Recepty - melasa

Recepty s melasou  Rady při nákupu  Využití v kuchyni  Skladování  Melasa a víno  

Melasa vzniká lisováním cukru z cukrové třtiny nebo řepy, i když je považována spíše za zbytkový produkt. Přesto obsahuje řadu vitamínů a minerálů, které by bylo škoda nezužitkovat. Z nejdůležitějších zdravých látek obsahuje velké množství železa, dále nenasycené mastné kyseliny, vitamíny (zejména B a C), kyselinu listovou a vápník. Doporučuje se lidem s anémiemi, při revmatismu, nespavosti a zácpě.

 Rady při nákupu

Melasa vypadá jako hustý, tmavě hnědý až černý sirup konzistence medu. Má nižší podíl cukru, zůstávají v ní cenné látky. Chutná nahořkle, zaměnit by se dala s meltou. Když si koupíte nerafinovaný hnědý cukr, není to totéž. Melasu najdete v nejčastěji prodejně se zdravou výživou a to obvykle ve skleničce.

 Využití v kuchyni

Melasa slouží jako náhradní sladidlo do pokrmů, ale hodí se i do salátů a dresinků jako zálivka. Sladí se s ní podobně jako s medem. Perníkoví panáčci jsou s použitím melasy zdravějším mlsáním hlavně pro děti. Ve slané kuchyni překvapí svou chutí hovězí po německu v pomalém hrnci.

 Skladování

Melasa se skladuje v pokojové teplotě s vlhkostí vzduchu maximálně do 70%.

 Melasa a víno

Melasou se mohou přislazovat některé druhy vín, např. Portské víno.

 
Váš příspěvek

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Nejlepší recepty

Krémová celerová polévka Krémová celerová polévka
Pečené kuřátko s brusinkovou omáčkou Pečené kuřátko s...
Horké maliny se zmrzlinou Horké maliny se zmrzlinou
Jahodový pohár Jahodový pohár
Tatranské kuře Tatranské kuře

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz