Recept Tournedos Rossini (pro Ludwiga.II)

Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Tournedos Rossini (pro Ludwiga.II)

Postup

Tournedos ze svíčkové naklepeme, osolíme, opepříme. Pečeme na oleji společně s játry. Přidáme omáčku Madeira, víno a zjemníme máslem. Při podávání dekorujeme játry a lanýžem.

Příprava madeirské omáčky:
Na másle podusíme pokrájenou cibuli, žampiony, petrželku, zaprášíme moukou, osmahneme a podlijeme vývarem, osolíme a okořeníme. Dobře povařenou omáčku procedíme a chuť upravíme vínem a worchesterskou omáčkou.

Tip:
Tournedos lze též připravit samostatně na roštu, zvlášť připravit dušená husí játra s lanýži a omáčku Madeira a podávat je jako ozdobu a přílohu k masu, upravenému na plátcích chleba.

Madeirská omáčka z kuchařského lexikonu:
Jedná se o základní omáčku Demi-glace, povařenou s větší dávkou vína madeira.

Demi-glace je španělská omáčka, zjemněná červeným vínem.

Španělská omáčka je silný hovězí vývar, zahuštěný hnědou máslovou zásmažkou, který se vaří asi hodinu (pěna a tuk se sbírá), přidá se na slanině osmažená karotka, cibule, tymián a bobkový list a znovu se vaří asi 2 hodiny; omáčka se pak nechá nejméně 10 hodin rozležet, procedí se a znovu vaří asi hodinu v troubě společně s rajčatovým protlakem. Po vychladnutí se znovu procedí přes ubrousek.

Čerpáno z Kuchařského lexikonu (1968) a z tajných zdrojů…:-))

Recept je z kategorií: Minutky

Nahlásit recept

  • 20.05.04 vloženo
  • 7078x zobrazeno

Počet porcí

  • 10 porcí

Ingredience

  • 2 kg hovězí svíčkové
  • 30 g soli
  • pepř mletý
  • 500 ml omáčky *Madeira*
  • 200 ml bílého vína
  • 100 ml olivového oleje
  • 100 ml másla
  • 300 g husích jater
  • 30 g lanýžů;
  • *Madeirská omáčka:*
  • 1 PL másla
  • 1 ČL hladké mouky
  • 1 PL pokrájených žampionů
  • cca 1/3 l hovězího vývaru
  • petrželka
  • sůl
  • pepř
  • worchesterská omáčka
  • 1/10 l madeiry.

Doporučená příloha

  • plátky bílého chleba

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

casino 28.02.12 19:51

Uvaření se již líbí 1 labužníkovi

Diskuse k receptu Tournedos Rossini (pro Ludwiga.II)

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek
di
2451 příspěvků 28.02.12 20:31

Casino: já bych to nechala být, on ten recept je tu tak dlouho, že na něj Vladka už určitě zapomněla.
Jinak snad jedině pro upřesnění - od roku 2004 přece jen stoupla obecná informovanost běžného lidu o různých kulinárních termínech, takže už se snad ví, co vlastně ty výše uvedené termíny z Kuchařského lexikonu doopravdy znamenají (tj. něco malinko jiného), ale to je taky daň době, tehdy prostě tolik informací pro ne-profíky nebylo.
A komu by se nechtělo s demi-glace patlat doma, může si ji už koupit (prý je to dobrý zdroj - přinejmenším recenze na tu restauraci, kde to vyrábějí, jsou vesměs velice příznivé): http://www.demiglace.cz/
A kdo je hračička a chce si pohrát s různými jinými omáčkami, tady je celkem pěkná šablonka: http://www.webcookingclasses.com/…ucesTree.pdf - odkaz jsem našla v diskusi pod článkem o vaření telecího vývaru u Cuketky. Pěkné, ne? Aspoň pro amatéry a hračičky podle mě jo.
P.S. Ad Rossini - chudák malý.

Příspěvek upraven 28.02.12 v 20:32

casino
4485 příspěvků 28.02.12 19:52
Gioachino Rossini by zítra oslavil 55. narozeniny :)

První dvě věty v postupu (vyjma slova „opepříme“) zní poněkud divně… :think: Ale kdo chce, ať SVÍČKOVOU paličkuje :roll: a kdo chce ať z drahé delikatesy (husích jater) které stačí na pánvi pár vteřin (sekund) z každé strany, vyrobí pečený porobeton ;) No, možná penda předpokládá znalé labužníky… :)

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Gratinované brambory (DIA)* Gratinované brambory (DIA)*
Grilovaný pstruh Grilovaný pstruh
Bazalkové máslo Bazalkové máslo
Tagliatelle s rukolou a sušenou šunkou Tagliatelle s rukolou a...
Karbanátky Karbanátky

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz