Recept Koláč z masáků se sýrovou drobenkou (bez těsta)

Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Koláč z masáků se sýrovou drobenkou (bez těsta)

Úvod

Původně jsem měla v plánu najít ještě mladé polouzavřené masáky a připravit je na způsob plněných žampiónů podle některého z receptů na Labužníku. Jenže „elementálové nebyli příznivě nakloněni“ (cituji z Pekařova císaře) a já našla houby sice naprosto zdravé, ale úúúplně do placata otevřené :roll: . Ty by plnit klasickým způsobem nešly.

Inspirovala jsem se zdejšími recepty na plněné žampióny a poněkud je poupravila. Výsledkem byl nesmírně voňavý a na okrajích křupavý slaný koláč, který budu jistě realizovat i z jiných druhů hub.

Jako příloha stačí miska svěžího zeleninového salátu, otesánkové ať přidají nasucho opečený toast nebo i neopékaný chléb.

Postup

Nádobu jsem vymazala tukem, naskládala do ní těsně vedle sebe (částečně i přes sebe) klobouky masáků lupeny nahoru. Nesolila jsem, sýry obsahují soli habaděj :lol: . Dala jsem zapéct do horké trouby na cca 20 minut. Do té doby, než houby pustily vodu a začaly být měkce vláčné. Mezi tím jsem si připravila sýrovou drobenku. Sýry jsem nastrouhala, petrželku posekala. Sýry, petrželku a strouhanku jsem společně mezi prsty rozemnula. Vznikla hmota na způsob drobenky. Změklé a vláčné houby jsem bohatě posypala sýrovou směsí a ještě 10 minut zapékala do zezlátnutí okrajů. Po vyjmutí z trouby jsem koláč nechala zhruba 5 minut odpočinout, pak jsem jej za tepla servírovala. Příloha: směs listových salátů s jednoduchým citrónovým dresinkem (olej, hořčice, citrón, pepř, sůl). Uvedené množství stačí na dvě svačinové porce nebo jako dvě menší večeře. Budu-li podávat jako hlavní jídlo (bez sacharidové přílohy), dávku na osobu vynásobím 2x i více. Výborné, jednoduché a rychlé jídlo – pominu-li čištění hub :think: :lol: .

Recept je z kategorií: Bezmasá jídla Hlavní jídlo Houby Slané koláče Teplé předkrmy

Nahlásit recept

  • 29.06.16 vloženo
  • 3194x zobrazeno

Čas přípravy

  • 1 hodina

Počet porcí

  • 2 porce

Ingredience

  • přibližně 400 g očištěných klobouků masáků (bedel, žampiónů, holubinek)
  • 15 – 20 g tuku na vymazání pekáče
  • 45 g sýra typu Parmazán (Grana Padano)
  • 100 g čedaru
  • 45 g strouhanky
  • hrst petrželové natě

Doporučená příloha

  • zeleninový salát, pečivo

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

birkana 29.06.16 16:28

Uvaření se již líbí 5 labužníkům

Diskuse k receptu Koláč z masáků se sýrovou drobenkou (bez těsta)

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek
birkana
1686 příspěvků 29.06.16 18:12

@parles, já z nich dělala i dršťkovku a spol. Tohle bylo vnuknutí shůry - nebo lapidárněji řečeno nevázaná rozežranost, na kilodžauly nehledě :potlesk:.

P. S. Asi by bylo zajímavé vyzkoušet jiné sýry a bylinky, koření, příp. jejich kombinace :think:.

parles
302 příspěvků 29.06.16 18:02

Moc pěkné! Dosud jsem tyhle klobouky pekl na plechu jen osolené a okmínované a podával na suché topince. To tvoje je ale vyšší dívčí, při nejbližší příležitosti to vyzkouším! :potlesk:

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Rizoto s batáty Rizoto s batáty
Hovězí znojemská pečeně Hovězí znojemská pečeně
Křehké kuřecí plátky v jogurtové marinádě Křehké kuřecí plátky v...
Pečené uzené koleno Pečené uzené koleno
Velikonoční nádivka Velikonoční nádivka

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz