Recept Hovězí s olivami - Estouffade à la Provençale

Francouzská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Předehřát troubu na 180°C. Hovězí ochutit solí a pepřem. V pekáči rozehřát !.5 cm olivového oleje a po částech na něm osmažit kostky masa po všech stranách. Smažit na prudko, aby z masa nevytékala šťáva a maso se nevařilo, ale smažilo. Vyjmout maso, slít olej až na 4 lžíce. Přidat tam mrkev s cibulí a smažit do zlatova. Snížit teplotu, posypat vše moukou a za stálého míchání osmažit asi 2 minuty. Dovnitř vmíchat rajskou pastu a 1 minutu ji podusit. Potom tam nalít víno, dobře vše promíchat do hladka a 3 - 4 minuty podusit. Vmíchat dovnitř vývar, čerstvá rajčata, česnek a bouquet garni. Vložit tam maso, přikrýt a pekáč vložit do trouby. Péct asi 45 minut - 1 hodinu, až je maso měkké. Na troše slitého oleje osmažit houby do měkka a sucha, asi 3 - 4 minuty. Houby ochutit, vyjmout je a dát je stranou. Vytřít pánev, přidat tam trochu slitého oleje, rozehřát ho a přidat konzervu rajčat. Vařit je tak dlouho, až zhoustnou a tekutina se vypaří. Dát je stranou. Slaninu dát do kastrolku se studenou vodou, přivéct do varu, slít slaninu, osušit ji a osmažit ji na pánvi s trochou slitého oleje do zlatova. Dát stranou. Jakmile je maso měkké, vyjmout bouquet garni a přidat uschované houby, podušená rajčata, slaninu a olivy. Znovu přivéct k varu, dochutit solí a pepřem a posypat petrželkou. Dobrou přílohou je bageta, nebo Gougére "ZDE":https://www.labuznik.cz/recipe.php?ID=7015 , a bílé, nebo červené vínko P.S. Estouffade je pomalu dušený pokrm obvykle z hovězího masa s přidáním mrkve, vína a cibule. Přidáním oliv pokrm dostane chuť Provence. Recept podle ¨Le Cordon Bleu ¨

Recept je z kategorií: Pokrmy z jednoho hrnce

Nahlásit recept

  • 02.01.07 vloženo
  • 3907x zobrazeno

Počet porcí

  • 6 porcí

Ingredience

  • 1.8 kg hovězí kližky, nebo zadního masa nakrájeného na kostky
  • olivový olej
  • 2 mrkve na drobno posekané
  • 1 velká cibule posekaná
  • 2 lžíce polohrubé mouky
  • 2 lžíce rajské pasty
  • lahev bílého vínka
  • 900 ml hnědého vývaru
  • 3 čerstvá rajská jablíčka, na půl rozkrojená, semínka vymačkaná a dužina posekaná
  • 3 posekané stroužky česneku
  • 170 g na tenké plátky pokrájených žampionů
  • bouquet garni
  • 450 g konzerva posekaných rajčat
  • 170 g tlustých plátků slaniny (bez kůže) nakrájené na proužky
  • 20 zelených oliv bez pecky
  • 20 černých oliv bez pecky
  • 2 lžíce posekané zelené petrželky

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Hovězí s olivami - Estouffade à la Provençale

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek
jolana
5066 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Hovězí s olivami - Estouffade à la Provençale.

…sice bez vinka ale uz to z rury voni bozsky…;)..diky babi…peknu nedelu :)

babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Hovězí s olivami - Estouffade à la Provençale - cofolo,

omlouvám se za pozdní odpověď. Přivéct slaninu k varu před jejím smažením je technika ve francouzské kuchyni. Slanina se takto zbaví části soli a zjemní se její chuť.

Přeji Ti příjemný den!

babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Hovězí s olivami - Estouffade à la Provençale - marianne

myslím si, že recepty a tradice neznají hranic a tak se někdy se stejnými, nebo podobnými pokrmy potkáváme třebas v celém Středomoří ;o) Estouffade je pomalu dušený pokrm a slovo vlastně vzniklo z italského ¨stufato¨(=¨daube¨). Nejčastěji hovězí ve vinné omáčce s cibulkami a mrkví. Avšak stejné jméno se vztahuje také na hnědý vývar. Takže, zajisté je zde příbuznost s řeckým slovem ¨stifado¨. Děkuji Ti za zájem o recept a doufám, že Ti bude chutnat, tak jako mně chutná stifado z kuřete (recept na Labu).

Přeji Ti příjemný den!

Labužník marianne02
297 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Hovězí s olivami - Estouffade à la Provençale.

Babi, zdravím a děkuji za recept, ráda vyzkouším.

Labužník marianne02
297 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Hovězí s olivami - Estouffade à la Provençale. Babi,

velmi zajímavý francouzský - a tudíž rafinovaný - recept.

Pokud „estouffade“ znamená francouzsky dušený, tak tam vidím jazykovou podobnost se slovem „stifado“ (= řecky, resp. starořecky dušený). Na tomto webu jsem našla i recept na španělské stifado, ale přátelé Španělé ani název ani onen pokrm vůbec neznali.

babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Hovězí s olivami - toustíku,

bodejť by ne, za těch 10 let co jsi tam žil si člověk zvykne, že ano? Zvláštní, jak si dovedeme zapamatovat chutě i vůně ;o) Díky za přečtení receptu.

Příjemný podvečer Vám přeje,

cofola
71 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Hovězí s olivami - Estouffade à la Provençale - babi,

keďže som to ešte nikdy nepočul, prečo sa dá slanina do vody a privedie k varu? Má to nejaký špeciálny význam?

toast
171 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Hovězí s olivami - Estouffade à la Provençale - babi

Tohle je zas receptík jedna radost, úplně cítím tu vůni… Do sychravého počasí, se sklenkou přijemného vína, na závěr trochu toho sýra…

Přijemný večer přeji :o)

babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Hovězí s olivami - Estouffade à la Provençale - buraci,

děkuji Ti za přečtení receptu. Všechny pokrmy tohoto druhu jsou výborné, jak sama říkáš, proleželé. Jsem zvědava, jak Vám bude Estouffade chutnat…

Příjemný podvečer!

buraci
1136 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Hovězí s olivami - Estouffade à la Provençale.

Estouffade je uzasne jidlo po zimni prochazce, ohrivane je jeste lepsi. Ja osobne k tomu mam nejradsi cerstvy cesky chleba (idealne stribrsky, Plzenaci ho urcite znaji) a nejake robustnejsi vino, treba Cabernet Syrah. Babi, diky za recept (ja mam trochu jednodussi), urcite ho vyzkousim. Preji pekny vecer.

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Vepřové s vejci a brambory Vepřové s vejci a brambory
Vepřové podzimní závitky Vepřové podzimní závitky
Krémové rizoto s brokolicí a sušenými rajčaty Krémové rizoto s brokolicí...
Kuřecí tortilla s rajčaty a ledovým salátem Kuřecí tortilla s rajčaty a...
Brokolicová polévka se smetanou Brokolicová polévka se...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz