Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
Více z Alkohol a káva ».
Recepty s ciderem Rady při nákupu Využití v kuchyni Skladování
Cider je mošt s obsahem alkoholu, který vzniká fermentací jablečné šťávy zrající v dubových sudech. Je populární zejména ve Velké Británii, jeho původ se připisuje Norfolku. Citrónová šťáva tak údajně chránila námořníky před kurdějemi. Největší rozmach jiných druhů ciderů náleží Skandinávii, kde se přidává do jablečného extraktu i další aroma, např. z třešní, limetek a kaktusů.
Koncentrátům cideru se snažte vyhnout. Zaměřte se zejména “organic cider“, který je bez jakýchkoliv chemických přísad. Cider koupíte v obchodě s ostatními alkoholickými nápoji. Nejčastěji je uzavřen ve skleněné láhvi, plechovce nebo krabicích. V obchodech lze zakoupit několik značek cideru, vždy je potřeba řídit se informacemi na etiketě. Sledujte především podíl cukerné složky a také charakter, tedy jestli se jedná o sladký, polosladký, polosuchý či suchý cider.
Podává se vždy chlazený. Je osvěžujícím nápojem v horkých letních dnech, ale přidává se i do jídla. Jablečná složka zjemňuje pokrm. Doporučujeme zelí s jablečným cidrem nebo jablečné želé s mátou. Cider skvěle chutná i na slano s rybou, masem nebo zeleninou. Jídlu dodá příjemnou navinulou chuť.
Cider je potřeba chránit před přímými slunečními paprsky a mrazem. Skladujte ho ideálně na chladném a tmavém místě nebo v chladničce.