Recept Bedla á la husa (...ROSTOU !!!)

(Hodnoceno 1x) habana Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Bedla á la husa (...ROSTOU !!!)

Postup

Pro úpravu jsou nejvhodnější již plně vyvinuté klobouky bedel, a to proto, že ideálně kopírují placku pomyslné pánve bez jakýchkoli úprav... Bedlám zkrátíme třeně na minimum. Klobouky převrátíme lupeny navrch a případně mírným násilím upravíme tak, aby kopírovaly již zmíněnou pomyslnou rovinu pánve. Posolíme, pokmínujeme a smažíme na mírném plameni na oleji. Klobouky během smažení mírně zavadnou a kmín se tak uchytí na lupenech. Po mírném zahnědnutí lícové strany klobouků tyto v oleji osmažíme i ze strany lupenů a to do mírně růžové barvy. Dohotovené klobouky odstavíme na chvíli nastojato na okraj horké pánve, aby přebytečný olej odkapal. Houba takto upravená má výraznou chuť po tučné huse. Slabším náturám doporučuji olej z klobouků vymačkat např. mezi dvěma vidličkami.

Recept je z kategorií: Houby

Nahlásit recept

  • 22.10.04 vloženo
  • 28947x zobrazeno

Ingredience

  • bedla ve všech známých poddruzích, jako:
  • - bedla bresadolova - Leucocoprinus bresadolae (Schulz.) Mos.
  • - bedla červenající - Macrolepiota rhacodes (Vitt.) Sing.
  • - bedla vysoká - Macrolepiota procera (Scop. ex Fr.) Sing.
  • (*kdo se chce pomstít tchýni, může použít i bedlu ostrošupinnou a vlnatou a kdo se jí chce zbavit úplně, potom ať použije bedlu hřebenitou ;-)*)
  • sůl
  • kmín
  • olej (olivový, anebo jiný rostlinný).

Doporučená příloha

  • chléb a pivo v libovolném množství

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

M.D.Rettig 23.8.16 10:40

Á-la husa nejlépe na husím sádle! Vyzkoušeno. Skvělé.

Uvaření se již líbí 2 labužníkům

Diskuse k receptu Bedla á la husa (...ROSTOU !!!)

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Bedla á la husa (...ROSTOU !!!)

M.D.Rettig
6 příspěvků 18.8.16 17:19

Viz. uvařeno

Příspěvek upraven 23.08.16 v 10:42

habana
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.1.09 03:43
Re: Bedla á la husa (...ROSTOU !!!): BACHA, UŽ ZASE ROSTOU !!!

No prostě: bedly rostou, našel sem je tent víkend i na vysočiněěěěě.

marmelada
1642 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Bedla á la husa (...ROSTOU !!!)

Ano rostou, právě jsem šla na labužníka, mám tady 7 bedel, co kopírujou pánev a nechtělo se mi dělat trojobal. Takže je udělám k večeři, ať máme veselou noc.

ali.zze
2 příspěvky 25.1.09 03:43
Re: Bedla á la husa (...ROSTOU !!!)

já to jedla zrovna včera a je to vynikájící mohu jen doporučit

Eleeen
1127 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Bedla á la husa - Manano!

Díky za skvělý tip na masáky s volským okem!!! Už se těším, až porostou. Masáky mám moc ráda. Včera jsme měli řízky z hřibů (tentokrát všehochuť) a stejně jsem vzpomínala na řízečky z masáků. I když plech ryzců upečený v troubě na másle taky není k zahození, že? ;-DDD
Všem houbařům ZDAR a využijte všichni toho, že ROSTOU!!!

Manana
1515 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Bunter

Lysohlávky nejlépe syrové jako syrovinky. Jinak mám nový článek na Labužníkovi, kde je zmínka i o nich :-)))))

Bunter
457 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Bedla á la husa (...ROSTOU !!!)

Habano a nějaký recept na Lysohlávky by se nenašel???

Bunter
457 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Bedla á la husa (...ROSTOU !!!)

Maňano,Bůh nestvořil ženu z mužovi hlavy aby mu poroučela,ani z jeho rukou aby byla jeho otrokyní,nýbrž z jeho boku,aby byla blízká jeho srdci.....

Sněhurka
446 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Bedla á la husa (...ROSTOU !!!)

Bedly teď rostou, spousty jsme jich našli dnes na Ralsku.
A pokud jde o člověka a muže, tuto lingvistickou otázku už před mnoha lety rozvinul Jára da Cimrman, ovšem tehdy šlo o sněžného muže (správně ovšem sněžného člověka). :-))))))
Přeji všem labužnicím a labužníkům dobrou chuť a stálý úsměv. ;-)

Manana
1515 příspěvků 25.1.09 03:43
Pendě

No a právě v tom je ten pes zakopán!
Jen se mi tam vloudil překlep, má být správně „la femme“.

penda
4752 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Bedla á la husa (...ROSTOU !!!)

Maňano, naopak…to je zajímavá diskuze…vidíš, o takové spojitosti muže a člověka jsem nikdy neuvažovala (asi proto, že se většinou muž jako člověk nechová)…i vlastně v italštině je uomo zároveň muž i člověk, i ta maďarština má výraz pro muže a člověka shodný (ember)…jestli to nemá počátek někde v tom, že žena je vlastně jen „žebrem“ muže…ale co byste si bez této „kůstky“ počali???

Manana
1515 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Bedla á la husa (...ROSTOU !!!)

habano, teď se pokouším už počtvrté přidat komentář, zatím mi to Gates vždy pokazil. Bylo to pro to vymačkávání tuku vidličkama.
Chytáš ten vymačkaný tuk na chleba aby sis pak pochutnal? Já to tak dělám, a podobným způsobem připravuji masáky - růžovky, a je to super! Dokonce, když pod ně někdy dám víc tuku, tak na ně hodím volská oka a pak je lahůdka dovršena!!!
Nakonec, pojďme spolu založit tučnou stránku o tucích a jejich blahodárném vlivu na všechny organissimy typu Homo.
Je zde příznačné, že ve většině jazyků výraz Homo, Hombre, Man, znamená člověka i současně muže. Žena je ale označována odlišně. Jedině snad v angličtině má jako „woman“ něco společného s člověkem (man), v ostaních jazycích většinou nemá s pojmem „člověk - muž“ nic společného: třeba ve španělštině „hombre“ znamená „muž“ i „člověk“, ale „žena“ není hombre, je „mujer“. Podobně ve francouzštině je „l´homme“ člověk i muž, ale není to žena. Žena je „la famme“. Asi někde zde lze hledat počátky feminismu.
To mi zase holky vynadáte, co? A jen si ulevte ;-)

Kari
545 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Bedla á la husa (...ROSTOU !!!)

Je zvláštní, co všechno můžou houby chuťově připomínat. Já miluji mimo jiné smažené mochomůrky šedivky a růžovky, které po vychladnutí chutnají jako jemné rybí filé :-D
Takže, Pendo, ne každá mochomůrka je jedovatá :-), nebooj. Sbíráme je léta a ještě jsme se neotrávili. Mochomůrku tygrovanou, červenou a zelenou bezpečeně poznám, ty bychom opravdu asi zbaštili jen jednou ;-). No necháme se překvapit ,co Ti Pavlík připraví, že? Haha..

Kopretinka
565 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Bedla á la husa (...ROSTOU !!!)

Já takhle bedly připravuju taky ale na másle :o)) sice nechutnají jako husa ale jsou skvělé a přebytečné máslo necháváme okapat ne chlebík, na který pokládáme tu bedlu. Mňááááááám :oDDD

Pájinka
152 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Bedla á la husa (...ROSTOU !!!)

Houby nejim a husu taky ne, takže tohle opravdu není recept pro mě :-))

penda
4752 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Bedla á la husa (...ROSTOU !!!)

ach bože…už vím, co budu mít o podzimních prázdninách k obědu..jestli se poté neozvu, vězte, že bedla nebyla bedlou, ale muchomůrkou!…;-)

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Játra na rožni

Nejlepší recepty

Těstovinový salát s houbami a polníčkem Těstovinový salát s houbami...
Bramboráky s bylinkovým krémem Bramboráky s bylinkovým krémem
Vepřové kotlety na pivě Vepřové kotlety na pivě
Ledový salát s kuřecími prsíčky Ledový salát s kuřecími...
Kuře na kapustě Kuře na kapustě

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz