Recept Vařené hovězí

aneb Pot - au - feu čili vařené hovězí (Pot-au-feu ou boeuf bouilli)

(Hodnoceno 1x) penda Francouzská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Vařené hovězí

Postup

Chceme-li zachovat masu všechnu chuť a šťávu, dáme ho vařit do vařící osolené vody a vaříme slabým varem pod pokličkou asi hodinu. Mezitím svážeme pórky a řapíkový celer do svazečku, cibule propícháme hřebíčky. Protože maso vaříme nejméně 3 hodiny (*záleží na stáří masa*), dáme vařit mrkve po první hodině spolu s cibulí a bouquetem garni. O půl hodiny později přidáme svazek pórku a celeru, vodnici a 10 zrnek pepře. *Poznámka 1:* Bouquet garni (kompletní kytička) je svazeček skládající se z petrželky, tymiánu, bobkového listu a česneku, svázaný nití a připevněný k uchu kastrolu nebo hrnce, aby ho bylo možno lehce vytáhnout. *Poznámka 2:* Doba v této receptuře se zdá neuvěřitelně dlouhá. Nesmíme však zapomínat, že jde na jedné straně o staré, ba prastaré originální, většinou regionální receptury, vonící trochou středověkem, a na druhé straně, pokud se jedná o způsob úpravy, že jde o dušení, kdy pokrm podle receptury má po velmi dlouhou dobu a na velmi mírném ohni jen "mijoter", což přeloženo znamená "bublat", jen velmi lehounce se čeřit, popřípadě jen "táhnout". Toho ovšem není možné dosáhnout na dnešních moderních sporácích, kde je možno docílit jen několika málo velmi hrubých stupňů zahřívání, a kde i ten nejslabší plamen je stále ještě příliš silný. Nemáme-li tedy k dispozici stará venkovská kamna či pec s velkou plotnou, kde se topí většinou po celý den, popřípadě i noc, a to dřevem, a kde na velké ploše plotny je vždycky možno nalézti to pravé místo s tou pravou teplotou na třeba osmihodinové, opravdu jen sotva postřehnutelné "bublání", musíme nezbytně podle vlastních zkušeností s naším sporákem uvedené doby přiměřeně zkrátit - případně se této úpravy vůbec vzdát. Čerpáno z knihy Francouzská kuchyně (1981).

Recept je z kategorií: Hovězí maso

Nahlásit recept

  • 18.01.06 vloženo
  • 36677x zobrazeno

Počet porcí

  • 6 porcí

Ingredience

  • 1 kg hovězího žebra na kosti
  • 600 g zadního hovězího
  • 2 řídké kosti
  • 4 pórky
  • 8 mrkví
  • 6 vodnic
  • 2 cibule
  • bouquet garni
  • řapíkový celer
  • 4 hřebíčky
  • sůl
  • pepř
  • voda (*1 l na 500 g masa*).

Doporučená příloha

  • vařená zelenina, hořčice, hrubá sůl, sterilovaná okurka, kečup apod.

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

daduuja 21.6.16 19:51

Stará venkovská kamna, na kterých vařívala babička, jsem nahradila pomalým hrncem a hovězí kus, mezi krkem a plecí, jsem táhla na LOW skoro 6h s kořením, bylinkami i zeleninou, podle receptu.
Z vývaru jsem měkký kus vyndala a pod fólií nechala v lednici.
K obědu jsem nakrájela plátky, na pánvi s trochou sádla mírně opekla, podlila malinko vývarem a prohřála.
Oldsoft mne nalákal na velice chutnou přílohu u receptu Ala_V http://www.labuznik.cz/…-na-slanine/.

Kroupy jsem uvařila den předem míň než al dente.
Na pánvi se lžící oleje jsem opekla kostičky anglické slaniny, když pustila tuk přidala jsem nakrájenou cibuli, po chvíli dva stroužky česneku, nechala zesklovatět a přidala kostičky celeru a mrkve.
Orestovala do sucha, přidala kroupy, podlila bílým vínem, nechala odpařit, podlila vývarem a dusila do změknutí krup i zeleniny na skus. Okořenila solí, pepřem a zelenou petrželkou, víc nebylo potřeba. :-)
Moc jsme si pochutnali a bylo to jen obyčejné vařené hovězí maso s netradiční přílohou :-)

Uvaření se již líbí 5 labužníkům

Diskuse k receptu Vařené hovězí

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Nejlepší recepty

Vepřové kotlety na pivě Vepřové kotlety na pivě
Vepřové s vejci a brambory Vepřové s vejci a brambory
Bramborový guláš s kabanosem Bramborový guláš s kabanosem
Ořechový koláč Ořechový koláč
Krémová celerová polévka Krémová celerová polévka

Naši partneři

eMimimino

Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz

Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz

Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz

Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz