Recepty - bedla

Více z Houby ».

Bedla

Recepty s bedlou  Rady při nákupu  Využití v kuchyni  Skladování  Sezóna  

Bedla jedlá je bílá houba s béžovými flíčky, dlouhou tření a dvojitým prstencem kolem ní. Její výtrusnici tvoří měkké, rovné dílky. Klobouk u malých bedel je uzavřený, u velkých rozpučí a má tvar otevřeného slunečníku. Pro svůj vzhled je často zaměňovaná s muchomůrkou. Existují i jedovaté druhy bedly. Poznáme je podle jednoduchého prstence, nápadné výšky a velikosti klobouku.

 Rady při nákupu

Bedlu je možné vypěstovat ze semen na zahradě, nasbírat v lese či koupit na farmách nebo trzích. Musíme dávat pozor, zda má dvojitý prstenec a ořechovou vůni a příchuť, podle toho poznáme, že nejde o bedlu jedovatou.

 Využití v kuchyni

Bedla je výtečná, vláčná, masitá houba, její klobouk nejčastěji obalujeme jako řízky. Také se konzumují dušené na kmínu, zapékané, restované, v salátu, rizotu, s bramborami, masem, zeleninou, sýry - Hermelínová párátka s bedlami, najdeme je i ve slaných moučnících - Listový závin plněný bedlami. Nádivkou z bedly lze naplnit jakoukoliv drůbež.

 Skladování

Bedly nejlépe ihned po příchodu z lesa očistíme a zpracujeme, maximálně však do dvou dnů. Mezitím je skladujeme v ledničce.

 Sezóna

Roste v jehličnatých i listnatých lesích, houštinách od září do listopadu.


Reklama

 
 Váš příspěvek

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Nejlepší recepty

Ledový salát s kuřecími prsíčky Ledový salát s kuřecími...
Rebarborový crumble Rebarborový crumble
Smažená cibulová kolečka Smažená cibulová kolečka
Třeboňský tataráček z kapra Třeboňský tataráček z kapra
Kuřecí prsa obalená pršutem Kuřecí prsa obalená pršutem

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz