Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
penda Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk
K bramborám přidáme mléko, vejce, sůl a mouky tolik, aby vzniklo vláčné těsto, které se nechytá válu. Uděláme malé bochánky, tence je vyválíme a pečeme na suché železné plotýnce nebo na suchých pánvích na všech hořácích sporáku najednou. Necháme dobře vypéci, aby byly chřupavé. Mastíme sádlem a hned podáváme. Čerpáno z České kuchařky (1983).
Recept je z kategorií: Bramborová jídla
hrachová polévka
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
6.2.14 19:37
Super recept,všem chutnalo.Jen jsem neodhadl množství,zdálo se mi to pro
4 málo,tak jsem dal od všeho dvakrát,taky mi polovina těsta zbyla ale vymysleli jsme co s ní,vyválet na malé
placičky,zabalit do nich kuřecí párek a uvařit v osolené vodě,děti to
nazvaly „knedlpárek“
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Přečtěte si recept na Bramborové placky pečené na plotně
Musim rict, ze bramborove placky pecene na plotne jsou z brambor a mouky, nanejvis s vejcem a musi byt tenoucke a mit puchyre, manna nebeska. Zde jsou dva recepty po krerych se mi tak moc styska
Lokše s mákem (PRA) Bramborové lokše po
trnavsky 
98 příspěvků 13.9.10 21:57
U nás také babičky!
Ta z Hané je zovala erteplákama, na přípravu použila jen rozstrouhané vařené brambory, mouku a sůl. Vyválela tenoučké placky, které pekla na plotně na sucho, hotové ukládala v blízkosti kamen a držela v teple zabalené do utěrky a přez ni ještě froté ručník. Pak je na vále mastila rozpuštěným sádlem, jednu stranu potřela povidly, plácla do hromádky máku s cukrem a zarolované jako amolety kladla do pekáčku. Ten čekal na kraji kamen, než jsme přišli na obvyklou sobotní návštěvu a pochutnali si na nich.
Druhá babička - z Pojizeří je připravovala z brambor syrových, mouky, vajec a soli. Pekkla je také na plotně, jen pod každou placku potřela plotnu špekem a těsto se nalévalo lžící. Upečené se potíraly škvařeným máslem s česnekem. Těmto se říká sejkory. Oboje je moc dobré, ale na sklokeramickém šporhéltě (výraz mé babi pro kamna) nerealizovatelné. Jeden pokus mám za sebou a ten smrad v baráku byl hrozný, placky se pálí moc rychle.
24 příspěvků 13.9.10 20:38
U nás je jíme potřené tvarohem smíchaným se solí, prolisovaným česnekem a nějakou zelenou bylinkou (báječná je bazalka nebo pažitka), zamotané a vlažné…paráda
222 příspěvků 18.2.10 21:48
Do zbylé br. kaše přidám vajíčko a hladkou nebo polohrubou mouku - asi tolik, aby vzniklo těsto, které se dá natírat špachtlí, přisolím a pak na rozpálenou omastkem potřenou nepřilnavou pánvičku natírám (z nedostatku lepšího slova) placky. Jíme je samotné nebo i jako přílohu k masu.
3 příspěvky 18.2.10 21:14
V Krkonosich se teto vyborne krmy (nevim jake i-y) rikavalo nebo rika pliskanky,babicka jim rikala cmunda,ale ta uz selisi-vejce,cesnek ,majoranka a na
le ne olej,vime proc,ze.Mam jiny problem,co se
zbytkem bramborove kase?Poradte prosim Borek
159 příspěvků 31.1.10 18:17
Manano, zajimave ze rikas ze ty placky jsou oblibene na Sumave. Ja si pamatuji ze moje babicka z Klatov je delala.
Tyto placky jsou hodne oblibene ve Skotsku. Oni ale ty placky nechaji vystydnout a pak je smazi. To jsou potom hodne krupave.
Tak bramborový placky jsou naše oblíbená krmě na Šumavě, protože tam máme sporák s velkejma tálama, kde jich moje Liduš dělá fantastický množství až se z ní kouří.
Ale! My to mažeme sádlem a utřeným česnek se solí a nemá to chybu! Proto jich musí dělat takový množství, i když jsme jen dva! Pro víc lidí už odmítá dělat.
48 příspěvků 31.1.10 14:37
Tak to se nedá neokomentovat. K této dobrotě si představte zadní poloosu z domácí husičky. Zelíčko ano, ale třeba někde jen položené, aby vonělo a člověk se mohl rozhodnout jak dál. A tou čtvrtou bramborovou plackou tak dočistit talíř, kdyby zbylo moc výpeku.
1309 příspěvků 31.1.10 13:24
národ sobě
12 příspěvků 6.6.09 12:39
Tyhle placky jsou opravdu neodolatelné. U nás jsme je mazali máslem, posypali mákem s cukrem a zalili trochou medu. Hmmmm, úplně se mi sbíhají sliny na jazyku. Mamka je dělala jen s příslibem toho, že pak vydrhneme sporák. Nikdy jsme neprotestovali
148 příspěvků 25.1.09 03:43
Tojhle dělala maminka když jsem byla oprovdu hodně malá. Když byl sporák na dřevo a ne na plyn. U nás se na ně dávala rozdušená strouhaná jablka (Podkrkonoší). Uplně cítím tu chuť.
119 příspěvků 25.1.09 03:43
Taky znám bramborové placky jen z vařených brambor a mouky… žádné další „pojivo“ není třeba díky škrobu v bramborách, a sádlem nám je nikdy nikdo nemastil - buď se k tomu pila melta (tu vážně nemám ráda) nebo jenom se solí, ale já je můžu třeba i s marmeládou
když jsem byla taková ještě skoro malá,
kazila jsem je kečupem, teď se za to celkem stydim.. 
To mléko je pro mě novota…to neznám…ale jiný kraj…jiný mrav… díky za připomenutí, jen co bude čas uděláme je se sirupem.
76 příspěvků 25.1.09 03:43
Také děkuji za milou vzpomínku, kterou se snažím občas realizovat. Dělám placky z vařených brambor a mouky a podle mojíí babičky je mastím rozpuštěným domácím sádlem a prosypávám mletým mákem s cukrem. Rovnám na sebe a pak je začnu teprve každému zamotávat jako palačiny. Dvě hodiny se s nimi morduji a pak se za 10 minut po nich jen „zapráší“. Občas těžký život labužníka
Holky, ony křupavé jsou, ale jen těch pár vteřin po upečení, jakmile se pomažou tím tukem, tak právě zvláční. Ale kdyby nebyly upečené do křupava, tak by byly asi syrové.
Moje řeč...... V receptu „vypéci, aby byly křupavé“ mne také dost zarazilo. Já je znám od mojí babi tak, jak píšeš Ty. S tmavými splasklými puchýřky, lehounce pomazané sádlem a daly se krásně srolovat........byly to takové „dvouhubky“. K tomu bílá káva.....Babi už je bohužel nezvládne a já to musím zkusit, utloukla bych se po nich!
P.
551 příspěvků 25.1.09 03:43
Dík za připomenutí tohoto receptu. Jako děti jsme museli sakra sekat latinu, aby nám to máma za odměnu udělala. Sama se to také naučila během pobytu v Daňkovicích od naší kuchařky, která pocházela z Březin. Osobně jsem to miloval bez jakékoliv úpravy tak, jak se to sundalo z plotny.
11 příspěvků 25.1.09 03:43
Pokud mi zbyde bramborová kaše, a to bývá často, druhý den do ní přidám vece, polohrubou mouku a stroužek česneku a peču placky.
7 příspěvků 25.1.09 03:43
Bramborové placky jsou super, dělám je třeba jen na chuť, kdykoliv mi zbude nějaká brambora. Zkus dělat těsto pouze nastrouhané brambory, osolit a hl. mouka. Jsou jemnější než s vejcem. Dobrou chuť.
4813 příspěvků 25.1.09 03:43
Pendo, jsi šikovná holka a opět se ti podařilo mě aspoň na chvíli přenést do dětství. Tyto placky se dělaly u mojí babička přímo na plátu kamen. Naši si to asi mazali sádlem, ale já si je pamatuji s povidly a snad trochou kyselé smetany. Jen s tou křupavostí si nejsem moc jistá. Podle mne byly dost vláčné a měly na sobě tmavé fleky. Co si ale člověk pamatuje po padesáti letech?????
Yvette, my to vždy dělali jen na sporáku, no a babička na kamnech…přímo na horkých..a taky jsme milovali takhle pečené polévkové nudle, myslím ještě před tím, než se rozkrájely na nudličky..a vzpomínám si, jak jsem babičku obdivovala, jak umí krájet ty nudle na polévkové nudličky, to byl fofr…vždy mi říkávala, že až budu velká, že se to taky naučím, bohužel, do dneška to neumím a navíc už kupuji jen polotovary…a na lívance měla babička takový starý těžký kovový lívanečník s uraženými rohy (to byly takové špičaté rohy na všech čtyřech koncích onoho lívanečníku..a mojí prababičce to spadlo na nohy a rohy se urazily a prababička z toho měla ošklivý úraz)…no a tohle jsme vždy poslouchávali velice rádi při každém pečení čehokoli..babiččiny vzpomínky na její maminku…bylo to fajn…teď je ten život nějakej uspěchanější a pomalu není čas na nic…a na tom lívanečníku nám babička dělávala vynikající lívance s borůvkovou merendou…to ti byla taková bašta!…a takhle by se mohlo vzpomínat pořád…přeju hezké prázdniny…(tady je momentálně opět bouřka…:-( )…
704 příspěvků 25.1.09 03:43
Pendo, tyto bramborove placky pecene na plotne patri k mym nejoblibenejsim jidlum. Tomuto jidlu jsem davala prednost i pred rizky, svickovou nebo jinym specialitami.
U nas na severni Morave se tyto placky delaji ze syrovych brambor a zdaji se mi mene pracne, protoze se udela testo z najemno nastrouhanych brambor, vajicka, soli, mouky a trosku prevareneho mleka a na plotynkach se lzici tvori placky, ktere se pecou po obou stranach.. Ale kazdy kraj jiny mrav, jak se rika. U nas se tyto placky, u babicky nebo doma, jedly polite sladkou nebo zakysanou smetanou, s maslem, se skvarkami, se smazenici, s dusenymi hribky, ale take polite maslem a cukrem. Pendo dekuji za recept.