Recepty - husa

Více z Maso ».

Husa

Recepty s husou  Rady při nákupu  Využití v kuchyni  Skladování  

Husa má velmi kvalitní maso. Husí maso je jemné a chutné, ale zejména prsa a stehna jsou také tučná. Od ostatní drůbeže ho odlišuje o něco tmavší barva. V domácím prostředí se husy chovají především právě na maso a sádlo, využití ale najde také jejich peří, které slouží jako skvělá izolační vrstva. Vyhlášenou lahůdkou jsou ztučnělá husí játra, tzv. foie gras. Husí vejce se obvykle nekonzumují, v období Velikonoc se z nich ale vyrábějí tradiční kraslice. Vykrmená husa může dosáhnout až 15 kilogramů, obvykle však váží okolo 5 kg.

 Rady při nákupu


Husa se prodává chlazená nebo hluboce mražená ve specializovaných drůbežích prodejnách i v běžných supermarketech. Seženete ji vcelku nebo rozporcovanou na jednotlivé části. Čerstvé maso v biokvalitě nabízejí také lokální farmářské trhy a prodejny. Vybírejte takový kus, který má masitá prsa a světlou tlustou kůži bez skvrn a zbytků peří.

 Využití v kuchyni

Výrazná chuť tučného husího masa vynikne zejména pečením. Pečená husa je navíc velmi jednoduchá na přípravu – stačí ji jen osolit a okmínovat ze všech stran. Aby bylo maso co nejšťavnatější, doporučujeme pomalé pečení na nízkou teplotu. Vyškvařené husí sádlo pak můžete namazat na domácí chléb nebo topinku s česnekem, v ledničce vydrží čerstvé až měsíc. Z drobů, které z husy před pečením odstraníte, můžete připravit také vydatnou polévku, třeba staročeský bílý kaldoun. Na podzim se tradičně připravuje tzv. svatomartinská husa s nádivkou. Vyhlášenou pochoutkou z Francie jsou také husí játra – foie gras nebo lahodná husí paštika. Jemné husí maso skvěle doplňuje také ovoce – husa na pomerančích nebo husa nadívaná jablky – a také bílé nebo červené zelí. Jako přílohu vyzkoušejte domácí knedlíky, slovenské lokše nebo opékaný brambor.

 Skladování

Husa se skladuje v chladu, stejně jako kachna a jiná drůbež.


Reklama

 
 Váš příspěvek

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Nejlepší recepty

Rizoto s batáty Rizoto s batáty
Kuřecí nugetky s hořčicovo - medovým krémem Kuřecí nugetky s hořčicovo...
Jarní ratatouille s česnekovými brambory Jarní ratatouille s...
Hovězí pečeně na jalovci a pivu Hovězí pečeně na jalovci a...
Vepřové medailonky s česnekovou omáčkou Vepřové medailonky s...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz