Recept Papriky pečené, k dalšímu užití určené

Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Papriky pečené, k dalšímu užití určené

Úvod

Roky jsem pekl papriky VCELKU
V remosce, v troubě, na grilu, v krbu a dokonce i na plynovém sporáku… (ten poslední způsob směle použijte, pokud se hodláte rozvést)
Přicmoudlé papriky jsem balil do alobalu, pergamenu, do sáčků papírových, nebo pracně cpal do mikroténových (vložit měkkou upečenou papriku do pytlíku, na to aby měl jeden aspoň tři ruce). Pokud jsem si nespálil prsty hned, tak při loupání horkých paprik určitě ano (leda ty na hořácích opalované jsem čistil ve dřezu pod tekoucí vodou, že aby tomu špinavému sporáku nebylo líto, že je v kuchyni zasviněný sám).
Očištěné papriky jsem pak rozloupl (pokud se už samy nestihly otevřít a vypustit kam čert nechtěl, co v nich bylo tekutého) vyloupl jsem semeník a pracně pak čistil „maso“ od semínek, kterými jsem zaneřádil zbytek kuchyně.
Později jsem zkoušel papriky půlit a žhavit na plechu pod grilem. Pouze půlené papriky se ale opékají nerovnoměrně …
A jak to dělám teď?

Postup

Omyté papriky rozříznu na tolik částí, kolik mají žeber. Tedy obvykle na tři, nebo čtyři části. Logické je, dělit papriky v místě kde jsou žebra… a to je špatně!
Papriky rozříznu MEZI žebry! Otevřu je (jako jakýsi troj, či čtyřlístek) a vylomím semeník. V každém dílku je tedy žebro ve středu. Vyříznu žebro a odstraním zbytek semínek.
Na pracovní ploše jednotlivé dílky (pokud jsou příliš vyklenuté)
dlaní rozplacatím a uložím (samozřejmě slupkou k tělesu) na plech.
Dám pod rozpálený gril a opékám dočerna. Trvá to 20 až 30 minut, podle vzdálenosti od topného tělesa. Pomaleji pečené papriky jsou měkčí.
Až jsou papriky „na uhel“, tak je vložím např. do kastrolu, přiklopím těsnou poklicí a nechám zapařit. Pokud nespěchám, nechám je pod poklicí úplně vychladnout. Pak se dá slupka snadno sloupnout, obvykle v jednom kuse.
Tento způsob je po všech stránkách nejefektivnější: jednoduchý, rychlý, čistý… …a zvládne ho i jednoruká opice :mrgreen:

A ZDE JE PÁR RECEPTŮ:
Rajská polévka s pečenou paprikou
Pečené papriky
Pečené papriky s rajčaty a ančovičkami
100 pecenich paprik pro Bedlu
Špagety s pečenou červenou paprikou Veg
Pečené papriky s česnekem Veg
 Čušky

Recept je z kategorií: Zeleninová jídla


Reklama

Nahlásit recept

  • 09.10.12 vloženo
  • 7049x zobrazeno

Ingredience

  • masité papriky

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

casino 09.10.12 00:10

Uvaření se již líbí 5 labužníkům

Diskuse k receptu Papriky pečené, k dalšímu užití určené

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
Anitta
521 příspěvků 10.10.12 16:16

Esmeralda, take setrim, najednou se nepekly jen papriky, i kdyz to byly opravdu
mackove, ale take lilky, kvetak a kure. :mavam:

 
esmeralda
4813 příspěvků 10.10.12 08:28

Zuzko, tvůj nálev vypadá moc pěkně. S trochou fety a bylinek ze zahrádky snad uspěji.

Anitta, asi musím šetřit elektrikou více než snad jenom Dánové. Vzhledem k vysoké ceně toho musím udělat více.

Casino, asi jsem se špatně vyjádřila. Měla jsem na mysli svoje zbytky. Nikoliv tvoje.

Přesto všem dík za tipy a rady.

 
danda 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 09.10.12 21:59

Ale venku na roštu, nad živým ohněm z tvrdého dřeva, kde chytnou vůni i chuť kouře… a po oloupání a vyčištění zůstanou plavat v husté oranžové majdě, kterou pustily… :-)

Ale na domácí grilování super recept :palec:

 
Anitta
521 příspěvků 09.10.12 21:50

Tak to se taky pridam, vcera jsem upekla 4 velky papriky a hned dve ochutnala a to chci delat pomazanku s pecenym lilkem, no moc ji s takovou nebude… :twisted: :lol:

 
casino
4473 příspěvků 09.10.12 21:09

Přidal jsem pár odkazů (nebudu čekat čím se zdejší našeptávač vycajchnuje) ;) myslím, že víc jich na LABU snad ani není :think:

esmeralda,
vaše starosti bych chtěl mít :) Jakej zbytek? :) Já teď v sezonu kupuju týdně 2×, 3× po asi 1,5 kg paprik a stihnu to po upečení spořádat všechno skoro sám! A to se musím hamovat! Jakej zbytek?

 
Zuzka1973
2191 příspěvků 09.10.12 20:21

@gmp Ten recept není můj… je ze staršího časopisu. Navíc tu na Labu určitě podobný někde je: je tu snad už vše… Ať jsem zatím hledala cokoli, tak to tu je 8o
Zrovna ten recept v dnešní nabídce: Pečené papriky s česnekem… to je hodně podobné, takže já zde raději zveřejňuju recepty jen v komentářích :kytka:

Ale je to vážně vynikající a s česnekem jsem na tom jako ty - taky čím víc, tím líp :palec:

 
gmp
1603 příspěvků 09.10.12 13:49
+

Ten Zuzčin recesspis na papriku by stál za zveřejnění, já to dělám též tak nějak a mohu říct že je to vybórne. Pro svou osobu si dávám výraznější množství česneku, pro širší použití se držím zpátky.

 
Zuzka1973
2191 příspěvků 09.10.12 09:44

Já tyto papriky dále zpracovávám podle jednoho recptu z časopisu Receptář:
Když jsou hotové dle tohoto receptu, tak je zaliji nálevem, který pro jistotu opisuji dle zmíněného časopisu (jinak jej už dělám tak nějak od oka).

  • Na 3 díly oleje dáme 1/2 dílu soli, 1 díl octa a podle chuti česnek. Necháme proležet spolu s připravenými paprikami a nakonec přidáme bálkánský sýr a bylinky dle chuti (já dávám pažitku a trochu oregana, ale to už je individuální).

    @casino


Lepší je to takhle, než v článcích, protože co jsem tak koukala, je to tam nepřehledné. Zde mají papriky větší šanci, že je lidé objeví :kytka:

 
esmeralda
4813 příspěvků 09.10.12 06:15

Zajímá…

Konečně zase něco originálnějšího.

Kvůli jedné paprice to ale dělat nebudu. Co se zbytkem? Do sklenice a do oleje?
Poraď prosím.

Tuhle jsem viděla paní Lawsonovou dělat z pečených paprik dip. S česnekem korianderem, limetkou (brrrr…já dám citron) a olejem. Servírovala to s kukuřičnými lupínky (pardon - čipsy).

Cena rajčat je tu momentálně kolem A$ 13,– (čti dvěstěpadesát­pětkorun) za kilo, budu si tedy hrát s paprikami.

 
casino
4473 příspěvků 09.10.12 00:25
Vím, že toto není recept...

…za pepíčka bych dal tento postup do ČLÁNKŮ. Tehdy fungovaly tak, že když jeden klikl na LABUŽNÍKA, tak na něj jukly články.
Tipuju, že na LAB chodí 99% nepřihlášených kuchtíků a ti o nějakých článcích nemají ani páru, natož aby se k nim proklikali :evil:
Myslím si, že toto by mohlo zajímat i více než to 1% registrovaných labužníků :)

Vložit nový komentář

Reklama

Dnes doporučujeme: Bramborové placky s jablky


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Meruňkový koláč s tvarohovou nádivkou Meruňkový koláč s...
Ostrý jazyk Ostrý jazyk
Dušené hovězí na bobkových listech - Boeuf étuvé au feuilles de laurier Dušené hovězí na bobkových...
Pečené papriky s česnekem Pečené papriky s česnekem
Tiramisu z mascarpone Tiramisu z mascarpone

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz