Recept Polévka z jablek a červené řepy

Pampeliska191 Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Postup

Tento recept můžeme připravovat z vařené červené řepy, abychom získali chutnou letní polévku. Ale zemitá nakyslá chuť syrové červené řepy je ještě lepší a vytváří vynikající červenou polévku. Syrovou řepu oloupeme a nastrouháme. Cibuli oloupeme a nadrobno nakrájíme. Vložíme do mixéru nebo do kuchyňského robotu, přidáme šálek jablečné šťávy, dohladka rozmixujeme a dolijeme zbytek šťávy. Podle chuti osolíme, opepříme a dáme vychladit. Toto lákavě vyhlížející jídlo podáváme v miskách, pokud možno skleněných. Nakonec vmícháme šlehačku nebo kysanou smetanu. ČERVENÁ ŘEPA: V medicíně se červená řepa používala jako krvetvorný prostředek pro bledé a vyčerpané pacienty. V Rusku a ve východní Evropě se užívá pro zvýšení odolnosti a pro doléčení rekonvalescentů po závažné chorobě. Čerstvá, syrová šťáva z červené řepy opravdu čistí krev a tonizuje. Po staletí byla také ceněna pro své blahodárné účinky na trávicí ústrojí jako takové, a především na játra - pokud ovšem není, jak tomu tak bývá, nasáklá překyselenými octovými nálevy. Tyto léčivé vlastnosti se samozřejmě umocňují, když se červená řepa konzumuje syrová. Oblíbený francouzský předkrm, crudites - doslova, syrová strava -, prospěje celkovému zdraví mnohem víc, než celá tuba vitamínů. Kombinuje se v něm strouhaná syrová řepa, syrová mrkev a případně tenounké plátky okurky, to vše se zálivkou z olivového oleje a citronové šťávy a ozdobené nakrájenou petrželkou. Ten , kdo řepu ještě nikdy nejedl syrovou a nevychutnal její nakyslou zemitou chuť, přichází o velkou pochoutku. Syrovou řepu opereme, odřízneme slupku a bulvičku nastrouháme na salát. Případně ji můžeme navršit na tvaroh. Zkusime ji i v nevařené letní polévce ()(viz. polévka z červené řepy a jablek). V rendlíku necháme na másle zesklovatět trochu nadrobno nakrájené cibulky a přímo na ni nastrouháme červenou řepu. Potom přidáme trochu citronové šťávy nebo šlehačky, posypeme petrželkou a získáme netradiční teplý zeleninový pokrm.

Recept je z kategorií: Léčivé recepty

Nahlásit recept

  • 09.11.02 vloženo
  • 9746x zobrazeno

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • Dělená strava - Skupina živočišná (bílkoviny)
  • 500 g červené syrové řepy
  • 1 cibule
  • 600 ml neslazené jablečné šťávy nebo kvašeného moštu (cidru)
  • 1 lžička citronové šťávy
  • sůl, čerstvě namletý černý pepř
  • 150 ml kysané smetany nebo šlehačky

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Polévka z jablek a červené řepy

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Dnes doporučujeme: Banány po amsterodamsku

Nejlepší recepty

Ledový salát s kuřecími prsíčky Ledový salát s kuřecími...
Kuřecí stehna na kari s mandlemi Kuřecí stehna na kari s...
Jarní chřestový salát s ředkvičkami Jarní chřestový salát s...
Guláš z hlívy ústřičné Guláš z hlívy ústřičné
Krémová celerová polévka Krémová celerová polévka

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz