Recepty - tykev

Více z Zelenina ».

Tykev

Tykev známe také jako: cucurbita, cuketa, dýně, patizon

Recepty s tykví  Rady při nákupu  Využití v kuchyni  Skladování  Sezóna  

Tykev řadíme do zeleniny plodové, příbuzná s například dýní, cuketou či patizonem. Tykev obecná je známa spíše zlidověle jako dýně, jedná se tedy o stejnou zeleninu pouze s jiným názvem.

 Rady při nákupu

Hlavní sezona tykví začíná v létě a trvá až do pozdního podzimu, nicméně chutnou dýňovou polévku či zapečený patizon si můžeme dopřát i v zimě. Při nákupu zkontrolujeme kvalitu plodu. Zaměřit bychom se měli na pravidelnost plodu, barvu, změny na povrchu či poškození plodu.

 Využití v kuchyni

V létě lze připravit mnoho variací cukety – cuketové placky, zapečenou cuketu nebo cuketovou bábovku. Na podzim si můžete pochutnat na domácí dýňové polévce přípravé z variety „Hokkaido“ a podzimní sezonu můžete ukončit například zapečeným patizonem s mletým masem.

 Skladování

Jakýkoliv druh tykve, tedy dýně, cukety či patizony lze skladovat v chladnější místnosti, případně v lednici. Jsou-li nepoškozené, vydrží takto i několik týdnů.

 Sezóna

Sezóna tykví se odvíjí od variety a výslednému pokrmu, který budete připravovat. Sezona cuket je typicky v létě. Následně začíná sezona patizonu, který můžete zakoupit na přelomu léta a podzimu. Celou sezonu ukončuje dýně, která symbolizuje podzim, Halloween a dušičkové období.

 
Váš příspěvek

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Nejlepší recepty

Hermelín ve víně Hermelín ve víně
Štika na smetaně Štika na smetaně
Vepřové maso v mrkvi Vepřové maso v mrkvi
Domácí svíčková omáčka Domácí svíčková omáčka
Vaječný salát s pomeranči a řeřichou Vaječný salát s pomeranči a...

Naši partneři

eMimimino

Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz

Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz

Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz

Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz