Recept Pepparkakor - švédské křupavé a kořeněné tradiční cukroví

Švédská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Pepparkakor - švédské křupavé a kořeněné tradiční cukroví

Postup

V kastrole přivést do varu vodu, melasu, med, nebo sirup, koření a sodu. Zamíchat dovnitř máslo a cukr. Vlít do mísy a nechat vychladnout. Zamícht dovnitř skoro všechnu mouku a nechat přikryté stát v chladnu do druhého dne. Předehřát troubu na 225°C. Na trochu pomoučeném vále (nebo pomoučeném plátně) vyválet těsto jak nejtenčí jde (1 mm) a vykrájet z něho tvary (vykrajuji srdíčka, ale také tradičního švédského koně pro vnoučka). Nejlépe se pracuje s opravdu malým kouskem těsta a ostatní se uschová přikryté v chladnu. Poskládat tvary na plechy vyložené papírem na pečení a péct po 5min. (neupečené těsto je nejdříve lesklé a pečením se stané matným.) TIP: Cukroví se může zdobit bílou polevou jako tradiční perníčky. P.S.: Cukroví se nazývá ¨pepřovým¨, i když v něm žádný pepř není. Kdysi dávno lidé považovali pepř za nóbl koření a protože cukroví je hnědé, tak jej pojmenovali pepřovým. Říká se, že křoupáním na Pepparkakorech se člověk stává vlídnějším! Takže některým Labužníkům by prospělo je jíst od rána do večera a od večera do rána :)

Recept je z kategorií: Cukroví vykrajované

Nahlásit recept

  • 04.12.02 vloženo
  • 15170x zobrazeno

Čas přípravy

  • v recepte

Ingredience

  • Asi na 150 cukroví.
  • 3dl vody
  • 1/2dl melasy (ve Švédsku mají 3 barvy malasy. Zde se používá středně hnědé, ale já použiji tu co dostanu koupit), tmavého kukuřičného sirupu, nebo medu, který však přidá jinou chuť
  • 2 1/2 lžic pomleté skořice
  • 2 lžíce pomletých hřebíčků
  • 2 lžíce pomleté skořice
  • pomletého zázvoru
  • 1 lžíce pomletého cardamomu
  • 2 lžíce jedlé sody (bicarbonat)
  • 400g másla
  • 750g cukru (používám jemný krystalový)
  • 1350g mouky (používám polohrubou mouku)

Doporučená příloha

  • co kdo rád

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

Peťo 16.12.12 15:48

…úžasné „perníčky“!!!

Diskuse k receptu Pepparkakor - švédské křupavé a kořeněné tradiční cukroví

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek
majka196
3 příspěvky 25.01.09 03:43
Re: Pepparkakor - švédské křupavé a kořeněné tradiční cukroví.

U nás zavoněly včera. Někde se stala chybka a nejsou křupavé, ale tak akorát perníčkové. Asi jsem je málo vyválela, troubu jsem měla nastavenou správně. Fantasticky provoněly celou kuchyň. Hřebíček jsem umlela mlýnkem na pepř.

Labužník paraplicko03
359 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Pepparkakor - švédské křupavé a kořeněné tradiční cukroví.

… juuu … tak tohle jsem hledala, no na Vánoce tyto sušenky u nás asi taky zavoní :-)))

babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Milá Pilko...

máš pravdu, je to velice podobné Anna cukroví z Ikea obchodů. Mám však ještě jeden recept a ten je z naší vlastní historie a je proslavený v Americe. Jmenuje se Moravské cukroví a už jsem vyhrabala trochu nějaké té literatůry na objasnění, proč je to cukroví americké, ale přitom pochází z Moravy. Při nejbližší příležitosti recept napíši ;o)

Moře pozdravů,

Pilka
113 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Pepparkakor - křupavé a kořeněné tradiční cukroví.

Tohle já asi nevydržím a zkusím hodně brzo. Koupila jsem totiž v hypermarketu něco pod názvem Swedisches Gebäck. Jsou to tenoučké, křupavé, světle hnědé kytičky a mají zajímavěvě kořeněnou chuť. A mně tedy chutnají moc. Připadá mi podle všech indicií, že by to mohlo být ono. Babi díky. Jen jsem při nákupu zapomněla shánět taky melasu a kardamom. Příště to napravím.
Mějte se všichni moc hezky.

babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Šárko...

použiješ-li med, kukuřičný sirup, nebo melasu, stále se jedná o stejné množství. Velice ráda bych však doporučila melasu, protože právě ta přidá na autentické chuti cukroví. Můžeš zkusit z malé dávky a uvidíš, jak Ti bude cukroví chutnat. Záleží to pochopitelně pouze na Tobě.
Co se týče mletého koření, Irena Ti již odpověděla. Já mám laciný mlýnek na kávu a používám ho výhradně na mletí celého koření. Pěkný den Ti přeje,

babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Saša...

Cukroví používá některého koření, jako perníky, v podstatě by se dalo říct, že to perníky jsou, ale ne v českém tradičním pojetí. Cukroví vypadá úplně jinak. Nenabude, zato je křupavé (křupavé má zůstat, nesmí se nechat změknout, skladovat ve vzduchotěsné krabici) a zní tak trochu jako porcelán, lepšího přirovnání nenacházím. Doufám, že jsem Ti odpověděla. Zdraví,

1irena
594 příspěvků 25.01.09 03:43
Sarko

hřebíček i jiná koření se dají koupit mletá, nebo se prodávají mlýnky na koření

Labužník Sarka
433 příspěvků 05.12.02 07:13
Med

Babi, kolik toho medu pokud tim nadradim melasu. Hrebicek jsem se pokousela rozdrtit v hmozdiri, ale vysledek byl hrozny. Jak to delas ty?

rastoba
492 příspěvků 25.01.09 03:43
Babi

Je to podobné ako perníčky.
Keď sa to má na velmi jemno vygúlat, tak to nabyde?

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Tiramisu z mascarpone Tiramisu z mascarpone
Kynuté lívance podle mojí babičky Kynuté lívance podle mojí...
Brokolicová polévka se smetanou Brokolicová polévka se...
Chléb s celerem Chléb s celerem
Krémová celerová polévka Krémová celerová polévka

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz