Recepty - bedla

Více z Houby ».

Bedla

Recepty s bedlou  Rady při nákupu  Využití v kuchyni  Skladování  Sezóna  

Bedla jedlá je bílá houba s béžovými flíčky, dlouhou tření a dvojitým prstencem kolem ní. Její výtrusnici tvoří měkké, rovné dílky. Klobouk u malých bedel je uzavřený, u velkých rozpučí a má tvar otevřeného slunečníku. Pro svůj vzhled je často zaměňovaná s muchomůrkou. Existují i jedovaté druhy bedly. Poznáme je podle jednoduchého prstence, nápadné výšky a velikosti klobouku.

 Rady při nákupu

Bedlu je možné vypěstovat ze semen na zahradě, nasbírat v lese či koupit na farmách nebo trzích. Musíme dávat pozor, zda má dvojitý prstenec a ořechovou vůni a příchuť, podle toho poznáme, že nejde o bedlu jedovatou.

 Využití v kuchyni

Bedla je výtečná, vláčná, masitá houba, její klobouk nejčastěji obalujeme jako řízky. Také se konzumují dušené na kmínu, zapékané, restované, v salátu, rizotu, s bramborami, masem, zeleninou, sýry - Hermelínová párátka s bedlami, najdeme je i ve slaných moučnících - Listový závin plněný bedlami. Nádivkou z bedly lze naplnit jakoukoliv drůbež.

 Skladování

Bedly nejlépe ihned po příchodu z lesa očistíme a zpracujeme, maximálně však do dvou dnů. Mezitím je skladujeme v ledničce.

 Sezóna

Roste v jehličnatých i listnatých lesích, houštinách od září do listopadu.

 
Váš příspěvek

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Nejlepší recepty

Trojité placičky - Gallette triple Trojité placičky - Gallette...
Vepřovo-kuřecí roláda s čerstvým špenátem Vepřovo-kuřecí roláda s...
Zelí s jablečným cidrem Zelí s jablečným cidrem
Šumavská bramboračka Šumavská bramboračka
Kuře na medu Kuře na medu

Naši partneři

eMimimino

Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz

Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz

Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz

Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz