Recepty - tykev

Více z Zelenina ».

Tykev

Tykev známe také jako: cucurbita, cuketa, dýně, patizon

Recepty s tykví  Rady při nákupu  Využití v kuchyni  Skladování  Sezóna  

Tykev řadíme do zeleniny plodové, příbuzná s například dýní, cuketou či patizonem. Tykev obecná je známa spíše zlidověle jako dýně, jedná se tedy o stejnou zeleninu pouze s jiným názvem.

 Rady při nákupu

Hlavní sezona tykví začíná v létě a trvá až do pozdního podzimu, nicméně chutnou dýňovou polévku či zapečený patizon si můžeme dopřát i v zimě. Při nákupu zkontrolujeme kvalitu plodu. Zaměřit bychom se měli na pravidelnost plodu, barvu, změny na povrchu či poškození plodu.

 Využití v kuchyni

V létě lze připravit mnoho variací cukety – cuketové placky, zapečenou cuketu nebo cuketovou bábovku. Na podzim si můžete pochutnat na domácí dýňové polévce přípravé z variety „Hokkaido“ a podzimní sezonu můžete ukončit například zapečeným patizonem s mletým masem.

 Skladování

Jakýkoliv druh tykve, tedy dýně, cukety či patizony lze skladovat v chladnější místnosti, případně v lednici. Jsou-li nepoškozené, vydrží takto i několik týdnů.

 Sezóna

Sezóna tykví se odvíjí od variety a výslednému pokrmu, který budete připravovat. Sezona cuket je typicky v létě. Následně začíná sezona patizonu, který můžete zakoupit na přelomu léta a podzimu. Celou sezonu ukončuje dýně, která symbolizuje podzim, Halloween a dušičkové období.


Reklama

 
 Váš příspěvek

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Nejlepší recepty

Tatranské kuře Tatranské kuře
Zelené karí s kuřetem a chřestem Zelené karí s kuřetem a...
Pečené uzené koleno Pečené uzené koleno
Kuřecí prsa obalená pršutem Kuřecí prsa obalená pršutem
Uzené se zelím a hruškami Uzené se zelím a hruškami

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Jarmark

bazar, oblečení, hand made
www.jarmark.cz