Recept Žitný chléb ze Švédska - Rågbröd

Švédská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Mléko přivéct k varu, odstavit ho a přidat vodu, pokrmový tuk, melasu, 1/2 hrnku cukru, sůl a anýz. Nechat zchladnout na vlažnou teplotu. Kvasnice rozpustit ve 4 lžících vlažné vody a 1 lžící cukru. Nechat je vzejít. Do mísy dát žitnou mouku a přidat k ni vzešlé kvasnice a zchladlou vlažnou směs s vodou. Umíchat vše do hladka. Postupně po hrncích přidat bílou mouku a hníst do hustého, ale vláčného těsta. Vytřít mísu a vymastit ji máslem. Vložit do ni těsto, v másle ho obalit a na teplém místě ho nechat přikryté nakynout asi 1 hodinu. Těsto rozdělit na tři koule, zabalit je do microtenového filmu a nechat je po 15 minut odpočinout. Z koulí vytvořit podlouhlé bochníky a ty vložit do dobře vymaštěnývh forem. Bochníky nechat nakynout do dvojitého objemu (30 - 60 minut). Předehřát troubu na 190°C. Vložit bochníky do trouby a péct je 35 - 40 minut. Ihned po upečení je potřít rozpuštěným máslem a nechat je vychladnout na mřížce, před krájením. Melasa: Tmavohnědý až černý hustý sirup získávaný z cukrové třtiny. Extrakcí cukru se v melase zvyšuje koncentrace nutričních látek. Třtinová melasa obsahuje vápník, železo, draslík, hořčík, fosfor a vitamíny skupiny B. Dále nutriční prvky jako měď, zinek, inozitol, vitamín C. Třtinová melasa obsahuje i kyselinu panthotenovou, listovou a některé aminokyseliny. A účinky? Svým vysokým obsahem vápníku podporuje zdraví kostí, zubů a pomáhá oddálit nástup osteoporózy. Reguluje srdeční rytmus a svým zásadotvorným účinkem zabraňuje překyselení organismu. Třtinová melasa by se měla užívat dlouhodobě a pravidelně, jen tak dokáže upravit následky špatného stravování. TIP: maji ji v obchodě se zdravou výživou (určitě v Jeseníku, kde jsem ji včera koupila).

Recept je z kategorií: Chléb

Nahlásit recept

  • 15.11.06 vloženo
  • 4463x zobrazeno

Ingredience

  • 1 hrnek = 250 ml
  • 1 hrnek mléka a stejně vody
  • 2 1/2 lžic pokrmového tuku
  • 1/2 hrnku melasy
  • 1/2 hrnku cukru
  • 1 lžička soli
  • 1/2 lžíčky mletého anýze
  • 2 x (7 g) balíček suchých kvasnic (nebo kostka čerstvých), + 1 lžíce cukru a 4 lžíce vlažné vody
  • 2 hrnky žitné mouky
  • 4-5 hrnků pšeničné celozrnné mouky
  • máslo

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Žitný chléb ze Švédska - Rågbröd

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Dnes doporučujeme: Pečený bůček s blumami

Nejlepší recepty

Grilovaný pstruh Grilovaný pstruh
Holandský řízek z vepřového bůčku Holandský řízek z vepřového...
Tagliatelle s rukolou a sušenou šunkou Tagliatelle s rukolou a...
Hruškový koláč Hruškový koláč
Jarní ratatouille s česnekovými brambory Jarní ratatouille s...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz