Recept Rizoto s batáty Veg
Kitchenette.cz Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Úvod
Pro mě je rizoto něco, co vařím, když nemám moc čas a přes to chci udělat něco zdravého. Dalo by se říci, že je pokaždé úplně jiné a originální, protože je to mnohdy na téma co dům dal. Používám všechny možné druhy rýže, jen je třeba trochu upravit postup. Například hnědou rýži je potřeba trochu předvařit zvlášť, aby zbylé ingredience nebyly převařené... Standardně se používají druhy rýže s vysokým obsahem škrobu jako Arborio, při absorpci tekutiny se uvolňuje škrob a je pak rizoto lepkavější a krémovější než u dlouhozrnných druhů. Hodí se skvěle na krémová rizota. Snažím se doma mít vždy nějakou dýni nebo batatu, která je v poslední době snadno k sehnání (např. v Bille) vydrží dlouho a jsou z nich super rizota nebo polévky. V tomto receptu se může sladká brambora nahradit právě dýní, jsou si velmi podobné strukturou a docela i chutí, použila jsem rýži jasmínovou.
Postup
Připravíme si zeleninu. Mrkve i batátu oškrábeme, řapíkatý celer omyjeme a nakrájíme na kousky stejně velké - cca 1,5 cm.
Ve větším hrnci zpěníme na oleji a másle jemně nakrájenou šalotku, přidáme zeleninu, krátce orestujeme, přidáme propranou rýži a ještě krátce orestujeme.
Zalijeme vývarem nebo vodou, přidáme koření, sůl, přivedeme k varu a přiklopené necháme táhnout, dokud není rýže hotová. Přibližně 20 minut, podle druhu rýže.
V závěru můžete vmíchat sýr, který udělá celé rizoto krémovější, nebo jen posypat při servírování.
"[* https://data.labuznik.cz/labuznik/images/original_temp/19580.jpg *]":http://r.webdio.cz/www/delivery/ck.php?oaparams=2__bannerid=841__zoneid=0__cb=d4609b42ae__oadest=http%3A%2F%2Fwww.kitchenette.cz%2F
Další recepty na Rizoto
Recept je z kategorií: Bezmasá jídla Hlavní jídlo Pokrmy z rýže
- 03.12.12 vloženo
- 34701x zobrazeno
Čas přípravy
- 35 min
Počet porcí
- 4 porce
Ingredience
- 2 hrnky rýže
- 4 střední mrkve
- 400 g batátů (nebo dýně)
- 3 řapíky celeru
- 2 šalotky
- špetka šafránu
- 1/2 lžičky mleté skořice
- 3 hrnky (750 ml) vývaru (může být voda)
- 1 lžíce másla
- 2 lžíce olivového oleje
- mořská sůl
- čerstvě mletý pepř
- parmezán na servírování
Tip redakce
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Podobné recepty
Uvařeno uživateli
Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku9.3.15 10:23
Bez celeru a šafránu. Bylo to výborné, příště koupím správný druh rýže. Děkuji za recept.
Líbí se mi Uvaření se již líbí 3 labužníkůmDiskuse k receptu Rizoto s batáty
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Naši partneři

eMimimino
Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz
Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz
Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz
Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz
Přečtěte si recept na Rizoto s batáty
Jolanko
klidanko,
ked uz chceme byt naozaj technicky „spravny“
a pouzit basmati -lepsiu ryzu s dusenou zeleninou dostaneme tak najskor
pulao. 
2453 příspěvků 6.12.12 11:48
Jolano, k té rýži - já vím, ale slečna autorka asi ne.
5068 příspěvků 6.12.12 11:17
..to mi snad ani nevadi, ja chapem ze doba ide ku predu a ludia experimentuju a aj v kuchyni plati daco ako moda…Di, nezabudni ze zijeme dobu o ktorej ti po nas budu rozpravat Stare zlate casy
..poukazujem na ryzi.. vzhladom k ingedienciam a
priprave ta jasminova podla mna trpi..dlhe varenie v takejto tekutine s tym co
tam je svedci inej ryzi ovela viac…
2453 příspěvků 6.12.12 10:46
Jolano, klid, však slečna píše, že to není risotto, ale rizoto.
Kdyby napsala, že je to dušená rýže se
zeleninou, byla by blíž pravdě, ale to by pak nebylo tak světácké.
5068 příspěvků 6.12.12 09:06
Preco jasminovu ryzi..jasminova ryze je taka delikatesa medzi ryzi..ked uz dala sa pouzit basmati alebo obycajnu gulatu a tym padom viac vyniknu ostatne zlozky v tonmto jedle..
Casino, 1 hlíza Povíjnice jedlé
bude nejspíše batata - i když hledání
v češtině bylo neúspěšné, jen toto
Odpovídá tomu i odkaz od Moon.
4812 příspěvků 5.12.12 02:09
Nebylo by jednodušší napsat Sladké brambory?
30 příspěvků 4.12.12 12:41
Pro Casino:
batáty
Není to risotto, ani rizoto, ale rýžový nákyp.
Sveva kde si
o tvojej srdcovej zalezitosti sa tu pise.
Neviem podla ma za par rokov bude vo vysvetlovacom slovniku slovo - Cina =
pokrajane maso na male kusky. Rizoto = dusena zelenina s ryzou.
U nas su tie bataty lacnejsie ako klasicke zemiaky tak ich casto pouzivame pozor na tie potvory maju tendenciu sa rychlo rozvarit ( nemozem ich dat naraz varit so zemiakmi, treba ich pridat neskor).
Špatně že jste napsala „batátou“ v názvu a „batáta“ v ingrediencích…




Nechci tu rozpoutat další smršť, tak jako u toho nepodařeného „Znojma“, ale fakt by mě zajímalo, jak se SPRÁVNĚ česky řekne jeden kus zmíněné zeleninky
Že by podle vzoru „nůžky“
Gggdysi tu na češtinu byli Alis, mrtvola, Oldsoft…
Nevím kam zdrhli…
Jen doufám že nejsou na bytě u mrtvoly…
Krásné, děkuji
. S batáty nemám zkušenosti, ale určitě
vyzkouším. Mám poznamenáno.
2453 příspěvků 3.12.12 20:16
Pro autorku: Dobře, že jste napsala „rizoto“ a ne „risotto“, tím se vše vysvětluje. Škoda, že už sem asi nechodí děvčata italská, ta by vám vysvětlila, v čem je zádrhel tohoto „ověřeného receptu“.
Tu správnou krémovitost rizota, tak jak ho mají rádi především Italové, neudělá dostatek sýra, ale dostatek tekutiny.
PS: absorpce?