Recepty - cider

Původ cideru: Velká Británie

Recepty s ciderem  Rady při nákupu  Využití v kuchyni  Skladování  

Cider je mošt s obsahem alkoholu, který vzniká fermentací jablečné šťávy zrající v dubových sudech. Je populární zejména ve Velké Británii, jeho původ se připisuje Norfolku. Citrónová šťáva tak údajně chránila námořníky před kurdějemi. Největší rozmach jiných druhů ciderů náleží Skandinávii, kde se přidává do jablečného extraktu i další aroma, např. z třešní, limetek a kaktusů.

 Rady při nákupu

Koncentrátům cideru se snažte vyhnout. Zaměřte se zejména “organic cider“, který je bez jakýchkoliv chemických přísad. Cider koupíte v obchodě s ostatními alkoholickými nápoji. Nejčastěji je uzavřen ve skleněné láhvi, plechovce nebo krabicích. V obchodech lze zakoupit několik značek cideru, vždy je potřeba řídit se informacemi na etiketě. Sledujte především podíl cukerné složky a také charakter, tedy jestli se jedná o sladký, polosladký, polosuchý či suchý cider.

 Využití v kuchyni

Podává se vždy chlazený. Je osvěžujícím nápojem v horkých letních dnech, ale přidává se i do jídla. Jablečná složka zjemňuje pokrm. Doporučujeme zelí s jablečným cidrem nebo jablečné želé s mátou. Cider skvěle chutná i na slano s rybou, masem nebo zeleninou. Jídlu dodá příjemnou navinulou chuť.

 Skladování

Cider je potřeba chránit před přímými slunečními paprsky a mrazem. Skladujte ho ideálně na chladném a tmavém místě nebo v chladničce.

 
 Váš příspěvek

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Nejlepší recepty

Pečené uzené koleno Pečené uzené koleno
Kachní prsa s badyánem Kachní prsa s badyánem
Pečená kuřecí stehna Pečená kuřecí stehna
Těstoviny s omáčkou z cuket - Con le zucchine Těstoviny s omáčkou z cuket...
Krémová celerová polévka Krémová celerová polévka

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz