Recepty - patizón

Více z Zelenina ».

Patizón

Patizón známe také jako: patizon, patison

Recepty s patizónem  Rady při nákupu  Využití v kuchyni  Skladování  Sezónnost  

Patizon je zelenina příbuzná dýni či tykvi. Má většinou bílou, žlutou či světle zelenou barvu, nepravidelný tvar podobný květu slunečnice. Roste na zelené, keříkovité rostlině, která rodí až deset plodů. Bílá dužnina chutí připomíná cuketu, lilek, dýni a také se podobně zpracovává. Patizon je pokrytý tuhou slupkou, která odolává nákaze po delší dobu než běžná zelenina.

 Rady při nákupu

Tato zelenina není v českých kuchyních moc rozšířená, ačkoliv výborně chutná. Koupíme ji v supermarketech a obchodech s ovocem a zeleninou. Slupka by měla být neporušená, napnutá, tvrdší bez známek plísně a poškození.

 Využití v kuchyni

Oloupaný patizon plníme masem, sýry, zeleninou, nádivkou, rybami, salátem, ovocem. Nakrájený lze obalit v trojobalu a smažit jako řízek, strouhaný připravujeme jako bramborák či lívance - Slané lívanečky z patizónů a hub. Patizony nakládáme, dusíme, grilujeme, smažíme, zapékáme, pečeme. Sedí si hlavně s česnekem - Dušený patizon na smetaně s koprem a česnekem.

 Skladování

Skladujeme v temných, chladných spížích, sklepech či v lednici až kolem jednoho měsíce.

 Sezónnost

Sázíme v květnu, sklízíme v létě.

 
 Váš příspěvek

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Nejlepší recepty

Kuřecí prsíčka v plátku šunky Kuřecí prsíčka v plátku šunky
Zelí s jablečným cidrem Zelí s jablečným cidrem
Francouzské kmínové sušenky Francouzské kmínové sušenky
Krémové rizoto s brokolicí a sušenými rajčaty Krémové rizoto s brokolicí...
Vepřové maso v mrkvi Vepřové maso v mrkvi

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Jarmark

bazar, oblečení, hand made
www.jarmark.cz

TOPlist