Recepty - tykev

Více z Zelenina ».

Tykev

Tykev známe také jako: cucurbita, cuketa, dýně, patizon

Recepty s tykví  Rady při nákupu  Využití v kuchyni  Skladování  Sezóna  

Tykev řadíme do zeleniny plodové, příbuzná s například dýní, cuketou či patizonem. Tykev obecná je známa spíše zlidověle jako dýně, jedná se tedy o stejnou zeleninu pouze s jiným názvem.

 Rady při nákupu

Hlavní sezona tykví začíná v létě a trvá až do pozdního podzimu, nicméně chutnou dýňovou polévku či zapečený patizon si můžeme dopřát i v zimě. Při nákupu zkontrolujeme kvalitu plodu. Zaměřit bychom se měli na pravidelnost plodu, barvu, změny na povrchu či poškození plodu.

 Využití v kuchyni

V létě lze připravit mnoho variací cukety – cuketové placky, zapečenou cuketu nebo cuketovou bábovku. Na podzim si můžete pochutnat na domácí dýňové polévce přípravé z variety „Hokkaido“ a podzimní sezonu můžete ukončit například zapečeným patizonem s mletým masem.

 Skladování

Jakýkoliv druh tykve, tedy dýně, cukety či patizony lze skladovat v chladnější místnosti, případně v lednici. Jsou-li nepoškozené, vydrží takto i několik týdnů.

 Sezóna

Sezóna tykví se odvíjí od variety a výslednému pokrmu, který budete připravovat. Sezona cuket je typicky v létě. Následně začíná sezona patizonu, který můžete zakoupit na přelomu léta a podzimu. Celou sezonu ukončuje dýně, která symbolizuje podzim, Halloween a dušičkové období.


Reklama

 
 Váš příspěvek

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Nejlepší recepty

Zapečené brambory s cuketou Zapečené brambory s cuketou
Blesková jarní polévka Blesková jarní polévka
Pečená kachna s jablky a rozinkovou omáčkou Pečená kachna s jablky a...
Kuře na kapustě Kuře na kapustě
Květáková polévka Květáková polévka

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz