Recept Hovězí s olivami - Estouffade à la Provençale

Francouzská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Předehřát troubu na 180°C. Hovězí ochutit solí a pepřem. V pekáči rozehřát !.5 cm olivového oleje a po částech na něm osmažit kostky masa po všech stranách. Smažit na prudko, aby z masa nevytékala šťáva a maso se nevařilo, ale smažilo. Vyjmout maso, slít olej až na 4 lžíce. Přidat tam mrkev s cibulí a smažit do zlatova. Snížit teplotu, posypat vše moukou a za stálého míchání osmažit asi 2 minuty. Dovnitř vmíchat rajskou pastu a 1 minutu ji podusit. Potom tam nalít víno, dobře vše promíchat do hladka a 3 - 4 minuty podusit. Vmíchat dovnitř vývar, čerstvá rajčata, česnek a bouquet garni. Vložit tam maso, přikrýt a pekáč vložit do trouby. Péct asi 45 minut - 1 hodinu, až je maso měkké. Na troše slitého oleje osmažit houby do měkka a sucha, asi 3 - 4 minuty. Houby ochutit, vyjmout je a dát je stranou. Vytřít pánev, přidat tam trochu slitého oleje, rozehřát ho a přidat konzervu rajčat. Vařit je tak dlouho, až zhoustnou a tekutina se vypaří. Dát je stranou. Slaninu dát do kastrolku se studenou vodou, přivéct do varu, slít slaninu, osušit ji a osmažit ji na pánvi s trochou slitého oleje do zlatova. Dát stranou. Jakmile je maso měkké, vyjmout bouquet garni a přidat uschované houby, podušená rajčata, slaninu a olivy. Znovu přivéct k varu, dochutit solí a pepřem a posypat petrželkou. Dobrou přílohou je bageta, nebo Gougére "ZDE":https://www.labuznik.cz/recipe.php?ID=7015 , a bílé, nebo červené vínko P.S. Estouffade je pomalu dušený pokrm obvykle z hovězího masa s přidáním mrkve, vína a cibule. Přidáním oliv pokrm dostane chuť Provence. Recept podle ¨Le Cordon Bleu ¨

Recept je z kategorií: Pokrmy z jednoho hrnce

Nahlásit recept

  • 02.01.07 vloženo
  • 4014x zobrazeno

Počet porcí

  • 6 porcí

Ingredience

  • 1.8 kg hovězí kližky, nebo zadního masa nakrájeného na kostky
  • olivový olej
  • 2 mrkve na drobno posekané
  • 1 velká cibule posekaná
  • 2 lžíce polohrubé mouky
  • 2 lžíce rajské pasty
  • lahev bílého vínka
  • 900 ml hnědého vývaru
  • 3 čerstvá rajská jablíčka, na půl rozkrojená, semínka vymačkaná a dužina posekaná
  • 3 posekané stroužky česneku
  • 170 g na tenké plátky pokrájených žampionů
  • bouquet garni
  • 450 g konzerva posekaných rajčat
  • 170 g tlustých plátků slaniny (bez kůže) nakrájené na proužky
  • 20 zelených oliv bez pecky
  • 20 černých oliv bez pecky
  • 2 lžíce posekané zelené petrželky

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Hovězí s olivami - Estouffade à la Provençale

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Hovězí s olivami - Estouffade à la Provençale

jolana
5068 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Hovězí s olivami - Estouffade à la Provençale.

…sice bez vinka ale uz to z rury voni bozsky…;)..diky babi…peknu nedelu :)

babi
6360 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Hovězí s olivami - Estouffade à la Provençale - cofolo,

omlouvám se za pozdní odpověď. Přivéct slaninu k varu před jejím smažením je technika ve francouzské kuchyni. Slanina se takto zbaví části soli a zjemní se její chuť.

Přeji Ti příjemný den!

babi
6360 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Hovězí s olivami - Estouffade à la Provençale - marianne

myslím si, že recepty a tradice neznají hranic a tak se někdy se stejnými, nebo podobnými pokrmy potkáváme třebas v celém Středomoří ;o) Estouffade je pomalu dušený pokrm a slovo vlastně vzniklo z italského stufato¨(=¨daube¨). Nejčastěji hovězí ve vinné omáčce s cibulkami a mrkví. Avšak stejné jméno se vztahuje také na hnědý vývar. Takže, zajisté je zde příbuznost s řeckým slovem ¨stifado¨. Děkuji Ti za zájem o recept a doufám, že Ti bude chutnat, tak jako mně chutná stifado z kuřete (recept na Labu).

Přeji Ti příjemný den!

Labužník marianne02
297 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Hovězí s olivami - Estouffade à la Provençale.

Babi, zdravím a děkuji za recept, ráda vyzkouším.

Labužník marianne02
297 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Hovězí s olivami - Estouffade à la Provençale. Babi,

velmi zajímavý francouzský - a tudíž rafinovaný - recept.

Pokud „estouffade“ znamená francouzsky dušený, tak tam vidím jazykovou podobnost se slovem „stifado“ (= řecky, resp. starořecky dušený). Na tomto webu jsem našla i recept na španělské stifado, ale přátelé Španělé ani název ani onen pokrm vůbec neznali.

babi
6360 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Hovězí s olivami - toustíku,

bodejť by ne, za těch 10 let co jsi tam žil si člověk zvykne, že ano? Zvláštní, jak si dovedeme zapamatovat chutě i vůně ;o) Díky za přečtení receptu.

Příjemný podvečer Vám přeje,

cofola
71 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Hovězí s olivami - Estouffade à la Provençale - babi,

keďže som to ešte nikdy nepočul, prečo sa dá slanina do vody a privedie k varu? Má to nejaký špeciálny význam?

toast
171 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Hovězí s olivami - Estouffade à la Provençale - babi

Tohle je zas receptík jedna radost, úplně cítím tu vůni… Do sychravého počasí, se sklenkou přijemného vína, na závěr trochu toho sýra…

Přijemný večer přeji :o)

babi
6360 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Hovězí s olivami - Estouffade à la Provençale - buraci,

děkuji Ti za přečtení receptu. Všechny pokrmy tohoto druhu jsou výborné, jak sama říkáš, proleželé. Jsem zvědava, jak Vám bude Estouffade chutnat…

Příjemný podvečer!

buraci
1136 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Hovězí s olivami - Estouffade à la Provençale.

Estouffade je uzasne jidlo po zimni prochazce, ohrivane je jeste lepsi. Ja osobne k tomu mam nejradsi cerstvy cesky chleba (idealne stribrsky, Plzenaci ho urcite znaji) a nejake robustnejsi vino, treba Cabernet Syrah. Babi, diky za recept (ja mam trochu jednodussi), urcite ho vyzkousim. Preji pekny vecer.

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Vepřové kotlety na pivě Vepřové kotlety na pivě
Mrkvový salát Mrkvový salát
Slané zapékané hrušky se slaninou a parmazánem Slané zapékané hrušky se...
Těstoviny primavera s chřestem Těstoviny primavera s chřestem
Středomořské krůtí špízy (BBQ) Středomořské krůtí špízy (BBQ)

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz