Recepty - tykev

Více z Zelenina ».

Tykev

Tykev známe také jako: cucurbita, cuketa, dýně, patizon

Recepty s tykví  Rady při nákupu  Využití v kuchyni  Skladování  Sezóna  

Tykev řadíme do zeleniny plodové, příbuzná s například dýní, cuketou či patizonem. Tykev obecná je známa spíše zlidověle jako dýně, jedná se tedy o stejnou zeleninu pouze s jiným názvem.

 Rady při nákupu

Hlavní sezona tykví začíná v létě a trvá až do pozdního podzimu, nicméně chutnou dýňovou polévku či zapečený patizon si můžeme dopřát i v zimě. Při nákupu zkontrolujeme kvalitu plodu. Zaměřit bychom se měli na pravidelnost plodu, barvu, změny na povrchu či poškození plodu.

 Využití v kuchyni

V létě lze připravit mnoho variací cukety – cuketové placky, zapečenou cuketu nebo cuketovou bábovku. Na podzim si můžete pochutnat na domácí dýňové polévce přípravé z variety „Hokkaido“ a podzimní sezonu můžete ukončit například zapečeným patizonem s mletým masem.

 Skladování

Jakýkoliv druh tykve, tedy dýně, cukety či patizony lze skladovat v chladnější místnosti, případně v lednici. Jsou-li nepoškozené, vydrží takto i několik týdnů.

 Sezóna

Sezóna tykví se odvíjí od variety a výslednému pokrmu, který budete připravovat. Sezona cuket je typicky v létě. Následně začíná sezona patizonu, který můžete zakoupit na přelomu léta a podzimu. Celou sezonu ukončuje dýně, která symbolizuje podzim, Halloween a dušičkové období.

 
Váš příspěvek

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Nejlepší recepty

Chilli con carne Chilli con carne
Tagliatelle s rukolou a sušenou šunkou Tagliatelle s rukolou a...
Brokolicová polévka se smetanou Brokolicová polévka se...
Grilovaná vepřová žebra Grilovaná vepřová žebra
Krémová celerová polévka Krémová celerová polévka

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz