Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
casino Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail
Roky jsem pekl papriky VCELKU
V remosce, v troubě, na grilu, v krbu a dokonce i na plynovém sporáku…
(ten poslední způsob směle použijte, pokud se hodláte rozvést)
Přicmoudlé papriky jsem balil do alobalu, pergamenu, do sáčků papírových,
nebo pracně cpal do mikroténových (vložit měkkou upečenou papriku do
pytlíku, na to aby měl jeden aspoň tři ruce). Pokud jsem si nespálil prsty
hned, tak při loupání horkých paprik určitě ano (leda ty na hořácích
opalované jsem čistil ve dřezu pod tekoucí vodou, že aby tomu špinavému
sporáku nebylo líto, že je v kuchyni zasviněný sám).
Očištěné papriky jsem pak rozloupl (pokud se už samy nestihly otevřít a
vypustit kam čert nechtěl, co v nich bylo tekutého) vyloupl jsem semeník a
pracně pak čistil „maso“ od semínek, kterými jsem zaneřádil zbytek
kuchyně.
Později jsem zkoušel papriky půlit a žhavit na plechu pod grilem. Pouze
půlené papriky se ale opékají nerovnoměrně …
A jak to dělám teď?
Omyté papriky rozříznu na tolik částí, kolik mají žeber. Tedy obvykle
na tři, nebo čtyři části. Logické je, dělit papriky v místě kde jsou
žebra… a to je špatně!
Papriky rozříznu MEZI žebry! Otevřu je (jako jakýsi troj, či
čtyřlístek) a vylomím semeník. V každém dílku je tedy žebro ve
středu. Vyříznu žebro a odstraním zbytek semínek.
Na pracovní ploše jednotlivé dílky (pokud jsou příliš vyklenuté)
dlaní rozplacatím a uložím (samozřejmě slupkou k tělesu) na plech.
Dám pod rozpálený gril a opékám dočerna. Trvá to 20 až 30 minut, podle
vzdálenosti od topného tělesa. Pomaleji pečené papriky jsou měkčí.
Až jsou papriky „na uhel“, tak je vložím např. do kastrolu, přiklopím
těsnou poklicí a nechám zapařit. Pokud nespěchám, nechám je pod poklicí
úplně vychladnout. Pak se dá slupka snadno sloupnout, obvykle v jednom
kuse.
Tento způsob je po všech stránkách nejefektivnější: jednoduchý, rychlý,
čistý… …a zvládne ho i jednoruká opice
A ZDE JE PÁR RECEPTŮ:
Rajská
polévka s pečenou paprikou
Pečené papriky
Pečené
papriky s rajčaty a ančovičkami
100 pecenich
paprik pro Bedlu
Špagety
s pečenou červenou paprikou Veg
Pečené papriky
s česnekem Veg
Čušky
Recept je z kategorií: Zeleninová jídla
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
521 příspěvků 10.10.12 16:16
Esmeralda, take setrim, najednou se nepekly jen papriky, i kdyz to byly opravdu
mackove, ale take lilky, kvetak a kure.
4813 příspěvků 10.10.12 08:28
Zuzko, tvůj nálev vypadá moc pěkně. S trochou fety a bylinek ze zahrádky snad uspěji.
Anitta, asi musím šetřit elektrikou více než snad jenom Dánové. Vzhledem k vysoké ceně toho musím udělat více.
Casino, asi jsem se špatně vyjádřila. Měla jsem na mysli svoje zbytky. Nikoliv tvoje.
Přesto všem dík za tipy a rady.
Ale venku na roštu, nad živým ohněm z tvrdého dřeva, kde chytnou vůni i chuť kouře… a po oloupání a vyčištění zůstanou plavat v husté oranžové majdě, kterou pustily…
Ale na domácí grilování super recept
521 příspěvků 09.10.12 21:50
Tak to se taky pridam, vcera jsem upekla 4 velky papriky a hned dve ochutnala a to chci delat pomazanku s pecenym lilkem, no moc ji s takovou nebude…

Přidal jsem pár odkazů (nebudu čekat čím se zdejší našeptávač vycajchnuje)
myslím, že víc jich na LABU snad ani
není 
esmeralda,
Jakej zbytek?
Já teď v sezonu kupuju týdně 2×, 3× po
asi 1,5 kg paprik a stihnu to po upečení spořádat všechno skoro sám!
A to se musím hamovat! Jakej zbytek?
vaše starosti bych chtěl mít
@gmp Ten recept není můj… je ze staršího časopisu. Navíc tu na Labu určitě podobný někde je: je tu snad už vše… Ať jsem zatím hledala cokoli, tak to tu je

Zrovna ten recept v dnešní nabídce: Pečené papriky s česnekem… to je hodně podobné, takže já zde raději zveřejňuju recepty jen v komentářích
Ale je to vážně vynikající a s česnekem jsem na tom jako ty - taky čím víc, tím líp
Ten Zuzčin recesspis na papriku by stál za zveřejnění, já to dělám též tak nějak a mohu říct že je to vybórne. Pro svou osobu si dávám výraznější množství česneku, pro širší použití se držím zpátky.
Já tyto papriky dále zpracovávám podle jednoho recptu z časopisu Receptář:
Když jsou hotové dle tohoto receptu, tak je zaliji nálevem, který pro jistotu opisuji dle zmíněného časopisu (jinak jej už dělám tak nějak od oka).
@casino
Lepší je to takhle, než v článcích, protože co jsem tak koukala, je to tam nepřehledné. Zde mají papriky větší šanci, že je lidé objeví
4813 příspěvků 09.10.12 06:15
Zajímá…
Konečně zase něco originálnějšího.
Kvůli jedné paprice to ale dělat nebudu. Co se zbytkem? Do sklenice a do oleje?
Poraď prosím.
Tuhle jsem viděla paní Lawsonovou dělat z pečených paprik dip. S česnekem korianderem, limetkou (brrrr…já dám citron) a olejem. Servírovala to s kukuřičnými lupínky (pardon - čipsy).
Cena rajčat je tu momentálně kolem A$ 13,– (čti dvěstěpadesátpětkorun) za kilo, budu si tedy hrát s paprikami.
…za pepíčka bych dal tento postup do ČLÁNKŮ. Tehdy fungovaly tak, že když jeden klikl na LABUŽNÍKA, tak na něj jukly články.

Tipuju, že na LAB chodí 99% nepřihlášených kuchtíků a ti o nějakých článcích nemají ani páru, natož aby se k nim proklikali
Myslím si, že toto by mohlo zajímat i více než to 1% registrovaných labužníků