Recept Bostonské fazole

Americká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Fazole namočíme do hrnce se sekanou cibulí a necháme přes noc bobtnat. Druhý den vodu neslijeme, ale přidáme sirob (prodává se jako "staročeský") nebo melasu, pepř, rajčatovou šťávu, hořčici, šunku vcelku a uvaříme doměkka. Maso vyjmeme, nakrájíme na plátky, fazole osolíme, promícháme, trochu odvaříme, pak navrch dáme plátky šunky, posypeme třtinovým cukrem a dáme zapéct. Boule za ušima neodkrajujeme, ale necháme splasknout.

Recept je z kategorií: Luštěniny

Nahlásit recept

  • 11.11.05 vloženo
  • 12559x zobrazeno

Čas přípravy

  • dva dny

Ingredience

  • 3 hrnky suchých velkých fazolí
  • 5 hrnků vody
  • 3 cibule
  • 3 lžíce řepného sirobu nebo melasy
  • pepř černý čerstvě mletý
  • 1 hrnek rajčatové šťávy
  • 3 lžíce ostré hořčice
  • 500 g kladenské šunky
  • sůl
  • 3 lžíce třtinového cukru

Doporučená příloha

  • Nejlepší je Budvar, tedy Budweiser. V Bostonu pijí od Anheuser-Busch, u nás holt z Budějc.

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Bostonské fazole

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek
Labužník Katka_H02
302 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Bostonské fazole

Vyzkoušeno. Pro jistotu jsem nechala fazole vařit jen s cibulí a pepřem (tedy tím, co není slané) a když byly skoro měkké a voda skoro vyvařená jsem přidala ostatní suroviny a pak ještě 40 min mírně vařila. Je to dobrota.

iva
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.01.09 03:43
Re: Bostonské fazole - Kamilio

já jsem ale postupovala právě přesně podle receptu.
Fazole a hrách se u nás vaří docela často, ale podle klasických receptů, tj. uvařit jen ve vodě s trochou sádla (aby to nekypělo). Dochucuje se až potom.
Je jasné, že to zkusím zas. Ale jak říkáš, nejdřív uvařit a dokončit podle receptu.

bedla
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.01.09 03:43
Re: Bostonské fazole

Kamilio, máš pravdu, fazole vařím vždy samostatně ve vodě ve které se máčely. Teprve pak je používám k dalším účelům a vodu nikdy nepoužívám, ani k podlévání.

kamilio
551 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Bostonské fazole - pro Ivu

Vařím různé fazole často a nikdy žádný problém. Možná, že Ti to ovlivnila sůl. Rajčatová šťáva slaná, šunka slaná, hořčice slaná a je to. Asi bych to napřed uvařil bez pří:,–( a až fazole změknou (max 2 hod), tak bych pokračoval podle Manany.

Papaja
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.01.09 03:43
Re: Bostonské fazole-manano

Dá se místo melasy použít hnědý sypký cukr?
P.

iva
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.01.09 03:43
Zuzu,

zmínka o tobě ale nebyla ve zlém
Katko, co každou fazoli pohladit a domluvit jí, aby změkla?

Zuzu
116 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Bostonské fazole

Dik za tu reklamu:-)) Ted budu mit z kazde babovky strach, o fazolich ani nemluve.
O skritcich ve sve kuchyni jsem nemela povedomi, ale jestli tam jsou, tak uz je to drahne let! Ja jsem si doted myslela, ze proste blbe varim, a ono je to pritom skritkama! Jeste ze jsem vseho schopna a kvuli vareni budu klidne i udobrovat skritky. Dam vedet, jak to jde:-))

Labužník Katka_H02
302 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Bostonské fazole

Ivo, chtěla jsem to také zkusit. Teď jsi mě vylekala. Mám právě fazole červené ledvinky(velké), ještě jsem je nevařila. Doufám, že se uvařit nechají. Jindy jsem s fazolemi neměla problémy. Používám vesměs malé, třeba adzuki, černé oko. Až zkusím, dám vědět.

iva
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.01.09 03:43
Re: Bostonské fazole

tak jsem si připadala stejně jako Zuzu při pečení dietní bábovky. Skřítkové se proti mně spikli. Fazole jsem máčela v neděli 12 hodin, v pondělí je vařila 1,5 hodiny v papiňáku a pořád jako kámen. Pak se připálily… Včera jsem tomu zdravému zbytku dala ještě jednu šanci a nakonce se tedy podařilo, uff. Chlapci si to pak ještě vylepšili Tabascem. Použila jsem červené „ledvinky“, že by to bylo druhem fazolí? Tyto běžně kupuji sterilované, suché jsem použila prvně. Nebo že by jim ke změknutí bránili ty pří:,–(y? Jsem z toho na Chocholouška (a to úplatky neberu).

Manana
1515 příspěvků 25.01.09 03:43
Ivo

melasa je super, ono se tomu říká lecjak, musí to bejt to černý sladký hustý lepivý, to dělá to kouzlo. Tak mi napadlo, jestli by nešly použít i pobidla hehehe?

iva
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.01.09 03:43
Mananku,

nic si z toho nedělej, já taky do světa troubím, že jsem nějaký čas bydlela v Budějcích.
Myslíš, že místo sirobu je možné použít třtinovou melasu? Tu stejně jako třtinový cukr doma mám, ale nevím, do kterého fungujícího cukrovaru bych se vydala pro sirob…

Yvette
704 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Bostonské fazole

Mananku, vsak urcite vis ze sve zkusenosti, ze „zenske maji vzdycky pravdu“ …
A fazole, ktere byly na tri dny uz zmizly, hec? Takove byly…
Mej se hezky a krasne nedeli preji.

Manana
1515 příspěvků 25.01.09 03:43
Iva

Já se z vás ženskejch jednou snad pominu. Zas musim říct: „Zase jsi měla pravdu.“

iva
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.01.09 03:43
Re: Bostonské fazole

Manano, že ty máš aspoň jeden kořen v jižních Čechách? Spousta lidí mi potvrdila, že nikdo jiný než Budějčák neřekne Budějce.

Yvette
704 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Bostonské fazole

Mananku, ten Anheuser Busch my nepijeme. Ja ani nedostala odvahu jej zatim koupit, tudiz nevim ani jak chutna. To americke pivo nam nejak proste nejede, takze my se radejic drzime nasich osvedcenych znacek.

Manana
1515 příspěvků 25.01.09 03:43
Yvette

Uzený z komína je úplně nejlepší. A ten Anheuser Busch? Ten má přeci stabilní kvalitu: nikdy to není pivo ;-)

Yvette
704 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Bostonské fazole

Mananku, promin, ze jsem presmykla Tvuj nick, ale to vis, ja uz mlaskam ted a takove mnamka, ze to „u“ na konci jsem omylem zamenila za „a“. To vis, kdyz tak na ty fazole myslim, jak to je mnamka tak jsem napsala Mananka. Hold, to je tak, kdyz clovek stale myslim jenom na to jidlo.

Yvette
704 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Bostonské fazole

Manano, tyto fazole jsou fakticky bombove. Delavam je take, ale kladenskou sunku zamenuji za uzene a americky Budweiser, bohuzel nepije ho ani nase fena, za Staropramen nebo Pilsner Urquell tedy cesky Plzen. A jak jsi to Mananka vedel, ze u nas se dneska vari fazole? hihihi.....
Mej se moc hezky a krasne straveny vikend.

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Karbanátky

Nejlepší recepty

Krémové rizoto s brokolicí a sušenými rajčaty Krémové rizoto s brokolicí...
Španělský ptáček podle babiček Španělský ptáček podle babiček
Rizoto s batáty Rizoto s batáty
Nejlepší zelný salát - s fíglem! Nejlepší zelný salát - s...
Pečená kuřecí stehna Pečená kuřecí stehna

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz