Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
birkana Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail
Původně jsem měla v plánu najít ještě mladé polouzavřené masáky a
připravit je na způsob plněných žampiónů podle některého z receptů na
Labužníku. Jenže „elementálové nebyli příznivě nakloněni“ (cituji
z Pekařova císaře) a já našla houby sice naprosto zdravé, ale úúúplně
do placata otevřené . Ty by plnit klasickým způsobem nešly.
Inspirovala jsem se zdejšími recepty na plněné žampióny a poněkud je poupravila. Výsledkem byl nesmírně voňavý a na okrajích křupavý slaný koláč, který budu jistě realizovat i z jiných druhů hub.
Jako příloha stačí miska svěžího zeleninového salátu, otesánkové ať přidají nasucho opečený toast nebo i neopékaný chléb.
Nádobu jsem vymazala tukem, naskládala do ní těsně vedle sebe (částečně i přes sebe) klobouky masáků lupeny nahoru. Nesolila jsem, sýry obsahují soli habaděj :lol: . Dala jsem zapéct do horké trouby na cca 20 minut. Do té doby, než houby pustily vodu a začaly být měkce vláčné. Mezi tím jsem si připravila sýrovou drobenku. Sýry jsem nastrouhala, petrželku posekala. Sýry, petrželku a strouhanku jsem společně mezi prsty rozemnula. Vznikla hmota na způsob drobenky. Změklé a vláčné houby jsem bohatě posypala sýrovou směsí a ještě 10 minut zapékala do zezlátnutí okrajů. Po vyjmutí z trouby jsem koláč nechala zhruba 5 minut odpočinout, pak jsem jej za tepla servírovala. Příloha: směs listových salátů s jednoduchým citrónovým dresinkem (olej, hořčice, citrón, pepř, sůl). Uvedené množství stačí na dvě svačinové porce nebo jako dvě menší večeře. Budu-li podávat jako hlavní jídlo (bez sacharidové přílohy), dávku na osobu vynásobím 2x i více. Výborné, jednoduché a rychlé jídlo – pominu-li čištění hub :think: :lol: .
Recept je z kategorií: Bezmasá jídla Hlavní jídlo Houby Slané koláče Teplé předkrmy
zeleninový salát, pečivo
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Přečtěte si recept na Koláč z masáků se sýrovou drobenkou (bez těsta)
@parles, já z nich dělala i dršťkovku a spol. Tohle bylo vnuknutí shůry - nebo lapidárněji řečeno nevázaná rozežranost, na kilodžauly nehledě
.
P. S. Asi by bylo zajímavé vyzkoušet jiné sýry a bylinky, koření, příp. jejich kombinace
.
Moc pěkné! Dosud jsem tyhle klobouky pekl na plechu jen osolené a okmínované a podával na suché topince. To tvoje je ale vyšší dívčí, při nejbližší příležitosti to vyzkouším!