Recept Elegantní sváteční polévka s Chantilly krémem z Francie

babi Francouzská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Elegantní sváteční polévka s Chantilly krémem z Francie

Postup

Na středním ohni rozpustit máslo a přidat k němu šalotky, cibuli, fenykl, celer, pórek a mrkev. Vše smažit asi 10 minut do měkka. Zelenina se nesmí zbarvit. Vyjmout polovinu zeleniny a dát stranou. Přidat lososa ke zbylé zelenině a vše smažit bez zabarvení další 2 minuty. Přilít víno, bouquet garni, pepř, badyán, směs bylinek a vše osolit a opepřit. Přivéct do varu, zredukovat vše na polovinu a potom přidat rybí vývar, nebo vodu. Na snížené teplotě nechat probublávat asi 25 minut. Občas sebrat šum a nakonec polévku přecedit. Zahodit vše z cedníku. Přendat vývar do čistého hrnce a přidat tam uschovanou zeleninu. Povařit po 10 minut a znovu přecedit. Vývar vrátit do hrnce a přidat k němu smetanu. Dochutit solí a papřem, je-li zapotřeby a dát stranou. Polévku udržovat teplou. Připravit Chantilly krém: Našlehat šlehačku do měkkých kopečků a lehce do ni vložit limetkovou kůru. Polévku podávat v individuálních polévkových miskách teplou, nebo studenou. Nahoru polévky položit lžíci Chantilly krému a do středu položit malinkou rolku lososa. Povrch posypat nastříhanou pažitkou a podávat.

Recept je z kategorií: Speciální polévky

Nahlásit recept

  • 31.01.06 vloženo
  • 7452x zobrazeno

Počet porcí

  • 8 porcí

Ingredience

  • 2 lžíce másla (30 g)
  • 1 cibule na jemno pokrájená
  • 3 hnědé šalotky na jemno pokrájené
  • 1/2 hlavy fenyklu na jemno nakrájeného
  • 1 řapík celeru na drobno posekaného
  • 1 pórek, na drobno posekaný
  • 1 mrkev na drobno posekaná
  • 500 g odřezků uzeného lososa
  • 370 ml bílého vína
  • bouquet garni
  • 10 bílých celých pepřů
  • 1 badyán
  • 1 lžíce smíchaných posekaných bylinek jako je petrželka
  • 1.8 l rybího vývaru, nebo vody
  • 180 ml 33% smetany
  • posekaná pažitka na ozdobu
  • 50 g na tenko nakrájeného lososa na ozdobu
  • Krém Chantilly:
  • 370 ml šlehačky
  • na jemno nastrouhaná kůra z jedné limetky

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Elegantní sváteční polévka s Chantilly krémem z Francie

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Elegantní sváteční polévka s Chantilly krémem z Francie

babi
6360 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Elegantní sváteční polévka , nyní s obrázkem...

Pepíčku Děkuji Ti!

babi
6360 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Elegantní sváteční polévka, nyní s obrázkem...

Pepíčku děkuji!

babi
6360 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Elegantní sváteční polévka s Chantilly krémem z Francie.

evi, ani nevíš, jakou mám radost, žes polévku vyzkoušela. Kdybych to tvrdila já jak je dobrá, tak by mně asi nikdo nevěřil. Mě nalákal obrázek, ktrý je fantastický a tak doufám, že zde snad jednou bude ;o)

Krásný večer Ti přeje,

Labužník e.v.a.02
232 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Elegantní sváteční polévka s Chantilly krémem z Francie - Bab

je úžasná! ta chuť, kterou jsem si představovala z ingrediencí byla jiná, ale vyjímečně lahodná. to se musí vyzkoušet. děkuju za recept :-) … a v „rybeně“ jsem nakoupila vše potřebné, je to proti supermarketům taky objev.

Labužník e.v.a.02
232 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Elegantní sváteční polévka s Chantilly krémem z Francie.

Babi, tak to je paráda, jednak bych recept na rybí vývar ani nehledala, ale hlavně bych to vařila jen rybu bez ničeho - prostě začátečník.
Měj se krásně - vždyť v tom Jeseníku to snad ani jinak nejde…

babi
6360 příspěvků 25.1.09 03:43
Evi,

to víš že by šlo, ale může to být něco zmraženého a co nejlacinějšího. Existují zde rybárny? Tam jsem si vždycky nakoupila to co odhazovali ;o) Vývar připravuji podle receptu ZDE Dostane se vývar koupit třebas u řezníka, nebo zmražený, nebo v konzervě? Ještě to nemám tak prokouknuté a tady v Jeseníku… ;o)

Přeji Ti pěkný den!

babi
6360 příspěvků 25.1.09 03:43
Evi,

to víš že by šlo, ale může to být něco zmraženého a co nejlacinějšího. Existují zde rybárny? Tam jsem si vždycky nakoupila to co odhazovali ;o) Vývar připravuji podle receptu ZDE Dostane se vývar koupit třebas u řezníka, nebo zmražený, nebo v konzervě? Ještě to nemám tak prokouknuté a tady v Jeseníku… ;o)

Přeji Ti pěkný den!

Labužník e.v.a.02
232 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Elegantní sváteční polévka s Chantilly krémem z Francie - bab

Právě studuji co mám najkoupit. Ten rybí vývar - šlo by to i z filé?

babi
6360 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Elegantní sváteční polévka s Chantilly krémem z Francie.

evi, je to vynikající, ale jak píši, je to sváteční polévka, tedy řekla bych luxusní. Sem tam si však můžeme popřát, že ano ;o) Jindy je zase výborná třebas obyčejná česnečka. Jestli vyzkoušíš, dej prosím vědět jak chutnalo.

Svato, děkuji i Tobě za přečtení receptu ;o)

Dobrou noc!

svato
1436 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Elegantní sváteční polévka s Chantilly krémem z Francie.

Rozhodne vyskúšam.

Labužník e.v.a.02
232 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Elegantní sváteční polévka s Chantilly krémem z Francie.

No ale musí to být vynikající… fenykl, badyán, bouquet garni, uzený losos a navrch šlehačka s limetkou… o víkendu jdu do toho.

Milka
236 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Elegantní sváteční polévka s Chantilly krémem z Francie.

Babi, děkuji za odpověď.

marmelada
1642 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Elegantní sváteční polévka s Chantilly - babi

To nebylo na tebe, ale na dotaz milky. Jen jsem tu zeleninu v receptu našla. Recept nemohu hodnotit, neznám, nevařila jsem ho.

babi
6360 příspěvků 25.1.09 03:43
Marmelado...

neztratila! Ty ano? Le cordon bleu recept jsem přeložila přesně tak, jak je napsaný :)

Dobrý večer,

babi
6360 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Elegantní sváteční polévka s Chantilly krémem z Francie.

milko, je to tak napsané v receptě, že ano ;o) Zde jde jenom o chuť a vůni zeleniny, ne o její dužinu. Takže máš pravdu, v polévce nezůstane žádná zelenina ve formě, jak ji používáme my Češi.

Měj se pěkně!

marmelada
1642 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Elegantní sváteční polévka s Chantilly krémem z Francie.

V prvním odstavci odděluješ polovinu zeleniny a dáváš stranou, ve třetím ji dáváš do vývaru. :)). Ztratila ses? :)).

Milka
236 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Elegantní sváteční polévka s Chantilly krémem z Francie.

Ahoj Babi, rozumím tomu dobře, že nakonec v polévce nezůstane žádná zelenina?

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Hermelín ve víně Hermelín ve víně
Vánoční pečená kuřata Jamieho Olivera Vánoční pečená kuřata...
Pečené uzené koleno Pečené uzené koleno
Marinovaná kuřecí křídla Marinovaná kuřecí křídla
Tatranské kuře Tatranské kuře

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz