Recept Platýs červený na cidru

youpi Francouzská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Úvod

Recept je z Normandie - Limande au cidre

Postup

Tyto ryby se kuchají tak, že se odstraní žábra a otvorem pomoci ostrého tenkého nože odstraní vnitřnosti. Ostříhejte nůžkami "obvodovou ploutev” stejně tak ploutvičky a ocásek . Okartáčujte, omyjte a velmi ostrým nožem udělejte mělké zářezy, osolte a opepřete. Vložte do máslem vymazaného pekáče. Nasekejte drobně petržel, pažitku, estragon a posypte ryby. Zalijte cidrem a dejte hoblinky másla. Vložte do předehřáté trouby na 200 ° C (6) na cca 20 min. Pět minut před dokončením přidejte do vzniklého zahuštěného vývaru creme fraiche a velmi opatrně zamíchejte a přelijte vzniklou omáčkou ryby a ukončete tepelnou úpravu. Těsně před podáváním jakmile předáte na podávací mísu, přelijte ryby omáčkou a posypte bylinkami. Podáváme s brambory v páře. Platýs červený je výborný rovněž na slaném normandském másle, anebo pošírovaný s bílým máslem. Lat. microstomus kitt, ang. Lemon sole, něm. Rotzunge, fr. sole limande, port. solha limao, dán. mareflynder, nor. lomre, niz. tongschar, pol. zlocica!

Recept je z kategorií: Mořské

Nahlásit recept

  • 20.04.10 vloženo
  • 4242x zobrazeno

Čas přípravy

  • 30 min

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 2 platýse červené a ks 500 gr
  • 2 dl cidru
  • 150 gr creme fraiche
  • 40 gr polo-slaného másla
  • 1 PL směsi stejným dílem pažitky, estragonu a ploché petrželky
  • pepř
  • sůl.
  • na ozdobu:
  • 1 KL na drobno nasekanou směsi stejným dílem pažitky, estragonu a ploché petrželky.

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Platýs červený na cidru

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Platýs červený na cidru

youpi
75 příspěvků 20.4.10 20:05
Re: Platýs červený na cidru

Manku,
Moc hezký a vyčerpávající. Dík Y

alena45
588 příspěvků 20.4.10 19:42
Re: Platýs červený na cidru

v Írsku som pila jablčné pivo v plechovke - to bolo ono ? Veľmi osviežujúce a chutné .

mjam
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 20.4.10 18:54
Re: Co je cider

Tak takových komentářů si cením. Dík za něj.

Podotýkám jen, že v severní Francii (Normandie, Bretaně) patří cider ke kultovním nápojům. Pije se odpoledne z čajových šálků a k němu se jedí palačinky. Buď slané ze špaldové mouky plněné šunkou, sýrem, žampiony …, anebo sladké s cukrem a máslem nebo s marmeládou, likérem, čokoládou …

Ale to ani nepatří do příspěvku o rybách

manek
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 20.4.10 15:38
Re: Platýs červený na cidru - Co je Cider?

Cider není ani pivo, ani víno, ale mošt. Zkvašený jablečný mošt s různými stupni alkoholu. Vzniká jednoduchou fermentací jablečné šťávy, která se nechává zrát ve starých dubových sudech ve vhodné teplotě a pak se stáčí, čistí, pasterizuje a ředí na požadovaný obsah alkoholu. O nejdelší historii výroby se přou tradiční rivalové, Angličané a Francouzi.

V celé Velké Británii se ročně vypije kolem 500 milionů litrů cideru. Už v dobách Keltů se na území Británie dostala jablka vhodná k moštování, pravděpodobně ještě před příchodem Římanů, ovšem první záznam o výrobě cideru se objevil v Norfolku roku 1205. Již o sto let později byl tento postup známý po celé jižní Anglii.

V Devonu se cider začal připravovat průmyslově a přes přístavy kolem Londýna se dostával i za moře. Než se zjistilo, že citrónová šťáva chrání námořníky za dlouhých plaveb před kurdějemi, stačila jim k ochraně jedna sklenice cideru denně. Například James Cook vezl cider na své lodi Endeavour v roce 1768 až na Tahiti.

Největší rozkvět výroby cideru nastal v Británii v devatenáctém století. Dnes jsou nejznámějšími producenty cideru moštárny z hrabství Somerset, Gloucester a Hereford, kde sídlí také museum tohoto oblíbeného nápoje. Z hrušek se alkoholický nápoj připravený fermentací nazývá Perry a je také populární, i když ne tak známý. Dříve nebo později se rodinné výrobny spojují ve větší celky a své výrobky exportují do celého světa, do České republiky již od roku 1992.

V poslední době má velký úspěch takzvaný organic cider, připravovaný z jablek, které se pěstují bez jakékoliv chemie a pří:,–( a výrobní postupy podléhají přísným kontrolám. Jablečný čirý extrakt se vyváží i do Skandinávie, kde se z něj přidáním dalších příchutí připravují tamní oblíbené sladší cidery - třešňové, kaktusové, limetové a další. Ve Francii má jablečný cidre neméně dlouhou tradici, ale výsledek se více podobá šumivému moku, proto se musí uzavírat do masivních lahví šampaňského typu s drátěnou ochranou. V poslední době se však také objevily druhy prodávané v lahvích s korunkovým uzávěrem, což svědčí o menším množství bublinek. U nás se z jablek připravuje pouze mošt a pak až víno a pálenka.Což je skutečně škoda.

Fáze cideru se bohužel přeskakuje a velký odpor je zřetelný především ve vinařských oblastech, protože cider je velká alkoholická konkurence. Je stejně silný jako pivo ležák, ale lehčí a v porovnání s vínem slabší a také levnější. Cider se podává točený ze sudů (hlavně v irských hospodách), v lahvích různých velikostí (0,27; 0,33; 0,5 i l a 2 litry), v plechovkách a také v tuhých krabicích, které obsahují hliníkové vaky s pípou (3 nebo 20 litrů).

Jeho síla se pohybuje od jednoho procenta alkoholu (takzvaný málo alkoholický) až po 8,2 %, což je nejvyšší přípustná hranice pro cider. Za ní už je víno. Může být perlivý i bez bublinek, sladký, suchý, polosladký, polosuchý - a vždy je dobré, když je chlazený. A na závěr - cider mohou pít vegetariáni, vegani i celiaci.
Jeden recept na výborný nápoj

Do velké nádoby nalejte litr dobře vychlazeného cideru, přidejte litr studené limonády nebo sodovky, vložte dužinu z jednoho a šťávu z půlky citronu. Potom dejte ke směsi jednoho panáka whisky a ginu a trochu přislaďte cukrem podle chuti.

Dalších variant docílíte, když citron nahradíte pomerančem nebo okurkou, anebo mátou a jinými podobně aromatickými bylinkami.

Další recepty najdete v nové kuchařce Cider v kuchyni

http://www.ciderclub.com/co-je-cider/

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Kynuté lívance podle mojí babičky Kynuté lívance podle mojí...
Bílá ředkev plněná jehněčím masem Bílá ředkev plněná jehněčím...
Meruňkový koláč s tvarohovou nádivkou Meruňkový koláč s...
Šumavská bramboračka Šumavská bramboračka
Boršč pro labužníky Boršč pro labužníky

Naši partneři

eMimimino

Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz

Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz

Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz

Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz