Recept Polévka z jablek a červené řepy

Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Tento recept můžeme připravovat z vařené červené řepy, abychom získali chutnou letní polévku. Ale zemitá nakyslá chuť syrové červené řepy je ještě lepší a vytváří vynikající červenou polévku. Syrovou řepu oloupeme a nastrouháme. Cibuli oloupeme a nadrobno nakrájíme. Vložíme do mixéru nebo do kuchyňského robotu, přidáme šálek jablečné šťávy, dohladka rozmixujeme a dolijeme zbytek šťávy. Podle chuti osolíme, opepříme a dáme vychladit. Toto lákavě vyhlížející jídlo podáváme v miskách, pokud možno skleněných. Nakonec vmícháme šlehačku nebo kysanou smetanu. ČERVENÁ ŘEPA: V medicíně se červená řepa používala jako krvetvorný prostředek pro bledé a vyčerpané pacienty. V Rusku a ve východní Evropě se užívá pro zvýšení odolnosti a pro doléčení rekonvalescentů po závažné chorobě. Čerstvá, syrová šťáva z červené řepy opravdu čistí krev a tonizuje. Po staletí byla také ceněna pro své blahodárné účinky na trávicí ústrojí jako takové, a především na játra - pokud ovšem není, jak tomu tak bývá, nasáklá překyselenými octovými nálevy. Tyto léčivé vlastnosti se samozřejmě umocňují, když se červená řepa konzumuje syrová. Oblíbený francouzský předkrm, crudites - doslova, syrová strava -, prospěje celkovému zdraví mnohem víc, než celá tuba vitamínů. Kombinuje se v něm strouhaná syrová řepa, syrová mrkev a případně tenounké plátky okurky, to vše se zálivkou z olivového oleje a citronové šťávy a ozdobené nakrájenou petrželkou. Ten , kdo řepu ještě nikdy nejedl syrovou a nevychutnal její nakyslou zemitou chuť, přichází o velkou pochoutku. Syrovou řepu opereme, odřízneme slupku a bulvičku nastrouháme na salát. Případně ji můžeme navršit na tvaroh. Zkusime ji i v nevařené letní polévce ()(viz. polévka z červené řepy a jablek). V rendlíku necháme na másle zesklovatět trochu nadrobno nakrájené cibulky a přímo na ni nastrouháme červenou řepu. Potom přidáme trochu citronové šťávy nebo šlehačky, posypeme petrželkou a získáme netradiční teplý zeleninový pokrm.

Recept je z kategorií: Léčivé recepty

Nahlásit recept

  • 09.11.02 vloženo
  • 9347x zobrazeno

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • Dělená strava - Skupina živočišná (bílkoviny)
  • 500 g červené syrové řepy
  • 1 cibule
  • 600 ml neslazené jablečné šťávy nebo kvašeného moštu (cidru)
  • 1 lžička citronové šťávy
  • sůl, čerstvě namletý černý pepř
  • 150 ml kysané smetany nebo šlehačky

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Polévka z jablek a červené řepy

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Nejlepší recepty

Žloutkové věnečky Žloutkové věnečky
Pikantní těstoviny s dýní Pikantní těstoviny s dýní
Domácí svíčková omáčka Domácí svíčková omáčka
Boršč pro labužníky Boršč pro labužníky
Pečené uzené koleno Pečené uzené koleno

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz