Recept Klasická specialita - Milánské Osso Buco s gremolata Pra

Italská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Klasická specialita - Milánské Osso Buco s gremolata

Úvod

P.S. Jméno pokrmu je Ossobuco alla milanese z Lombardie. Ossobuco znamená něco jako díra v kosti. Jsou další recepty např na 5 - 6 cm vysoké plátky (požádejte řezníka),
klad s houbami, nebo se zeleným hráškem.

https://en.wikipedia.org/wiki/Ossobuco

Postup

Oprat a osušit plátky masa a ovázat kolem nich motouzek, aby se při vaření nerozpadly. Do velkého těžkého pekáče (dobrý je litinový) s dobře přiléhající poklicí vložit 2 lžíce oleje, nebo pancetty. Na rozpálený vložit osolené, opepřené a v mouce obalené plátky masa a na prudko je osmažit. Vyjmout je a dát stranou. Snížit teplotu, do pekáče přidat 2 lžíce oleje a 2 lžíce másla. Přidat tam cibuli, papriky, cerel mrkev, filátka ančovičky a česnek. Dobře vše promíchat a přikrýt. Dusit po 10 minut. Přilít marsala víno, brandy, cukr a rajčata, znovu přikrýt a dusit dalších 6 - 8 minut. Připravit bouquet garni z rozmarýnu, tymiánu a bobkových listů (mohou se zabalit do mušelínu) a přidat k zelenině, zároveň s rajskou pastou, pruhem citronu a vývarem. Dobře promíchat a nahoru rozložit plátky masa tak, aby větší část morku byla nahoře (tak morek nevypadne z kosti). Když vše přijde do varu, snížit teplotu a přikrýt poklicí. Pomalinku nechat 1 až 1 1/2 hodiny dusit, nebo až maso málem odpadává od kosti (telecí bude měkké asi za 1 hodinu, záleží však na velikosti plátků a jehněčí nejspíš nebude odpadávat od kosti). Opatrně sejmout motouzky. Ossobuco posypat nahoře Gremolatou a ihned podávat s rissotem ala milanese, šafránovým rissotem, nebo polentou. Gremolata: Smíchat všechny ingredience.

Recept je z kategorií: Pokrmy z jednoho hrnce

Nahlásit recept

  • 13.01.07 vloženo
  • 14970x zobrazeno

Počet porcí

  • 6 porcí

Ingredience

  • 1.5 kg telecí, nebo jehněčí nožičky nakrájené i s kostí na 5 - 6 cm vysoké plátky (požádejte řezníka)
  • 4 lžíce panenského olivového oleje, nebo 2 lžíce posekané pancetta a 2 lžíce oleje
  • mouka
  • sůl a pepř podle chuti
  • 2 lžíce másla
  • 1 červená cibule na hrubo posekaná
  • 1/2 červené papriky na hrubo posekané
  • 1/2 zelené papriky na hrubo posekané
  • 3 mrkve očištěné a na hrubo pokrájené
  • 2 stonky řapíkatého celeru na hrubo pokrájené
  • 2 filátka ančovičky na chvíli namočené do trochy mléka a osušené
  • 6 stroužků česneku na plátky nakrájené
  • 6 lžic Marsala vína (nebo sherry)
  • 6 lžic brandy
  • 2 x 400 g konzervy oloupaných celých rajčat bez tekutiny, rozmačkaných
  • 1 lžíce balsamického octa
  • 2 lžíce rajské pasty
  • 1 lžíce cukru
  • 1 snítka rozmarýnu
  • 4 snítky tymiánu
  • 2 bobkové listy
  • 3 cm široký pruh citronové kůry
  • 500 ml kuřecího, nebo hovězího vývaru
  • sůl a pepř podle chuti
  • Gramolata na podávání:
  • 2 lžíce posekané nejlépe italské plocholisté petrželky
  • 1 stroužek rozdceného česneku
  • 1 lžíčka nastrouhané citronové kůry
  • 1 lžíce citronové š)tťávy

Doporučená příloha

  • polenta, rissoto alla milanese, nebo šafránové rissoto

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Klasická specialita - Milánské Osso Buco s gremolata

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek
babi
6360 příspěvků 07.10.10 01:06

ChefBronia, pro Tvoji informaci jsem ossobuco uvarila mnohokrat!

noskovice
1322 příspěvků 14.01.10 04:07
Re: Italská specialita - Milánské ossobuco , honzo-lojzo,

máš tam chybu. Jmenuje se to ossobuco, ne ossobucco. Podívej se do deníčku, mám tam krásné fotky.

buraci
1136 příspěvků 13.01.10 15:32
Re: Italská specialita - Milánské ossobuco s gremolata.

Dobře se vám kope do někoho, kdo už sem nechodí?:-( Jan.alois, prosím použij třeba google, předtím než něco vypustíš do éteru. Třeba http://en.wikipedia.org/wiki/Ossobuco nebo dokonce vlastní web http://www.ossobucoallamilanese.it/.

jan.alois
37 příspěvků 13.01.10 15:01
Re: Italská specialita - Milánské ossobuco s gremolata.

Jo a spojení , nebo slovo ( ossobucca) tak jak ho uvádíte italština snad ani nezná.

jan.alois
37 příspěvků 13.01.10 14:59
Re: Italská specialita - Milánské ossobuco s gremolata.

Dira v kosti se italsky píše , bucca osso , osso bucca je kost v díře

ChefBronia
57 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Italská specialita - Milánské ossobuco s gremolata.

Hezky prelozene- skutecne by mne zajimalo, kolik receptu ktere prekladas a predkladas, jsi skutecne uvarila. And I don't care your fans will stone me!

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Tiramisu z mascarpone

Nejlepší recepty

Borůvkový koláč se strouhaným perníkem Borůvkový koláč se...
Vepřové podzimní závitky Vepřové podzimní závitky
Brokolicová polévka se smetanou Brokolicová polévka se...
Hovězí pečeně na jalovci a pivu Hovězí pečeně na jalovci a...
Žloutkové věnečky Žloutkové věnečky

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz