Recept Boeuf a la bourguignonne - hovězí po burgundsku pro Eju

(Hodnoceno 1x) Francouzská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Boeuf a la bourguignonne - hovězí po burgundsku pro Eju

Úvod

Schef pan Paul Bochuse…ktery ma vsechen muj obdiv po dlouha leta.

Postup

Sádlem prošpikovat maso a naložit ho na 3 hodiny do marinády z Armaňaku a vína.

Vykostit nožičku a uschovat kosti. Vhodit ji do vařící vody na 10 minut, vyjmout ji a osušit ji. Zabalit nožičku do mušelínu/mulu a kosti rozbít pomocí paličky na maso na malé kousky. Kůži ze sádla ponořit do vařící vody, vyjmout ji a opláchnout ji.

Vyjmout maso z marinády, nechat ho okapat, osušit ho a svázat ho do volné rolády. Osmažit maso ze všech stran na 4 lžících másla do pěkně hněda. Vyjmout maso, položit ho na nahřátý talíř a udržovat ho v teple.

Do zbylého másla přidat mouku a tu za stálého míchání nechat zhnědnout (nespálit). Zalít vše marinádou a vývarem. Nechat přijít do varu. Stále prošlehávat metličkou. Vložit maso dovnitř. Má být tak akorát v omáčce ponořené. Přidat telecí nožičku, Bouquet garni, kosti, kůži ze sádla, a odkrojené nožičky dobře očištěných hub. Přikrýt a velice pomalu nechat v předem vyhřáté troubě na 160°C dusit po 4 hodiny.

Do vařící vody ponořit na 5 minut plátky slaniny. Vyjmout je a osušit. Osmažit je na pánvi se zbytkem másla do hněda. Vyjmout na talíř a ve stejném tuku osmažit cibulky.

Po 4 hodinách vyjmout telecí nožičku a hovězí. Omáčku přecedit. Posekat maso z nožičky a navrátit ji do nádoby s hovězím, slaninou, cibulkami, rozčtvrcenými hlavičkami hub, rajskou pastou a přecezenou omáčkou. Přikrýt, vrátit do trouby a při nízké teplotě dusit další možná 1 hodinu.

Po té době má být omáčka zredukovaná na 750 ml. Je-li ji víc, tak ji vařit dále, až se zredukuje na 750 ml.

Při podávání položit maso (sejmout motouzek) nakrájené napric vlákna na nahřátou mísu a ozdobně ho obložit houbami, cibulkami atd. Zalít trochou omáčky a její zbytek podávat v omáčníku.

Recept je z kategorií: Guláše


Reklama

Nahlásit recept

  • 13.01.06 vloženo
  • 10844x zobrazeno

Čas přípravy

  • 5 hod

Počet porcí

  • 6 porcí

Ingredience

  • 1.5 kg roštěnce, falešné svíčkové, nebo zadní z kýty
  • 160 g čerstvého sádla s kůží sejmutou a uschovanou
  • 120 ml Armaňaku, nebo jiného brandy
  • 750 ml robustního červeného vína (Burgundy?)
  • 1 telecí nožička
  • 7 lžic másla
  • 2 lžíce mouky
  • 900 ml domácího hovězího vývaru
  • Bouquet garni (snítka petrželky, tymiánu a jeden bobkový list svázané do kytičky)
  • 500 g žampionů
  • 220 g libové slaniny v jednom kuse, nakrájené na 7 mm plátky
  • 500 g malých cibulek
  • 1 lžíce rajské pasty

Doporučená příloha

  • bagetky

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

tlustá bába 10.01.17 12:50

Rok se s rokem sešel, přeji vám, ať vám chutná! … tentokrát jsem použila dančí kýtu a celé to pomalu pekla … babi ji v receptu sice nemá, ale do masíčka po burgunsku patří i mrkev

Uvaření se již líbí 7 labužníkům
Odkaz na uvaření

tlustá bába 20.01.16 09:35

Pozdrav pro Eju a všechny mé oblíbené labužníky! … I když se v poslední době nechávám inspirovat spíš Gui Geddou … recept je to pěkný. Ze všech mas je, myslím, nejlepší kližka, ale dá se to provést i s jehněčím - ale to už se jmenuje jinak.
A ještě poznámka: kdo tohle jídlo zahustí moukou, zasluhuje trest smrti!

Uvaření se již líbí 5 labužníkům

Diskuse k receptu Boeuf a la bourguignonne - hovězí po burgundsku pro Eju

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
gmp
1603 příspěvků 13.01.17 17:41
-

Jo koštoval sem to na srazu na Seči. Nejhorší bylo, že to víno a tu štamprlu místo do mně nalila do toho. Sténal jsem a slzel. :,(

 
svato
1409 příspěvků 20.01.16 20:04

Toto som robila raz, môj syn s hodne chlpatým jazykom mi povedal, že je to síce dobré, ale nie až také dobré, aby to stálo za toľkú robotu (a to recepty od babi patria medzi moje obľúbené) :nevim:

 
hippolyta
390 příspěvků 20.01.16 14:19

Hezké, bábo, jako vždy. Budeš sem zas chodit? Abych častěji nakoukla :- ). A musím se přiznat, že lžíci mouky do omáčky dávám, je potom hedvábnější. Ne ale na začátku, protože pak to má tendenci se připalovat. Snad existujou výjimky z trestu zastřelením…

Chtěla bych ještě poopravit pár nepřesností v názvu a úvodu receptu - je to „boeuf bourguignon“ nebo „a la bourguignon“ a ten geniální šéfkuchař se jmenuje Paul Bocuse.

 
Scarlet02
577 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Boeuf a la bourguignonne - pro Eju.

Ahoj babi,
dávám do oblíbených a příležitostně vyzkouším.

Třešničko,
děkujji za obrázky. Vždycky je to lepší, když máš představu…

Airan,
naprosto s Tebou souhlasím, diskuze by se měla týkat pouze receptů. Koho zajímá ostatní…?

Eji,
doufám, že i přes divokou diskuzi Ti bude chutnat. Dej nám pak vědět, jak jste si pošmákli.

 
penda
4752 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Boeuf a la bourguignonne - pro Eju.

Hahahaha…a jak bych ho asi upravila, nevíš? Přístup na server nemám a kouzlit jsem se ještě nenaučila…a blahopřeji k tak záslužnému koníčku. Míníš po mé smrti vydat mé paměti?

 
babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Upozorňuji...

že komentář z 12:48 byl upraven! Již skoro rok si ined ukládám výroky dané osoby.

 
penda
4752 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Boeuf a la bourguignonne - pro Eju.

oprava…„co sem vložili“

 
airan
652 příspěvků 14.01.06 16:46
Re: Boeuf a la bourguignonne - pro Eju.

Babi, zdravim a preji dobrou podvecerni naladu - nenech si ji nikym a nicim zkazit…i kdyz uz to tady nejde o receptu, bohuzel:-((

 
babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Boeuf a la bourguignonne - třešničko...

velice Ti děkuji za ty obrázky, které dávají člověku představu o co se jedná ;o) Ty stránky znám, jsou velice poučné! Máš pravdu, dobrému vaření zdar!

Přeji Ti krásný podvečer!

 
tresnicka
58 příspěvků 25.01.09 03:43
Pro vsechny zajemce

Na techto francouzskych strankach najdete podrobne vyobrazeni pripravy babina receptu. Je to „tady“: http://www.meilleurduchef.com/…non_ill.html .

Mnoho zdaru do vareni

 
penda
4752 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Boeuf a la bourguignonne - pro Eju.

Ale ten mnou vložený recept je připravován na plotně a dvě a půl hodiny…o Tvém receptu v mém komentáři nepadlo ani slovo…čili spíš ty čti to, co píší ostatní. A když to nečteš, tak o tom nediskutuj..tak..a jak Ti teď je, když druhý útočí stejnou zbraní jako ty? Myslíš si, že tím, že jsi sem vložila několik tisíc receptů, které po sobě ani pořádně nepřečteš, proto jsou samý překlep, že si snad před tebou sednu na zadek a budu poklonkovat jako všichni ti, co před tebou mají respekt? Pro mě jsi stejnou osobností jako ti, co jsem vložili sice třeba jen jeden jediný recept, ale mají srdce a nepovyšují se nad ostatní.
Osceolo, teď jsem předvedla ukázku toho, jak to vypadá, když se začínám vytáčet ;o)..radši zmizím, protože si dokážu představit, co tato moje reakce vyvolá u „babiiných“ příznivců…možná se dočkáte i návratu tousta a ajty ;o))

 
babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Boeuf a la bourguignonne

Pan Paul Bochuse není ze středověku, má ty nejmodernější kuchyně ve svých restauracích pod jmény ¨Le Nord¨, ¨Le Sud¨, ¨L´Est¨, L´Ouest¨ a ¨L´Argenson¨, ¨L´Auberge du Pont de Collonges¨ a ¨L´ Abbaye de Collonges¨ ve městě Lyon ve Francii. Navíc vlastní a vede Institut ¨Paul Bochuse¨ pro pohostinství a kulinářské umění ve městě Lyon. Program je ve spolupráci s universitou města Lyon a to na 2.5 let a 3-5 let. Mezinárodní kurzy jsou pro 25 studentů. Sám institut má gurmánskou restauraci ¨Saisons¨. ochutnávací vinný sklípek a hotelovou školu atd.. Institut nabízí mimo jiné dva krátké šestitýdenní vzdělávací kurzy pro dospělé. V prvním je student představen základům francouzské kuchyně a ve druhém si zdokonalí francouzskou gastronomii. Máte čas se přihlásit do 10 března tohoto roku!

Těch zjednodušených receptu jsem přidala na Labu několik, stačí si jenom zadat ¨Bourguignonne¨do vyhledávání, avšak Eja si přála mít nějaký složitější recept!

Je těžké s někým polemizovat o receptě, když ten dotyčný ho ani nečetl. V tomto receptě se maso připravuje v troubě a to dohromady 5 hodin (víme, že pomalu připravované maso dosáhne jiných chutí a vůní). Tedy zde nejde o žádné mijoter na plotně!

 
penda
4752 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Boeuf a la bourguignonne - pro Eju.

Našla jsem zjednodušenou verzi tohoto receptu a docela důležité info pro dnešní dobu:
Ingredience:
1 1/4 kg hovězího z kýty, 250 g uzeného vepřového bůčku, 20 malých cibulek, bouquet garni, lžíce sádla, láhev červeného vína, 2 lžíce mouky, sůl, pepř, muškátový oříšek
Příprava:
V kastrolu bez jakéhokoliv tuku necháme škvařit na kostičky nakrájený bůček spolu s celými cibulkami. Jakmile obojí začíná zlátnout, vybereme je. Do kastrolu přidáme sádlo a vložíme tam maso nakrájené na velké kostky a na nepříliš prudkém ohni (aby se sádlo nepřepalovalo) je opečeme dozlatova; pak je zasypeme moukou, kterou necháme zasmahnout. Potom zalijeme červeným vínem a podle potřeby dolijeme vodou, aby maso bylo právě potopeno. Posolíme, popepříme a nastrouháme trochu muškátového oříšku, přidáme bouquet garni a rychle přivedeme do varu. Okamžitě potom snížíme teplotu nebo dáme na kraj plotny, vhodíme zpět kostky bůčku a necháme je na mírném ohni jen „bublat“ 1 1/2 až 2 hodiny. Před ukončením, tj. asi 20 minut, dáme zpět cibulky. Podáváme s vařenými brambory nebo pommes frites.
A teď to info:
Doba v této receptuře se zdá neuvěřitelně dlouhá. Nesmíme však zapomínat, že jde na jedné straně o staré, ba prastaré originální, většinou regionální receptury, vonící trochou středověkem, a na druhé straně, pokud se jedná o způsob úpravy, že jde o dušení, kdy pokrm podle receptury má po velmi dlouhou dobu a na velmi mírném ohni jen „mijoter“, což přeloženo znamená „bublat“, jen velmi lehounce se čeřit, popřípadě jen „táhnout“. Toho ovšem není možné dosáhnout na dnešních moderních sporácích, kde je možno docílit jen několika málo velmi hrubých stupňů zahřívání, a kde i ten nejslabší plamen je stále ještě příliš silný. Nemáme-li tedy k dispozici stará venkovská kamna či pec s velkou plotnou, kde se topí většinou po celý den, popřípadě i noc, a to dřevem, a kde na velké ploše plotny je vždycky možno nalézti to pravé místo s tou pravou teplotou na třeba osmihodinové, opravdu jen sotva postřehnutelné „bublání“, musíme nezbytně podle vlastních zkušeností s naším sporákem uvedené doby přiměřeně zkrátit - případně se této úpravy vůbec vzdát.

 
babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Boeuf a la bourguignonne - pro Eju.

Eji, ten recept co jsem pro Tebe mínila uveřejnit nemůžu najít. Mám složku ¨listového vydání¨ receptů co jsem si posbírala po světě, ale s tou si ráda během její návštěvy hrála moje vnučka Lara a tak kdo ví ;o) Budu však hledat dál!

Krásný den Ti přeje,

 
babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Boeuf a la bourguignonne - di

di, budeš se divit, ale tento mnou uveřejněný recept je klasický francouzský recept od snad nejlepšího dnes žijícího šéfkuchaře pana Paul Bocuse. Jinak se také můžeš podívat na jiný francouzský recept ZDE

 
oldsoft
682 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Boeuf a la bourguignonne - pro Eju.

Jo a ještě je tu fórum , kde si to lze „beztrestně“ zkoušet:-)

 
oldsoft
682 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Boeuf a la bourguignonne

Návod, jak vkládat odkazy, je tady .

 
di
2443 příspěvků 25.01.09 03:43
Pro srovnání

Tady je originál francouzský recept od Chantal P.P. ze seriálu Bon appetit ČRO3 Vltava:
http://www.rozhlas.cz/…prava/209974
P.S. Omlouvám se, neumím vkládat odkazy.

 
Eja
3712 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Boeuf a la bourguignonne - pro Eju.

Děkuji, babi :)

Vložit nový komentář

Reklama

Dnes doporučujeme: Hubník s pohankou


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Losos na kopru s medovou omáčkou Losos na kopru s medovou...
Jarní pochoutka - chřest Jarní pochoutka - chřest
Pečená kuřecí stehna Pečená kuřecí stehna
Vepřové podzimní závitky Vepřové podzimní závitky
Trojité placičky - Gallette triple Trojité placičky - Gallette...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Jarmark

bazar, oblečení, hand made
www.jarmark.cz