Recepty - pstruh

Recepty s pstruhem  Rady při nákupu  Využití v kuchyni  Skladování  Snoubení s víny  

Pstruh je jedna z nejchutnějších českých ryb, kterou můžete bez větších problémů vždy sehnat. Tato krásná ryba patří do skupiny ryb lososovitých a existuje plno druhů. U nás se nejčastěji vyskytuje pstruh potoční a pstruh duhový. Žije v čistých a studených vodách s vysokým obsahem kyslíku.

 Rady při nákupu

V obchodech se nejčastěji setkáte s pstruhy duhovými, kteří jsou chováni uměle v sádkách. Prodávají se zmražení nebo chlazení. Divokou variantu, tedy pstruha potočního, seženete ve specializovaných prodejnách, na farmářském trhu, v rybářstvích nebo si ho musíte chytit sami. Vzhledově se uměle chovaný a volně žijící pstruzi příliš neliší, ale chuťové vlastnosti jsou velmi odlišné. Při nákupu dávejte pozor na několik parametrů značících čerstvost. Povrch těla nesmí být matný - a když vytvoříte důlek tlakem prstu, kůže se ihned neporušená vyrovná. Oči musí být jasné, nezakalené a rohovka průhledná. Žábry by měly být červenorůžové, neslepené a nezahleněné, ryba nesmí zapáchat.

 Využití v kuchyni

Delikátní chuť pstruha nevyžaduje příliš složité úpravy ani výraznější kořenění. Nejznámější jsou klasické úpravy celého pstruha na másle, na grilu nebo různé varianty v alobalu. Pstruhy můžete také filetovat, nakládat či udit - Uzení pstruzi. Chuť pstruha nejlépe ladí s jemnými bylinkami, kmínem, trochou slaniny, citronem, máslem, liškami, mandlemi a bílým vínem.

 Skladování

Čerstvého pstruha zpracujte ihned (tak bude nejlepší) nebo uložte max. na dva dny do lednice. Zmražený pstruh vydrží v mrazáku cca. 6 měsíců, pak je dobré ho spotřebovat.

 Snoubení s víny

Jemné a delikátní maso pstruha se výborně snoubí s bílým, suchým, mladým, svěžím a minerálním vínem, z odrůd doporučuji Ryzlink rýnský nebo Chardonnay.

 
Váš příspěvek

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Nejlepší recepty

Vánoční pečená kuřata Jamieho Olivera Vánoční pečená kuřata...
Grilovaný pstruh Grilovaný pstruh
Brambory zapečené s brynzou Brambory zapečené s brynzou
Hořčičná kotletka v alobalové kapse pro jednoho (DIA) Hořčičná kotletka v...
Holandský řízek z vepřového bůčku Holandský řízek z vepřového...

Naši partneři

eMimimino

Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz

Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz

Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz

Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz