Recepty - garnát

Recepty s garnátem  Rady při nákupu  Využití v kuchyni  Skladování  

Garnát je často zaměňován za krevetu a naopak. Je mezi nimi jistý fyziologický rozdíl, ale chuťově jsou si velmi podobní. Garnát má šedé, průhledné tělo a dosahuje délky až 8 cm. Je velmi zdravou a dietní delikatesou, obsahuje velké množství bílkovin, omega-3 mastných kyselin, zinku, jódu, vápníku a vitamínu B12.

 Rady při nákupu

Garnáty se prodávají zmražené, konzervované, čerstvé, tepelně neupravené nebo předvařené a nevyloupané nebo vyloupané. Seženete je ve větších supermarketech s rybím sortimentem nebo ve specializovaných prodejnách s rybami a mořskými plody. U zmražených garnátů se často stane, že po rozmražení zapáchají a mají v sobě velké množství vody. Pokud nemáte možnost koupit garnáty čerstvé, tak ty zmražené vybírejte v co nejlepší kvalitě a určitě nepředvařené (mají šedivou a ne růžovou barvu). Čerstvé garnáty doporučuji koupit nevyloupané, při vaření si zachovají větší aroma. Kontrolujte také vždy jejich kvalitu a čerstvost: skořápky by měly být lesklé, bez skvrn a neporušené, měly by příjemně a čerstvě vonět a nezapáchat.

 Využití v kuchyni

Garnáty můžete smažit, grilovat, vařit, péct či zapékat, přidávat do salátů, různých rybích koktejlů, rizot, k těstovinám, do polévek - Rybí polévka s garnáty a dalších pokrmů z mořských plodů, dají se jíst i syrové (např. v sushi). Jejich chuť nejvíce vynikne v kombinaci s česnekem, chilli, koriandrem, zázvorem, kvalitním olivovým olejem a s limetou nebo citronem. Odstranit krunýř před či po vaření je velmi jednoduché. Lehce odkruťte hlavu, odtrhejte nohy a stáhněte ocásek i zbytek krunýře. Slabím naříznutím pak odstraňte střívko, které se nachází v horní části.

 Skladování

Čerstvé garnáty skladujte v nejchladnější části lednice, max. dva nebo tři dny


Reklama

 
 Váš příspěvek

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Nejlepší recepty

Dušené hovězí na bobkových listech - Boeuf étuvé au feuilles de laurier Dušené hovězí na bobkových...
Vepřovo-kuřecí roláda s čerstvým špenátem Vepřovo-kuřecí roláda s...
Kynuté lívance podle mojí babičky Kynuté lívance podle mojí...
Třeboňský tataráček z kapra Třeboňský tataráček z kapra
Francouzské kmínové sušenky Francouzské kmínové sušenky

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz