Recepty - bedla
Více z Houby ».

Recepty s bedlou Rady při nákupu Využití v kuchyni Skladování Sezóna
Bedla jedlá je bílá houba s béžovými flíčky, dlouhou tření a dvojitým prstencem kolem ní. Její výtrusnici tvoří měkké, rovné dílky. Klobouk u malých bedel je uzavřený, u velkých rozpučí a má tvar otevřeného slunečníku. Pro svůj vzhled je často zaměňovaná s muchomůrkou. Existují i jedovaté druhy bedly. Poznáme je podle jednoduchého prstence, nápadné výšky a velikosti klobouku.
Rady při nákupu
Bedlu je možné vypěstovat ze semen na zahradě, nasbírat v lese či koupit na farmách nebo trzích. Musíme dávat pozor, zda má dvojitý prstenec a ořechovou vůni a příchuť, podle toho poznáme, že nejde o bedlu jedovatou.
Využití v kuchyni
Bedla je výtečná, vláčná, masitá houba, její klobouk nejčastěji obalujeme jako řízky. Také se konzumují dušené na kmínu, zapékané, restované, v salátu, rizotu, s bramborami, masem, zeleninou, sýry - Hermelínová párátka s bedlami, najdeme je i ve slaných moučnících - Listový závin plněný bedlami. Nádivkou z bedly lze naplnit jakoukoliv drůbež.
Skladování
Bedly nejlépe ihned po příchodu z lesa očistíme a zpracujeme, maximálně však do dvou dnů. Mezitím je skladujeme v ledničce.
Sezóna
Roste v jehličnatých i listnatých lesích, houštinách od září do listopadu.
Banketky špaldové, špekem vonící
Koláč z masáků se sýrovou drobenkou (bez těsta)
Houbové koláčky k odpolednímu čaji (vínu)
Houbové "škvarky" (poctivě v sádle)
Paprička a houbičky - se sýrovým dodatkem
Naši partneři

eMimimino
Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz
Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz
Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz
Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz