Recept Lokše s husími jatýrky od Černavy

Slovenská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Studené brambory nastrouháme, osolíme je, přidáme vejce, mouku a ze všeho vypracujeme tuhé těsto. Ihned rozdělíme na 20 kousků, které vyválíme do tvaru placek. Postupně je pečeme na suché, mírně horké sporákové plotně, nebo suché těžké železné pánvi. Opékáme je tak dlouho, až mají puchýře, pak je otočíme a pečeme po druhé straně. Velké kousky husích jater lehce opečeme po obou stranách na pánvi téměř bez tuku. Na játra položíme malinký kousek másla a hned, jak se rozteče, podlijeme šumivým vínem a husím vývarem. Játra vzápětí vyjmeme, do zbylé šťávy vložíme kuličky hroznů a ještě přidáme máslo. *Tip:* Husí játra servírujte na upečených lokších. Před podáváním polijte šťávou z jater. Čerpáno z časopisu Ano (19/2004).

Recept je z kategorií: Bramborová jídla

Nahlásit recept

  • 30.04.04 vloženo
  • 6635x zobrazeno

Ingredience

  • *Dnešní, filipojakubská noc, je jednou z magických nocí, kdy prý mají zlé síly větší moc než jindy. Touto dobou již všechny čarodějnice leští svá košťata (rýče, vidle, máselnice, prasata nebo kozy) a připravují se na sůj čarodejný rej. Protože by Vás asi jejich opravdová krmě (kotel plný žab a hadů a nádoby jedu) nezasytila, vyzkoušejte raději recept Yvetty Blanarovičové, alias Černavy z pohádky O princezně Jasněnce a létajícím ševci.*
  • 300-400 g husích jater ze dvou hus
  • 250 ml šumivého sladkého vína
  • 1 ČL másla
  • 100 ml husího vývaru
  • 200 g kuliček hroznů
  • sůl;
  • *Lokše:*
  • 1 kg vařených oloupaných brambor
  • 2 vejce
  • 200-300 g krupičkové mouky
  • sůl.

Doporučená příloha

  • vše již bylo řečeno…

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Lokše s husími jatýrky od Černavy

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Dnes doporučujeme: Chléb s celerem

Nejlepší recepty

Pečené papriky s česnekem Pečené papriky s česnekem
Uzené se zelím a hruškami Uzené se zelím a hruškami
Borůvkový koláč se strouhaným perníkem Borůvkový koláč se...
Šamorínský rožeň Šamorínský rožeň
Gazpacho z cuket s vejcem - Gazpacho di zucchine e uovo Gazpacho z cuket s vejcem -...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz