Recept Živáňská

(Hodnoceno 1x) Slovenská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

K napsání tohoto receptu mě inspiroval nedávno (30.4. 2006) publikovaný recept Bedly pod názvem domácí živáňská. Zkusil jsem zadat heslo živáňská na Labužníku a žádnou jinou, než živáňskou od Bedly jsem neobjevil. Proto se osměluji. Jsem poloviční Slovák po otci, i když od narození bydlím v Praze. Jako dítě jsem o prázdninách pobýval u příbuzných na Slovensku a obdivoval přípravu tohoto vynikajícího pokrmu přímo na ohni, kdy byly používány všemožné rožně, maso bylo obk.ádáno syrovými brambory a obalováno pergamenovým papírem, takže vznikl válec o průměru dobrých třicet až třicetpět centimetrů, který trpělivý kuchař poctivě otáčel nad žhavými uhlíky. Možná, že můj recept, který jsem získal právě od svého otce, mimochodem osoby, která byla profesionálně vzdělaná a zdatná v oboru gastronomie, vyvolá diskusi zejména mezi labužníky ze Slovenska. Nebylo by divu, vždyť jde o takřka národní pokrm a každá rodina má asi svůj, ten nejsprávnější a neroduvěrnější recept. Nicméně, tento je ten můj a vychází z potřeby urychlit přípravu venku na ohni domácím předpečením : Především chci zdůraznit, že se do živáňské může dávat takřka jakékoli maso, včetně zvěřiny,drůbeže, jater a podobně. Jen rybí maso se nehodí. Minimální skladbou ale je maso vepřové, hovězí a uzené vepřové. Používám plátky z hovězího zadního, vepřové řízky nebo libovou krkovici, uzené pokud možná také méně prorostlé. Všechny druhy masa nakrájím na plátky a (s výjimkou uzeného) naklepu. Ideální je velikost dlaně. Vepřové osolím a opepřím, hovězí osolím (ale méně) a ochutím sladkou červenou paprikou. Uzené nekořením vůbec. Pokud mám k dispozici další druhy masa, kořením je obdobně. Já například dávám ještě alespoň kuřecí a plátky vepřových nebo telecích jater. Játra nesolím. Uzenou slaninu nakrájím na plátky, cibuli na silnější kolečka. Alobal třikrát nebo raději čtyřikrát přeložím tak aby vznikl pruh přibližně o 1/3 delší než plech, na kterém budu v troubě živáňskou předpékat. A pak nastupuje skládání všech ingrediencí tak, jako bych tvořil ražniči, avšak bez špejle. Jde to rychleji. Začínám slaninou, plátky cibule (cibulí nešetřím), jedním druhem masa, pak slanina, cibule, jiný druh masa a vše tak dlouho dokud není sloupec všech ingrediencí jen o něco málo kratší, než plech. Mezi plátky masa občas vložím bobkový list, a kuličku jalovce. Tak tři čtyři bobkové listy na jeden válec a cca 10 kuliček jalovce. Pak zvednu okraje alobalu a smotám je k sobě tak, abych maso s přísadami měl v alobalovém válci. Konce pečlivě uzavřu a zvednu, aby štáva při pečení co nejméně unikala. Nikdy se ale nepodaří, aby neunikla vůbec. Válec položím na plech a tvořím další. Je-li větší společnost, dají se na jeden plech podle mých zkušeností umístit válce čtyři. Celý plech pak vložím do rozpálené trouby a peču cca 1 a ½ hodiny. Není špatné nalít později na plech teplou vodu, aby se unikající šťáva nepřipalovala. Po předpečení nechávám vychladnout a válce pak ještě obaluji několika vrstvami alobalu. Pak stačí na ohni vytvořit dostatečnou vrstvu žhavého popela, do které živáňskou zahrabu a dopékám již jen cca 1/2 hodiny. Lze samozřejmě dopékat i na roštu grilu. Válce pak opatrně otevírám, když jsem před tím vrstvy alobalu nařízl. Každý si bere alespoň takovou porci, aby měl od každého druhu masa plátek. Pokud se podařilo uchovat i nějakou šťávu, je to vynikající. Další tipy na přípravu : 1) jsou k dostání hlubší alobalové tácky. Lze jednotlivé porce naskládat do nich, pak obalit alobalem a postupovat stejně. Výhodou je, že se uchová více šťávy a každý má svou porci pro sebe v jednom obalu. 2) doma lze připravovat i v remosce. Vrstvím maso, cibuli a slaninu na sebe. Šťáva se uchová všechna. Jako příloha se hodí chléb, hořčice, kyselé okurky, feferonky a vůbec všechno na kyselo naložené. Syrová zelenina také není špatná. Zapíjí se tím, co má kdo rád, nejspíš pivem nebo vínem.

Recept je z kategorií: Směsi mas

Nahlásit recept

  • 11.05.06 vloženo
  • 66103x zobrazeno

Čas přípravy

  • 2 aĹľ 3 hodiny

Ingredience

  • Nejméně jeden díl vepřového jeden díl hovězího a jeden díl uzeného masa v množství podle počtu strávníků. Vysvětlení viz níže.
  • mnoho cibule
  • uzená slanina
  • sůl, pepř, sladká červená paprika
  • bobkový list, celé kuličky jalovce.
  • alobal

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

Zuzka1973 28.7.19 11:54

Konečně „normální“ Živáňská :)
Včera večer příjemné odpoledne a večer, všem moc chutnalo, „válec“ byl metr dlouhý, ale moc toho nezbylo…
K tomu moravské vínečko a plzeňské pivo (co kdo chtěl), domácí chléb, domácí zelenina…
Foto v komentáři - ale už jen zbytek „válce“… během posezení nemám ve zvyku pobíhat kolem s mobilem: během posezení necháváme vždy všichni své mobily stranou…

Diskuse k receptu Živáňská

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Živáňská

Zuzka1973
2362 příspěvků 28.7.19 11:55

Konečně „normální“ Živáňská :)
Včera večer příjemné odpoledne a večer, všem moc chutnalo, „válec“ byl metr dlouhý, ale moc toho nezbylo…
K tomu moravské vínečko a plzeňské pivo (co kdo chtěl), domácí chléb, domácí zelenina…
Foto - už jen zbytek „válce“ a ještě k tomu studené… během posezení nemám ve zvyku pobíhat kolem s mobilem: během posezení necháváme vždy všichni své mobily stranou…

casino
4494 příspěvků 18.11.13 09:00
renarde! Vrať se!!!

Možná to někoho „nakopne“ k realizaci :)…a i kdyby neééé, tak recept který má duši a je psaný srdcem, stojí i jen za přečtení :kytka:

(hihi, přemejšlím, kolik „válců“ se mi vejde do krbu) :nevim:

Bunter
457 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Živáňská

Živáňskou hledejte pod Živánská, živánská, Živáňská a živáňská. Je jich tam celkem sedm. Já půl dne hledal Živánskou od Heji a ta je v pekáči a já to ještě hledal pod Slovenskem a tak není divu, že jsem to nemohl najít když je to pod Českou republikou. Vyhledávač není stoprocentní.

Yvette
704 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Živáňská

Vyzkouseno, sice jenom z hoveziho a veproveho, ale bylo to mocky dobre. Vsichni snedli a nezbylo vubec nic. Dekuji jeste jednou.

izak
38 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Živáňská

I já děkuji mockrát. Napadlo mě udělat živánskou na rodinnou oslavu a zrovna před týdnem jsem recept hledala nejen tady, ale i na ostatních stránkách.
Tento mi spadl z nebe, je svělý, děkuji Renarde

Yvette
704 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Živáňská

Dekuji, dekuji, dekuji, nemam, co dodat, neco podobneho jsem papkala u meho stryce, coz mi vzdycky moc chutnalo a nemohla se toho dojist. Ale stryc uz mi jej v dobe, kdy jsem o recept mela velky zajem, bohuzel nemohl predat. Tudiz Renardku, prevelicekrate jsem moc vdecna, ze jsem snad tento receptik mohla opet objevit. Uz je v oblibenych a pristi vikend nasich oslav jej vyzkousim.

heja
312 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Živáňská - Živánská - Živánska

Recept si ukládám, jen nevím, zda bude příležitost vyzkoušet. Dík za podrobný popis.
Další recepty i pod názvy Živánská nebo Živánska.

svato
1423 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Živáňská

Obyčajne dávame hovädzie, bravčové, pečienku (játra), slaninu, zemiaky a cibuľu, korenie podľa momentálnej chuti a šupneme do hneď do pahreby - musí jej byť dosť. Potom už len čakáme, kedy to zavonia. Pozor na použité drevo, z okolia Bratislavy (lužné lesy) sme boli zvyknutí na topoľ, vŕbu a pod. a keď sme robili živánsku na chalupe, kde je hlavne dub a buk, tak sme ju celkom parádne pripálili.

anickav
2904 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Živáňská , Renard

My robíme živánsku bez hovädziny - teda iba bravčové a kuracie mäso na kocky - aby to išlo rýchlejšie a pridávame paradajky a papriky aj surové zemiaky - kolieska. Inak ako hore píšeš. Pečieme v pahrebe.

penda
4752 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Živáňská

Renarde, nějaké další tu ještě jsou, ale tak precízně popsaný postup není ani u jednoho z nich. ;o) Když vyhledáváš recepty začínající na typicky české znaky, je dobré zkusit vypsat ještě název s velkým počátečním písmenem. Nevím proč tomu tak je, ale pomáhá to:
1. target=blank
2. target=blank
3. target=blank

Já mám někde v poznámkách ještě živáňskou podle Bohouška Záhorského, jestli ji najdu, tak ji také přidám. ;o)

bedla
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.1.09 03:43
Re: Živáňská

renarde, jaké osmělování, takovýchto receptů není nikdy dost. Ukládám do oblíbených a při příští návštěvě u dcery vyzkoušíme…díky.

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Cibulačka Cibulačka
Pečená kuřecí stehna Pečená kuřecí stehna
Kuře na kapustě Kuře na kapustě
Rizoto s batáty Rizoto s batáty
Jarní chřestový salát s ředkvičkami Jarní chřestový salát s...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz