Recept Houbové koláčky k odpolednímu čaji (vínu)

Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Houbové koláčky k odpolednímu čaji (vínu)

Úvod

Chtěla jsem vytvořit netradiční slané teplé pohoštění. Něco, na co si jen tak jednoduše nezajdete do „vaší“ restaurace. Něco, co vám nenaservírují v řetězcích rychlých občerstveních. Něco, co by bylo tak trochu „snobské na druhou“ :lol: :think: .

Připravila jsem pro sepsání receptu a odvážení ingrediencí ukázkovou porci sedmi kusů koláčků. Pro upejpavou slečnu by stačily k zakousnutí 2 kousky, bohatýrští chlapíci nechť si připraví na svačinku pro jednoho těch sedm nebo i více kusů :srdce: . Měla jsem masáky (muchomůrka růžovka) s klobouky o průměru 6 – 9 cm. Jistě se dají použít i jiné houby s lupeny a plochými, tenčími klobouky, chuť se ale posune trochu jinam.

Do náplně jsem dala sýr se zelenou plísní. Komu by vadil, mohl by jej případně nahradit plísňovým sýrem typu Camembert.

Množství surovin je možno upravit dle chuti a možností. Sůl nedávám, sýry jsou dostatečně slané.

Tip: Měla jsem zbývající 3 kousky k večeři s bramborami pečenými v troubě a majonézovou omáčkou. Výborná večeře :palec: .

Postup

Z očištěných klobouků hub vybereme 14 nejhezčích, kulatých a ne moc okousaných hmyzem, plži a hlodavci :dance: . Ty rozložíme do vymazaného pekáčku lupeny vzhůru a neosolené dáme do horké trouby na asi 13 minut. Do té doby, aby klobouky zavadly, pustily vodu, podusily se, ale ještě nezačaly hnědnout.

Zbylé klobouky (těch 6) s příp. odkrojenými zbytky nožek pokrájíme na tenčí, menší plátky a dáme je jemně opepřené podusit na tuk. Je-li třeba, mírně podlijeme vodou. Dusíme do odpaření tekutiny.

Sýr s plísní nastrouháme nebo pokrájíme na velejemno, libeček jakbysmet. Smícháme, tedy přesněji řečeno společně rozdrobíme podušené houby, sýr, libeček a strouhanku.

Nyní budeme plnit předpečené klobouky. Jeden opatrně vyjmeme, položíme lupeny vzhůru,

xxxxxx

na něj bohatě naložíme houbovo-sýrovou směsku. Kdyby se sypala a nedržela pohromadě, stačí ji v dlani smáčknout a přimáčknout na houbu.

xxxxxx

Poté přiklopíme druhým kloboukem lupeny dolů. Je vhodné menší klobouky použít dospod a jako pokličky ty větší, hezčí.

xxxxxx

Vytvořili jsme koláček. Navrch dáme porcičku strouhaného parmazánu a s láskou koláček uložíme zpět do pekáče.

xxxxxx

Vypadne-li něco málo náplně ven, nevadí. Opakujeme do spotřebování klobouků. Zbude-li náplň, vkusně ji pohodíme do pekáče okolo koláčků.

xxxxxx

Zapečeme v horké troubě asi 5 minut (do natavení sýra) a můžeme servírovat. Zkusila jsem jíst i studené a také byly dobré.

Podávejte (raději) s příborem; lze doplnit pečivem a salátem.

xxxxxx

Recept je z kategorií: Chuťovky Chuťovky Hlavní jídlo Houby Teplé předkrmy

Nahlásit recept

  • 03.07.16 vloženo
  • 2369x zobrazeno

Čas přípravy

  • kromě čištění hub je to rychlé

Ingredience

  • 20 ks plochých klobouků hub s lupeny (muchomůrka načervenalá - masák, muchomůrka šedá, holubinky, bedly, pečárka polní, lesní a ovčí apod.)
  • 1 PL tuku na vymazání pekáče + ½ PL tuku na dušení
  • přibližně 50 g sýra se zelenou (modrou) plísní
  • 1 opravdu mírně navršená PL strouhanky
  • asi 7 lístků libečku
  • mletý pepř
  • 20 – 25 g nastrouhaného parmazánu

Doporučená příloha

  • čaj, víno, pečivo, zelenina

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

birkana 03.07.16 08:58

Uvaření se již líbí 2 labužníkům

Diskuse k receptu Houbové koláčky k odpolednímu čaji (vínu)

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek
 
casino
4479 příspěvků 22.10.16 21:39
Syrovinky, alias kravičky (u nás)

…mé nejoblíbenější houby (kromě houbiček) které jsem měl naposledy tak před 40ti lety (na rozdíl od houbiček) :mrgreen:

@birkana
Technická: jak to děláte s fotečkami vloženými do postupu, he? :)

 
birkana
1674 příspěvků 22.10.16 17:09

@svato, určitě by to z nich šlo. Syrovinky by zůstaly pevnější i po zapečení, takže by ani příbor nebyl třeba ;) :mavam:

 
Uživatel je onlinesvato
1417 příspěvků 22.10.16 16:59

Rýdziky, či už klasické alebo surovičky, by mohli byť výborné

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Šamorínský rožeň

Nejlepší recepty

Rebarborový crumble Rebarborový crumble
Bramborový guláš s kabanosem Bramborový guláš s kabanosem
Francouzské kmínové sušenky Francouzské kmínové sušenky
Bramboráky s bylinkovým krémem Bramboráky s bylinkovým krémem
Těstoviny s lososem v krému Těstoviny s lososem v krému

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz