Recepty - husa

Více z Maso ».

Husa

Recepty s husou  Rady při nákupu  Využití v kuchyni  Skladování  

Husa má velmi kvalitní maso. Husí maso je jemné a chutné, ale zejména prsa a stehna jsou také tučná. Od ostatní drůbeže ho odlišuje o něco tmavší barva. V domácím prostředí se husy chovají především právě na maso a sádlo, využití ale najde také jejich peří, které slouží jako skvělá izolační vrstva. Vyhlášenou lahůdkou jsou ztučnělá husí játra, tzv. foie gras. Husí vejce se obvykle nekonzumují, v období Velikonoc se z nich ale vyrábějí tradiční kraslice. Vykrmená husa může dosáhnout až 15 kilogramů, obvykle však váží okolo 5 kg.

 Rady při nákupu


Husa se prodává chlazená nebo hluboce mražená ve specializovaných drůbežích prodejnách i v běžných supermarketech. Seženete ji vcelku nebo rozporcovanou na jednotlivé části. Čerstvé maso v biokvalitě nabízejí také lokální farmářské trhy a prodejny. Vybírejte takový kus, který má masitá prsa a světlou tlustou kůži bez skvrn a zbytků peří.

 Využití v kuchyni

Výrazná chuť tučného husího masa vynikne zejména pečením. Pečená husa je navíc velmi jednoduchá na přípravu – stačí ji jen osolit a okmínovat ze všech stran. Aby bylo maso co nejšťavnatější, doporučujeme pomalé pečení na nízkou teplotu. Vyškvařené husí sádlo pak můžete namazat na domácí chléb nebo topinku s česnekem, v ledničce vydrží čerstvé až měsíc. Z drobů, které z husy před pečením odstraníte, můžete připravit také vydatnou polévku, třeba staročeský bílý kaldoun. Na podzim se tradičně připravuje tzv. svatomartinská husa s nádivkou. Vyhlášenou pochoutkou z Francie jsou také husí játra – foie gras nebo lahodná husí paštika. Jemné husí maso skvěle doplňuje také ovoce – husa na pomerančích nebo husa nadívaná jablky – a také bílé nebo červené zelí. Jako přílohu vyzkoušejte domácí knedlíky, slovenské lokše nebo opékaný brambor.

 Skladování

Husa se skladuje v chladu, stejně jako kachna a jiná drůbež.


Reklama

 
 Váš příspěvek

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Nejlepší recepty

Pečená kuřecí stehna Pečená kuřecí stehna
Hraběnčiny řezy Hraběnčiny řezy
Bramboráky s bylinkovým krémem Bramboráky s bylinkovým krémem
Kynuté lívance podle mojí babičky Kynuté lívance podle mojí...
Štika na smetaně Štika na smetaně

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Jarmark

bazar, oblečení, hand made
www.jarmark.cz