Recepty - melasa

Recepty s melasou  Rady při nákupu  Využití v kuchyni  Skladování  Melasa a víno  

Melasa vzniká lisováním cukru z cukrové třtiny nebo řepy, i když je považována spíše za zbytkový produkt. Přesto obsahuje řadu vitamínů a minerálů, které by bylo škoda nezužitkovat. Z nejdůležitějších zdravých látek obsahuje velké množství železa, dále nenasycené mastné kyseliny, vitamíny (zejména B a C), kyselinu listovou a vápník. Doporučuje se lidem s anémiemi, při revmatismu, nespavosti a zácpě.

 Rady při nákupu

Melasa vypadá jako hustý, tmavě hnědý až černý sirup konzistence medu. Má nižší podíl cukru, zůstávají v ní cenné látky. Chutná nahořkle, zaměnit by se dala s meltou. Když si koupíte nerafinovaný hnědý cukr, není to totéž. Melasu najdete v nejčastěji prodejně se zdravou výživou a to obvykle ve skleničce.

 Využití v kuchyni

Melasa slouží jako náhradní sladidlo do pokrmů, ale hodí se i do salátů a dresinků jako zálivka. Sladí se s ní podobně jako s medem. Perníkoví panáčci jsou s použitím melasy zdravějším mlsáním hlavně pro děti. Ve slané kuchyni překvapí svou chutí hovězí po německu v pomalém hrnci.

 Skladování

Melasa se skladuje v pokojové teplotě s vlhkostí vzduchu maximálně do 70%.

 Melasa a víno

Melasou se mohou přislazovat některé druhy vín, např. Portské víno.


Reklama

 
 Váš příspěvek

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Nejlepší recepty

Tatranské kuře Tatranské kuře
Dušené hovězí na bobkových listech - Boeuf étuvé au feuilles de laurier Dušené hovězí na bobkových...
Kynuté lívance podle mojí babičky Kynuté lívance podle mojí...
Selská pivní polévka Selská pivní polévka
Kachní prsa s badyánem Kachní prsa s badyánem

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Jarmark

bazar, oblečení, hand made
www.jarmark.cz