Recepty - melasa
Více z Dochucovadla a sladidla ».

Recepty s melasou Rady při nákupu Využití v kuchyni Skladování Melasa a víno
Melasa vzniká lisováním cukru z cukrové třtiny nebo řepy, i když je považována spíše za zbytkový produkt. Přesto obsahuje řadu vitamínů a minerálů, které by bylo škoda nezužitkovat. Z nejdůležitějších zdravých látek obsahuje velké množství železa, dále nenasycené mastné kyseliny, vitamíny (zejména B a C), kyselinu listovou a vápník. Doporučuje se lidem s anémiemi, při revmatismu, nespavosti a zácpě.
Rady při nákupu
Melasa vypadá jako hustý, tmavě hnědý až černý sirup konzistence medu. Má nižší podíl cukru, zůstávají v ní cenné látky. Chutná nahořkle, zaměnit by se dala s meltou. Když si koupíte nerafinovaný hnědý cukr, není to totéž. Melasu najdete v nejčastěji prodejně se zdravou výživou a to obvykle ve skleničce.
Využití v kuchyni
Melasa slouží jako náhradní sladidlo do pokrmů, ale hodí se i do salátů a dresinků jako zálivka. Sladí se s ní podobně jako s medem. Perníkoví panáčci jsou s použitím melasy zdravějším mlsáním hlavně pro děti. Ve slané kuchyni překvapí svou chutí hovězí po německu v pomalém hrnci.
Skladování
Melasa se skladuje v pokojové teplotě s vlhkostí vzduchu maximálně do 70%.
Melasa a víno
Melasou se mohou přislazovat některé druhy vín, např. Portské víno.
Pepparkakor - švédské křupavé a kořeněné tradiční cukroví
Jehněčí plec s melasovo-hořčičnou krustičkou
Klasický anglický vánoční koláč podle Delie Smith
Zlatý sirup - Golden syrup, Goldsaft, cukrový sirup
Naši partneři

eMimimino
Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz
Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz
Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz
Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz