Recept Rizoto se zeleným chřestem a bylinkami Veg

Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Úvod

Údajně praví labužnící preferují bílý chřest - já z důvodů chuťových i vzhledových dávám přednost zelenému. V úpravách co nejjednodušších - jednoznačně vede kvalitní vajíčko naměkko vyklepnuté do mističky a do něj namáčet chřest jen tak dvě minutky povařený. Tohle rizoto vzniklo spíše z nouze, chřest doma byl a vajíčko odpovídající kvality nikoli. Klasickou rýži vhodnou na rizoto doma většinou nemám, příliš krémová konsistence výsledného pokrmu mi moc nesedí - takže pravověrní Italové prominou. Nahrazení klasického parmazánu pecorinem byl úmysl, chuť je jiná a k chřestu se podle mne hodí lépe.
Jsem si i vědoma toho, že chřestové rizoto od Pepíčka tady je, ale tohle je přece jen trochu jiné.

Postup

Chřest nakrájíme na kousky velikosti soust a v malém množství osolené, ocitronované a lehce oslazené vody vaříme tak dvě minutky, scedíme a vývar necháme k podlévání rýže.

Nadroboučko nakrájenou šalotku dáme na trochu másla a olivového oleje na pánev a chviličku za stálého míchání orestujeme, přidáme nepropláchnutou rýži a mícháme. Až rýže ztratí bělost, začneme pomalu přilévat po trochách vývar z chřestu a bílé víno, mícháme a přiléváme, dokud není rýže měkká - přiléváme opravdu s citem a po malém množství.

Ve finále není konsistence stejná jako třeba z Arboria - ale to mi právě vyhovuje. Přidáme kousek másla, chřest, nastrouhané pecorino a trochu bylinek, podle chuti dosolíme. Žádné jiné koření, ani pepř, ani šafrán, ani nic podobného. Zamícháme a necháme minutku zakryté - a můžeme podávat.

Recept je z kategorií: Zeleninová jídla

Nahlásit recept

  • 11.05.11 vloženo
  • 3744x zobrazeno

Čas přípravy

  • 20 min

Počet porcí

  • 1 porce

Ingredience

  • 1 šalotka
  • zelený chřest- cca 6 kousků
  • máslo
  • olivový olej co nejlepší kvality
  • 1 dcl bílého vína
  • 1 porce jasmínové rýže
  • pecorino
  • čerstvé bylinky - záleží na chuti, měly by pokrm jen lehce ovonět a ne chuťově dominovat, já jsem sáhla do truhlíků s oreganem, tymiánem a bazalkou - ale od každého opravdu jen trošku

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Rizoto se zeleným chřestem a bylinkami

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek
 
Anitta
521 příspěvků 12.05.11 16:43

Zrovna premyslim, co udelam se zbytkem chrestu. Koupila jsem na ochutnani bily a moc nam nejede. Pripomina chuti i vuni bile dlouhe redkvicky. My radeji ten zeleny. „Varim“ ho nejradeji v troube na plechu, trosku osoleny, opepreny barevnym peprem, pokapany olivovym olejem a volne zabaleny v papiru na peceni. Je tak lahodny a nic se z nej nevyluhuje, jako kdyz se vari ve vode. Casto se stava, ze ho zblajznem jen tak primo z toho plechu :wink:
Diky za napad :-)

 
jaga13
399 příspěvků 12.05.11 08:40

:palec: Ejo kráááása, zase ujíždím na chřestu, jako každý rok, večer bude tohle skvostné jídlo, děkuji

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Žloutkové věnečky

Nejlepší recepty

Guláš z hlívy ústřičné Guláš z hlívy ústřičné
Krémová celerová polévka Krémová celerová polévka
Hraběnčiny řezy Hraběnčiny řezy
Bramboráky s bylinkovým krémem Bramboráky s bylinkovým krémem
Kuřecí stehna na kari s mandlemi Kuřecí stehna na kari s...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz