Recept Rizoto s batáty Veg

(Hodnoceno 1x) Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Rizoto s batáty

Úvod

Pro mě je rizoto něco, co vařím, když nemám moc čas a přes to chci udělat něco zdravého. Dalo by se říci, že je pokaždé úplně jiné a originální, protože je to mnohdy na téma co dům dal. Používám všechny možné druhy rýže, jen je třeba trochu upravit postup. Například hnědou rýži je potřeba trochu předvařit zvlášť, aby zbylé ingredience nebyly převařené…

Standardně se používají druhy rýže s vysokým obsahem škrobu jako Arborio, při absorpci tekutiny se uvolňuje škrob a je pak rizoto lepkavější a krémovější než u dlouhozrnných druhů. Hodí se skvěle na krémová rizota.

Snažím se doma mít vždy nějakou dýni nebo batatu, která je v poslední době snadno k sehnání (např. v Bille) vydrží dlouho a jsou z nich super rizota nebo polévky. V tomto receptu se může sladká brambora nahradit právě dýní, jsou si velmi podobné strukturou a docela i chutí, použila jsem rýži jasmínovou.

Postup

Připravíme si zeleninu. Mrkve i batátu oškrábeme, řapíkatý celer omyjeme a nakrájíme na kousky stejně velké - cca 1,5 cm.

Ve větším hrnci zpěníme na oleji a másle jemně nakrájenou šalotku, přidáme zeleninu, krátce orestujeme, přidáme propranou rýži a ještě krátce orestujeme.

Zalijeme vývarem nebo vodou, přidáme koření, sůl, přivedeme k varu a přiklopené necháme táhnout, dokud není rýže hotová. Přibližně 20 minut, podle druhu rýže.

V závěru můžete vmíchat sýr, který udělá celé rizoto krémovější, nebo jen posypat při servírování.

   

   

Další recepty na Rizoto

Recept je z kategorií: Bezmasá jídla Hlavní jídlo Pokrmy z rýže


Reklama

Nahlásit recept

Ověřený recept
  • 03.12.12 vloženo
  • 18182x zobrazeno

Čas přípravy

  • 35 min

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 2 hrnky rýže
  • 4 střední mrkve
  • 400 g batátů (nebo dýně)
  • 3 řapíky celeru
  • 2 šalotky
  • špetka šafránu
  • 1/2 lžičky mleté skořice
  • 3 hrnky (750 ml) vývaru (může být voda)
  • 1 lžíce másla
  • 2 lžíce olivového oleje
  • mořská sůl
  • čerstvě mletý pepř
  • parmezán na servírování

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

Pavlínka19 09.03.15 10:23

Bez celeru a šafránu. Bylo to výborné, příště koupím správný druh rýže. Děkuji za recept.

Uvaření se již líbí 3 labužníkům

Diskuse k receptu Rizoto s batáty

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
Bento
794 příspěvků 06.12.12 13:27

Jolanko :kytka: klidanko, :hug: ked uz chceme byt naozaj technicky „spravny“ a pouzit basmati -lepsiu ryzu s dusenou zeleninou dostaneme tak najskor pulao. :think:

 
di
2451 příspěvků 06.12.12 11:48

Jolano, k té rýži - já vím, ale slečna autorka asi ne.

 
jolana
5064 příspěvků 06.12.12 11:17

..to mi snad ani nevadi, ja chapem ze doba ide ku predu a ludia experimentuju a aj v kuchyni plati daco ako moda…Di, nezabudni ze zijeme dobu o ktorej ti po nas budu rozpravat Stare zlate casy :mrgreen: :lol:..poukazujem na ryzi.. vzhladom k ingedienciam a priprave ta jasminova podla mna trpi..dlhe varenie v takejto tekutine s tym co tam je svedci inej ryzi ovela viac…

 
di
2451 příspěvků 06.12.12 10:46

Jolano, klid, však slečna píše, že to není risotto, ale rizoto. ;-) Kdyby napsala, že je to dušená rýže se zeleninou, byla by blíž pravdě, ale to by pak nebylo tak světácké.

 
jolana
5064 příspěvků 06.12.12 09:06

Preco jasminovu ryzi..jasminova ryze je taka delikatesa medzi ryzi..ked uz dala sa pouzit basmati alebo obycajnu gulatu a tym padom viac vyniknu ostatne zlozky v tonmto jedle.. :mavam:

 
Eja
3815 příspěvků 05.12.12 12:13

Casino, 1 hlíza Povíjnice jedlé :) bude nejspíše batata - i když hledání v češtině bylo neúspěšné, jen toto
Odpovídá tomu i odkaz od Moon.

 
esmeralda
4813 příspěvků 05.12.12 02:09

Nebylo by jednodušší napsat Sladké brambory?

 
Moon
30 příspěvků 04.12.12 12:41

Pro Casino:

batáty

 
parles
302 příspěvků 03.12.12 22:54

Není to risotto, ani rizoto, ale rýžový nákyp. :mrgreen:

 
Bento
794 příspěvků 03.12.12 21:55

Sveva kde si :?: ;) o tvojej srdcovej zalezitosti sa tu pise. Neviem podla ma za par rokov bude vo vysvetlovacom slovniku slovo - Cina = pokrajane maso na male kusky. Rizoto = dusena zelenina s ryzou.
U nas su tie bataty lacnejsie ako klasicke zemiaky tak ich casto pouzivame pozor na tie potvory maju tendenciu sa rychlo rozvarit ( nemozem ich dat naraz varit so zemiakmi, treba ich pridat neskor).

 
casino
4469 příspěvků 03.12.12 21:00
Pro autorku:

Špatně že jste napsala „batátou“ v názvu a „batáta“ v ingrediencích…
Nechci tu rozpoutat další smršť, tak jako u toho nepodařeného „Znojma“, ale fakt by mě zajímalo, jak se SPRÁVNĚ česky řekne jeden kus zmíněné zeleninky :nevim: :think: :) :mrgreen:
Že by podle vzoru „nůžky“ :nevim:
Gggdysi tu na češtinu byli Alis, mrtvola, Oldsoft… :potlesk:
Nevím kam zdrhli…
Jen doufám že nejsou na bytě u mrtvoly… :mrgreen:

 
jcs1
77 příspěvků 03.12.12 20:45

Krásné, děkuji :potlesk:. S batáty nemám zkušenosti, ale určitě vyzkouším. Mám poznamenáno.

 
di
2451 příspěvků 03.12.12 20:16

Pro autorku: Dobře, že jste napsala „rizoto“ a ne „risotto“, tím se vše vysvětluje. Škoda, že už sem asi nechodí děvčata italská, ta by vám vysvětlila, v čem je zádrhel tohoto „ověřeného receptu“.

 
danda 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 03.12.12 18:22

Tu správnou krémovitost rizota, tak jak ho mají rádi především Italové, neudělá dostatek sýra, ale dostatek tekutiny.
PS: absorpce?

Vložit nový komentář

Reklama


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Grilovaný pstruh Grilovaný pstruh
Brokolicová polévka se smetanou Brokolicová polévka se...
Boršč pro labužníky Boršč pro labužníky
Pečený bůček s blumami Pečený bůček s blumami
Hruškový koláč Hruškový koláč

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz