Recept Žitný chléb ze Švédska - Rågbröd

babi Švédská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Postup

Mléko přivéct k varu, odstavit ho a přidat vodu, pokrmový tuk, melasu, 1/2 hrnku cukru, sůl a anýz. Nechat zchladnout na vlažnou teplotu. Kvasnice rozpustit ve 4 lžících vlažné vody a 1 lžící cukru. Nechat je vzejít. Do mísy dát žitnou mouku a přidat k ni vzešlé kvasnice a zchladlou vlažnou směs s vodou. Umíchat vše do hladka. Postupně po hrncích přidat bílou mouku a hníst do hustého, ale vláčného těsta. Vytřít mísu a vymastit ji máslem. Vložit do ni těsto, v másle ho obalit a na teplém místě ho nechat přikryté nakynout asi 1 hodinu. Těsto rozdělit na tři koule, zabalit je do microtenového filmu a nechat je po 15 minut odpočinout. Z koulí vytvořit podlouhlé bochníky a ty vložit do dobře vymaštěnývh forem. Bochníky nechat nakynout do dvojitého objemu (30 - 60 minut). Předehřát troubu na 190°C. Vložit bochníky do trouby a péct je 35 - 40 minut. Ihned po upečení je potřít rozpuštěným máslem a nechat je vychladnout na mřížce, před krájením. Melasa: Tmavohnědý až černý hustý sirup získávaný z cukrové třtiny. Extrakcí cukru se v melase zvyšuje koncentrace nutričních látek. Třtinová melasa obsahuje vápník, železo, draslík, hořčík, fosfor a vitamíny skupiny B. Dále nutriční prvky jako měď, zinek, inozitol, vitamín C. Třtinová melasa obsahuje i kyselinu panthotenovou, listovou a některé aminokyseliny. A účinky? Svým vysokým obsahem vápníku podporuje zdraví kostí, zubů a pomáhá oddálit nástup osteoporózy. Reguluje srdeční rytmus a svým zásadotvorným účinkem zabraňuje překyselení organismu. Třtinová melasa by se měla užívat dlouhodobě a pravidelně, jen tak dokáže upravit následky špatného stravování. TIP: maji ji v obchodě se zdravou výživou (určitě v Jeseníku, kde jsem ji včera koupila).

Recept je z kategorií: Chléb

Nahlásit recept

  • 15.11.06 vloženo
  • 4838x zobrazeno

Ingredience

  • 1 hrnek = 250 ml
  • 1 hrnek mléka a stejně vody
  • 2 1/2 lžic pokrmového tuku
  • 1/2 hrnku melasy
  • 1/2 hrnku cukru
  • 1 lžička soli
  • 1/2 lžíčky mletého anýze
  • 2 x (7 g) balíček suchých kvasnic (nebo kostka čerstvých), + 1 lžíce cukru a 4 lžíce vlažné vody
  • 2 hrnky žitné mouky
  • 4-5 hrnků pšeničné celozrnné mouky
  • máslo

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Žitný chléb ze Švédska - Rågbröd

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Nejlepší recepty

Zapečené brambory s cuketou Zapečené brambory s cuketou
Meruňkový koláč s tvarohovou nádivkou Meruňkový koláč s...
Zelené karí s kuřetem a chřestem Zelené karí s kuřetem a...
Vepřové podzimní závitky Vepřové podzimní závitky
Zeleninová pomazánka Zeleninová pomazánka

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz