Recept Rizoto se zeleným chřestem a bylinkami Veg

Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Úvod

Údajně praví labužnící preferují bílý chřest - já z důvodů chuťových i vzhledových dávám přednost zelenému. V úpravách co nejjednodušších - jednoznačně vede kvalitní vajíčko naměkko vyklepnuté do mističky a do něj namáčet chřest jen tak dvě minutky povařený. Tohle rizoto vzniklo spíše z nouze, chřest doma byl a vajíčko odpovídající kvality nikoli. Klasickou rýži vhodnou na rizoto doma většinou nemám, příliš krémová konsistence výsledného pokrmu mi moc nesedí - takže pravověrní Italové prominou. Nahrazení klasického parmazánu pecorinem byl úmysl, chuť je jiná a k chřestu se podle mne hodí lépe.
Jsem si i vědoma toho, že chřestové rizoto od Pepíčka tady je, ale tohle je přece jen trochu jiné.

Postup

Chřest nakrájíme na kousky velikosti soust a v malém množství osolené, ocitronované a lehce oslazené vody vaříme tak dvě minutky, scedíme a vývar necháme k podlévání rýže.

Nadroboučko nakrájenou šalotku dáme na trochu másla a olivového oleje na pánev a chviličku za stálého míchání orestujeme, přidáme nepropláchnutou rýži a mícháme. Až rýže ztratí bělost, začneme pomalu přilévat po trochách vývar z chřestu a bílé víno, mícháme a přiléváme, dokud není rýže měkká - přiléváme opravdu s citem a po malém množství.

Ve finále není konsistence stejná jako třeba z Arboria - ale to mi právě vyhovuje. Přidáme kousek másla, chřest, nastrouhané pecorino a trochu bylinek, podle chuti dosolíme. Žádné jiné koření, ani pepř, ani šafrán, ani nic podobného. Zamícháme a necháme minutku zakryté - a můžeme podávat.

Recept je z kategorií: Zeleninová jídla


Reklama

Nahlásit recept

  • 11.05.11 vloženo
  • 3622x zobrazeno

Čas přípravy

  • 20 min

Počet porcí

  • 1 porce

Ingredience

  • 1 šalotka
  • zelený chřest- cca 6 kousků
  • máslo
  • olivový olej co nejlepší kvality
  • 1 dcl bílého vína
  • 1 porce jasmínové rýže
  • pecorino
  • čerstvé bylinky - záleží na chuti, měly by pokrm jen lehce ovonět a ne chuťově dominovat, já jsem sáhla do truhlíků s oreganem, tymiánem a bazalkou - ale od každého opravdu jen trošku

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Rizoto se zeleným chřestem a bylinkami

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
Anitta
521 příspěvků 12.05.11 16:43

Zrovna premyslim, co udelam se zbytkem chrestu. Koupila jsem na ochutnani bily a moc nam nejede. Pripomina chuti i vuni bile dlouhe redkvicky. My radeji ten zeleny. „Varim“ ho nejradeji v troube na plechu, trosku osoleny, opepreny barevnym peprem, pokapany olivovym olejem a volne zabaleny v papiru na peceni. Je tak lahodny a nic se z nej nevyluhuje, jako kdyz se vari ve vode. Casto se stava, ze ho zblajznem jen tak primo z toho plechu :wink:
Diky za napad :-)

 
jaga13
399 příspěvků 12.05.11 08:40

:palec: Ejo kráááása, zase ujíždím na chřestu, jako každý rok, večer bude tohle skvostné jídlo, děkuji

Vložit nový komentář

Reklama


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Těstoviny s lososem v krému Těstoviny s lososem v krému
Dušené hovězí na bobkových listech - Boeuf étuvé au feuilles de laurier Dušené hovězí na bobkových...
Pikantní těstoviny s dýní Pikantní těstoviny s dýní
Hovězí znojemská pečeně Hovězí znojemská pečeně
Kapustičky na slanině Kapustičky na slanině

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz