Recept Tykvové noky se šalvějovým máslem

(Hodnoceno 3x) pepicek Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Tykvové noky se šalvějovým máslem

Postup

1. Troubu vyhřejeme na 200 °C. Dužinu pokrájíme na kostky, vložíme do vymazané formy a poka­peme olejem. Pečeme v troubě asi 30 min. 2. Tykev rozmačkáme. Vmícháme mou­ku, vejce, sůl a pepř. Z těsta vyválíme válečky silné jako prst, nakrájíme na špalíčky dlouhé 3-5 cm, zformujeme do oválných knedlíčků a lehce zmáčkneme vidličkou. Vaříme je 5 min. na mír­ném ohni pod bodem varu v osolené vodě. 3. Šalvěj omyjeme a lístky osmahneme v rozehřátém másle. Noky scedíme a necháme okapat. Rozdělíme na talíře se šalvějovým máslem a podle chuti posypeme hrubě mletým pepřem. Tip: Chuť pokrmu může­me obměnit čers­tvým estragonovým máslem.

Recept je z kategorií: Zeleninová jídla

Nahlásit recept

  • 14.10.02 vloženo
  • 11612x zobrazeno

Čas přípravy

  • 50 minut

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • na osobu asi 290 kcal, 9 g bílkovin,16 g tuků, 32 g sacharidů
  • 500 g dužiny tykve
  • 2 lžíce oleje
  • 150 g mouky
  • 1 malé vejce
  • sůl
  • pepř
  • 4 snítky šalvěje
  • 3 lžíce másla
  • hrubě mletý pepř

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

Ala_V 17.11.15 23:57

Strašně mi to chutnalo!!! Už jsem to kdysi někde jedla, tenkrát jsem netušila, z čeho to je, ale ta chuť je nezaměnitelná. Díky, Lyduško!

Odkaz na uvaření

Lyduska 9.11.13 20:00

Podľa receptu…so šalviovým maslom.

Uvaření se již líbí 6 labužníkům
Odkaz na uvaření

Lyduska 28.4.13 09:19

Tentokrát som urobila tekvicové halušky. V ceste je okrem 670 g upečenej tekvice hokkaido aj 270 g varenej koreňovej zeleniny (mrkva, petržlen, zeler) a asi 2 hrste čerstvej mrkvovej vňate. Múky toľko, aby vzniklo cesto haluškovej konzistencie.
Na tanieroch som polievala šalviovým maslom. Šalvia v masle robí zázraky ........

Uvaření se již líbí 4 labužníkům
Odkaz na uvaření

Lyduska 20.4.13 14:56

Cesto som robila presne podľa receptu. Z uvedenej dávky mi vyšlo 60 kúskov. Namiesto šalvie som na masle opražila 2 jarné cibuľky a pridala k nim uvarené noky. Veľmi chutné.

Uvaření se již líbí 5 labužníkům
Odkaz na uvaření

Zuzka1973 10.2.13 11:42

Tak tyhle noky jsou fantastické… určitě nejsou naposledy… i ta nejmasožravější část naší rodiny si dala nášup… :)

Uvaření se již líbí 5 labužníkům
Odkaz na uvaření

wydra 17.2.12 17:54

Uvaření se již líbí 1 labužníkovi

Diskuse k receptu Tykvové noky se šalvějovým máslem

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Tykvové noky se šalvějovým máslem

gaburiatko
740 příspěvků 10.11.13 13:05
Skvele

Ja robievam podobne, ale tekvicu varim v malom mnozstve vody do makka a po zliati vody rozmixujem na pyre. Potom pridám hladku muku, vajicko, sol.
Musim urcite skusit aj s tou pecenou. Ked mam vela cesta, noky zmrazim na tanieriku a po zmrazeni davam do vreciek.
Ano, salvia s maslom je proste delikatesa :)
Ten napad s haluskami som mala aj ja, este som vsak nerealizovala :)

Příspěvek upraven 10.11.13 v 13:09

Zuzka1973
2364 příspěvků 10.2.13 17:55

Ve větších obchoďácích by je mít měli na stopro… to víš, já mám domácí zásoby… takže teď, když se blíží jaro, zpracovávm co jen jde a co se přes zimu ještě nestihlo sežrat :D

tlustá bába
1212 příspěvků 10.2.13 17:42

No, lákáš mocně! Snad ji někde po cestě seženu, naštěstí vymetám půl republiky. Šel okolo stařec a povídá, že tykev hókajdó z ostrova Honšú, by si dal. A mám vystaráno. Znamená to: sežeň, uvař, předlož.
Honí mě mlsná, tak nevím. Jdu něco vydolovat. :mavam:

Zuzka1973
2364 příspěvků 10.2.13 17:33

@tlustá bába Pokud tykvičku máš, je fuk, jestli je sezona nebo ne :D
Den předem to upéct… no, proč ne… já si dělávám úplně stejně pyré z dýně do foroty a pak jen ubírám: tu do koláče, tu na polévku… no, teď přibudou tyhle noky :)
Polévka je suprová - tu doporučuju jako první, já na ní taky začala - na ní jsme si dýně zamilovali a další recepty už vítáme s tím, že víme, do čeho jdem ;)
Takže já bych si ji klidně předpekla den předem a při ňahňání se držela toho, že to má mít konzistenci jako na halušky a už bych nekoukala na gramáž mouky v rozpisu :kytka:
Koláčů je vícero typů, my máme nejraději ty, kde se používá pyré z dýně… je dobrá v kombinaci s tvarohem, tedy aspoň nám to chutná ;)
Skvělé recepty z dýní jsem si už nějaké uložila, protože na cukety jich mám hafo, ale na dýně moc ne, v kuchařkách vše na jedno brdo a až zde na Labu mám v tomhle doslova žně :palec:
Dýně se neboj - přijde mi daleko využitelnější, než cukety, a to je máme taky moc rádi na všecny možné způsoby…
Když budeš mít připravené to pyré předem, máš véču za okamžik, než se voda začne vařit, máš je hotové a než se uvaří, máš hotové máslíčko… Je to fofr :D
Ale skvělá bašta, jedli to i nejzarytějí masožravci :D

tlustá bába
1212 příspěvků 10.2.13 17:09

Nevím, jestli je, nebo není tykvová sezóna, ale jak ji uvidím, tak to vyzkouším. Asi bych také měla vyzkoušet polévku, všichni o ní básní… a koláč. Říkám, jsem pole neorané.
Dá se tykvička předpéct den dopředu? Neřídne to, nebo tak něco?
Myslím, že k večeři bych to ve všední den nestihla, loupat, krájet, péct, asi nechat zchladnout, hňahnat… pak už je to fofr, ale jedli bychom tak v osm, tipuji.

Zuzka1973
2364 příspěvků 10.2.13 16:57

@tlustá bába já na to narazila náhodou a jelikož jsem podle jednoho zdejšího receptu měla doma veliký úspěch s „bramboráky“ z dýně, neváhala jsem a rozhodně zopákneme :palec:
Právě to šalvějové máslo je pohádka… a to moc přelivům z másla neholduji… Ale zde by to ani jinak nešlo…
Dýničku jsme měla jedno z posledních hokaid z podzimka, bo mi nejdéle vydrží, ale klidně bych použila i tu velkou žlutou - goliáše. Jiné nepěstuju… tedy vlastně asi i cuketa a patizony patří k tykvím, ale už by to asi určitě nebylo ono…
Dýně mám dost ráda, a tohle je vážně jeden zz nejlepších receptů, na který jsem za ty roky narazila.
Pepíčka neznám, už byl pryč, když jsem sem přišla… tuším to byl zakladatel stránek, ale paměníci by ti řekli více.

tlustá bába
1212 příspěvků 10.2.13 15:07
Tykvové noky

Něž jsem se rozhoupala, tak mě předběhla wydra, takže už vím, že hókaido. Taky podle barvy. Jiná se dá taky použít? Moc zkušeností s tykvemi nemám. Úplně poslintávám, přijde mi to geniální. A kombinace s tím šalvějovým máslem…
Projížděla jsem si nějaké diskuze a koukala jsem do receptů, abych se neopakovala a na „pepicek“ jsem narazila mockrát, ale v minulosti. Kdepak je, chlapec nadaný?!

wydra
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 17.2.12 17:54

Dost často tyhle úžasné noky dělám, i přes zimu. Chuť dělá ta šalvěj v másle. Takový jednoduchý, lahodný recept z hokkaida .

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Česnečka podle šéfkuchaře Česnečka podle šéfkuchaře
Krůtí nudličky s feferonkami Krůtí nudličky s feferonkami
Vatovec (pýchavka obrovská) v trojobalu Vatovec (pýchavka obrovská)...
Borůvkový koláč se strouhaným perníkem Borůvkový koláč se...
Vepřové kotlety na pivě Vepřové kotlety na pivě

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz