Recepty - pstruh

Recepty s pstruhem  Rady při nákupu  Využití v kuchyni  Skladování  Snoubení s víny  

Pstruh je jedna z nejchutnějších českých ryb, kterou můžete bez větších problémů vždy sehnat. Tato krásná ryba patří do skupiny ryb lososovitých a existuje plno druhů. U nás se nejčastěji vyskytuje pstruh potoční a pstruh duhový. Žije v čistých a studených vodách s vysokým obsahem kyslíku.

 Rady při nákupu

V obchodech se nejčastěji setkáte s pstruhy duhovými, kteří jsou chováni uměle v sádkách. Prodávají se zmražení nebo chlazení. Divokou variantu, tedy pstruha potočního, seženete ve specializovaných prodejnách, na farmářském trhu, v rybářstvích nebo si ho musíte chytit sami. Vzhledově se uměle chovaný a volně žijící pstruzi příliš neliší, ale chuťové vlastnosti jsou velmi odlišné. Při nákupu dávejte pozor na několik parametrů značících čerstvost. Povrch těla nesmí být matný - a když vytvoříte důlek tlakem prstu, kůže se ihned neporušená vyrovná. Oči musí být jasné, nezakalené a rohovka průhledná. Žábry by měly být červenorůžové, neslepené a nezahleněné, ryba nesmí zapáchat.

 Využití v kuchyni

Delikátní chuť pstruha nevyžaduje příliš složité úpravy ani výraznější kořenění. Nejznámější jsou klasické úpravy celého pstruha na másle, na grilu nebo různé varianty v alobalu. Pstruhy můžete také filetovat, nakládat či udit - Uzení pstruzi. Chuť pstruha nejlépe ladí s jemnými bylinkami, kmínem, trochou slaniny, citronem, máslem, liškami, mandlemi a bílým vínem.

 Skladování

Čerstvého pstruha zpracujte ihned (tak bude nejlepší) nebo uložte max. na dva dny do lednice. Zmražený pstruh vydrží v mrazáku cca. 6 měsíců, pak je dobré ho spotřebovat.

 Snoubení s víny

Jemné a delikátní maso pstruha se výborně snoubí s bílým, suchým, mladým, svěžím a minerálním vínem, z odrůd doporučuji Ryzlink rýnský nebo Chardonnay.


Reklama

 
 Váš příspěvek

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Nejlepší recepty

Francouzská česnečka vhodná k večeři Francouzská česnečka vhodná...
Tiramisu z mascarpone Tiramisu z mascarpone
Kuřecí prsa obalená pršutem Kuřecí prsa obalená pršutem
Cuketové placky Cuketové placky
Podzimní hřejivá dýňová polévka Podzimní hřejivá dýňová...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Jarmark

bazar, oblečení, hand made
www.jarmark.cz