Recept Garnáti na čatní

Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Garnáti na čatní

Postup

1. Na čatní oloupeme mango, podélně je rozkrojíme na 3 plátky a vyřízneme pecku. 2. Poté plátky manga příčně nakrájíme na nudličky a pak ještě na stejně velké kostičky. 3. Šalotky nadrobno nakrájíme. Cukr roztavíme a necháme zhnědnout. Přidáme šalotku. 4. Zázvor oloupeme, najemno posekáme a přidáme k dozlato­va zkaramelizovanému cukru. 5. Dále za častého míchání pozvolna přilijeme balzámový ocet. 6. Uvedeme do varu a 5 min. vaříme za stálého míchání dřevě­nou měchačkou. 7. Přidáme mango a feferonku a krátce povaříme. Stáhneme z plotny, vmícháme koriandr. 8. Garnáty vyloupeme, omyje­me a osušíme. Každý obalíme 2 listy šalvěje a plátkem slaniny. 9. Předehřejeme gril v troubě. Ocet, sůl, pepř a olej smícháme do zálivky. Saláty opereme a necháme okapat, rozebereme na listy a vmícháme zálivku. 10. Garnáty položíme na rošt, zasuneme na horní příčku trouby a grilujeme po každé strak 2-3 min. 11. Na trochu čatní uložíme vždy po dvou garnátech a oblo­žíme je salátem. Tip: Garnáti jsou korýši, žijící ve všech částech světa. Vyskytují se ve stovkách druhů, lišících se velikostí (od obrovských asijských tygřích a velkých středomořských přes středně velké z Atlantiku až k drobným hnědým). Při vybírání masa z garnátů záleží především na správ­ném postupu: korýše uchopíme za ocas a hlavu a opa­trně jimi otáčíme proti sobě, až je odtrhneme. Dolní stra­nu ocasové části nastříhne­me a maso z krunýře vybe­reme.

Recept je z kategorií: Mořští živočichové

Nahlásit recept

  • 24.03.04 vloženo
  • 8283x zobrazeno

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • na osobu asi 360 kcal, 1505 kJ, 13 g bílkovin, 17 g tuků, 40 g sacharidů
  • na čatní:
  • 1 mango
  • 4 šalotky
  • 125 g cukru
  • kousek zázvoru velikosti vlašského ořechu
  • 4 lžíce bílého balzámového octa
  • 1 posekaná červená feferonka
  • 1 lžíce posekaných listů koriandru
  • na garnáty:
  • 8 velkých garnátů (200 g)
  • 16 listů šalvěje
  • 8 tenkých plátků uzeného bůčku
  • sůl
  • pepř
  • na salát:
  • 100 ml bílého balzámového octa
  • sůl
  • pepř
  • 30 ml olivového oleje
  • 80 g směsi listových salátů (např. frisée, lollo rosso, roketa)

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Garnáti na čatní

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Dnes doporučujeme: Česnečka podle šéfkuchaře

Nejlepší recepty

Zapečené brambory s cuketou Zapečené brambory s cuketou
Těstoviny s omáčkou z cuket - Con le zucchine Těstoviny s omáčkou z cuket...
Těstovinový salát s kuřecím masem Těstovinový salát s kuřecím...
Gazpacho z cuket s vejcem - Gazpacho di zucchine e uovo Gazpacho z cuket s vejcem -...
Holandský řízek z vepřového bůčku Holandský řízek z vepřového...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz