Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
babi Francouzská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk
Filé mořského jazyka položit kůží nahoru a posolit, popeřit je a opatrně ze široké strany zarolovat. Zajistit párátkem. Přikrýt je kuchuňskou fólií a uschovat je v chladničce do doby upotřebení. Ve velkém kastrole přivéct víno se šalotkami do varu a 5 minut je povařit. Přidat slávky, přikrýt a vařit 2 - 3 minuty. Vyhodit ty mušle, které se neotevřou. Přecedit a uschovat tekutinu. Předehřát troubu na 200°C. V kastrole rozpustit polovinu másla, přidat houby, trochu citronové šťávy a 4 lžíce vody. Pět minut podusit a přidat tekutinu ze slávek a vše povařit tak dlouho, až se obsah zredukuje o 3/4. Přilít smetanu a podusit dalších 5 minut, nebo až je směs natolik hustá, že pokrývá zadní stranu vařečky. Ochutit solí a pepřem. Do zbytkem másla vymaštené zapékací misky vložit rolky z filé, na ně rozdělit krevety, a slávky a polít vše omáčkou. Přikrýt alobalem a péct 7 - 10 minut. Vše vložit na servírovací mísu, vyjmout párátka, posypat petrželkou a horké podávat. Jako příloha se hodí "Gougére":https://www.labuznik.cz/recipe.php?ID=7015 , bageta, nebo toustíky z bílého chlaba. P.S. Tradiční pokrm z Normandy, který byl původně na začátku 19tého století připraven pařížským šéfkuchařem. Misto bílého vína se používal cidre (fermentovaný jablečný mošt). V moderním dnešním podání se obvykle přidávají žampiony a mořské potvorky, jako jsou slávky. TIP: Prosím, přečtěte si jak připravit slávky "ZDE":https://www.labuznik.cz/recipe.php?ID=24580 Místo mořského jazyka se dá použít platýs, nebo jiná plochá ryba.
Recept je z kategorií: Mořské
bílé vínko
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Přečtěte si recept na Rybí klasika - Sole ala normande