěvků 4.9.09 21:37
Re: Pastiera z Neapole k Velikonocům.

No, nevím, nevím co by na toto řekli Napolitáni :-) Přehlédnu-li tu rýži v náplni (asi náhrada za Grano cotto) a tu jahodovou omáčku (asi lidová tvořivost :-), tak nelze přehlédnout absenci křehkého těsta kterým se vyloží forma a po naplnění se z něj také dělá mřížka na náplni…

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme:

Nejlepší recepty

Pórková polévka s cizrnou Pórková polévka s cizrnou
Třeboňský tataráček z kapra Třeboňský tataráček z kapra
Pečená kachna s jablky a rozinkovou omáčkou Pečená kachna s jablky a...
Tagliatelle s rukolou a sušenou šunkou Tagliatelle s rukolou a...
Brambory zapečené s brynzou Brambory zapečené s brynzou

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz