Recept Koláč z masáků se sýrovou drobenkou (bez těsta)

Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Koláč z masáků se sýrovou drobenkou (bez těsta)

Úvod

Původně jsem měla v plánu najít ještě mladé polouzavřené masáky a připravit je na způsob plněných žampiónů podle některého z receptů na Labužníku. Jenže „elementálové nebyli příznivě nakloněni“ (cituji z Pekařova císaře) a já našla houby sice naprosto zdravé, ale úúúplně do placata otevřené :roll: . Ty by plnit klasickým způsobem nešly.

Inspirovala jsem se zdejšími recepty na plněné žampióny a poněkud je poupravila. Výsledkem byl nesmírně voňavý a na okrajích křupavý slaný koláč, který budu jistě realizovat i z jiných druhů hub.

Jako příloha stačí miska svěžího zeleninového salátu, otesánkové ať přidají nasucho opečený toast nebo i neopékaný chléb.

Postup

Nádobu jsem vymazala tukem, naskládala do ní těsně vedle sebe (částečně i přes sebe) klobouky masáků lupeny nahoru. Nesolila jsem, sýry obsahují soli habaděj :lol: . Dala jsem zapéct do horké trouby na cca 20 minut. Do té doby, než houby pustily vodu a začaly být měkce vláčné.

Mezi tím jsem si připravila sýrovou drobenku. Sýry jsem nastrouhala, petrželku posekala. Sýry, petrželku a strouhanku jsem společně mezi prsty rozemnula. Vznikla hmota na způsob drobenky.

Změklé a vláčné houby jsem bohatě posypala sýrovou směsí a ještě 10 minut zapékala do zezlátnutí okrajů. Po vyjmutí z trouby jsem koláč nechala zhruba 5 minut odpočinout, pak jsem jej za tepla servírovala. Pří­loha: směs listových salátů s jednoduchým citrónovým dresinkem (olej, hořčice, citrón, pepř, sůl).

Uvedené množství stačí na dvě svačinové porce nebo jako dvě menší večeře. Budu-li podávat jako hlavní jídlo (bez sacharidové přílohy), dávku na osobu vynásobím 2× i více. Výborné, jednoduché a rychlé jídlo – pominu-li čištění hub :think: :lol: .

Recept je z kategorií: Bezmasá jídla Hlavní jídlo Houby Slané koláče Teplé předkrmy


Reklama

Nahlásit recept

  • 29.06.16 vloženo
  • 2790x zobrazeno

Čas přípravy

  • 1 hodina

Počet porcí

  • 2 porce

Ingredience

  • přibližně 400 g očištěných klobouků masáků (bedel, žampiónů, holubinek)
  • 15 – 20 g tuku na vymazání pekáče
  • 45 g sýra typu Parmazán (Grana Padano)
  • 100 g čedaru
  • 45 g strouhanky
  • hrst petrželové natě

Doporučená příloha

  • zeleninový salát, pečivo

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

birkana 29.06.16 16:28

Uvaření se již líbí 5 labužníkům

Diskuse k receptu Koláč z masáků se sýrovou drobenkou (bez těsta)

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
birkana
1663 příspěvků 29.06.16 18:12

@parles, já z nich dělala i dršťkovku a spol. Tohle bylo vnuknutí shůry - nebo lapidárněji řečeno nevázaná rozežranost, na kilodžauly nehledě :potlesk:.

P. S. Asi by bylo zajímavé vyzkoušet jiné sýry a bylinky, koření, příp. jejich kombinace :think:.

 
parles
299 příspěvků 29.06.16 18:02

Moc pěkné! Dosud jsem tyhle klobouky pekl na plechu jen osolené a okmínované a podával na suché topince. To tvoje je ale vyšší dívčí, při nejbližší příležitosti to vyzkouším! :potlesk:

Vložit nový komentář

Reklama


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Francouzská česnečka vhodná k večeři Francouzská česnečka vhodná...
Těstovinový salát s houbami a polníčkem Těstovinový salát s houbami...
Kuřecí stehna na kari s mandlemi Kuřecí stehna na kari s...
Chléb s celerem Chléb s celerem
Cibulačka Cibulačka

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz