Recept Rybí klasika - Sole ala normande

babi Francouzská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Postup

Filé mořského jazyka položit kůží nahoru a posolit, popeřit je a opatrně ze široké strany zarolovat. Zajistit párátkem. Přikrýt je kuchuňskou fólií a uschovat je v chladničce do doby upotřebení. Ve velkém kastrole přivéct víno se šalotkami do varu a 5 minut je povařit. Přidat slávky, přikrýt a vařit 2 - 3 minuty. Vyhodit ty mušle, které se neotevřou. Přecedit a uschovat tekutinu. Předehřát troubu na 200°C. V kastrole rozpustit polovinu másla, přidat houby, trochu citronové šťávy a 4 lžíce vody. Pět minut podusit a přidat tekutinu ze slávek a vše povařit tak dlouho, až se obsah zredukuje o 3/4. Přilít smetanu a podusit dalších 5 minut, nebo až je směs natolik hustá, že pokrývá zadní stranu vařečky. Ochutit solí a pepřem. Do zbytkem másla vymaštené zapékací misky vložit rolky z filé, na ně rozdělit krevety, a slávky a polít vše omáčkou. Přikrýt alobalem a péct 7 - 10 minut. Vše vložit na servírovací mísu, vyjmout párátka, posypat petrželkou a horké podávat. Jako příloha se hodí "Gougére":https://www.labuznik.cz/recipe.php?ID=7015 , bageta, nebo toustíky z bílého chlaba. P.S. Tradiční pokrm z Normandy, který byl původně na začátku 19tého století připraven pařížským šéfkuchařem. Misto bílého vína se používal cidre (fermentovaný jablečný mošt). V moderním dnešním podání se obvykle přidávají žampiony a mořské potvorky, jako jsou slávky. TIP: Prosím, přečtěte si jak připravit slávky "ZDE":https://www.labuznik.cz/recipe.php?ID=24580 Místo mořského jazyka se dá použít platýs, nebo jiná plochá ryba.

Recept je z kategorií: Mořské

Nahlásit recept

  • 29.12.06 vloženo
  • 3820x zobrazeno

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 8 filé s mořského jazyka (asi 900 g)
  • 500 ml suchého bílého vína
  • 2 na jemno posekané šalotky
  • 500 g očištěných slávek
  • 2 lžíce másla (30 g)
  • 200 g na plátky nakrájených žampionů
  • 1 citron
  • sůl a bílý pepř
  • 250 ml 35% smatany
  • 110 g uvařených oloupaných malých krevet
  • 1 lžíce na jemno posekané zelené petrželky

Doporučená příloha

  • bílé vínko

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Rybí klasika - Sole ala normande

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Nejlepší recepty

Štika na smetaně Štika na smetaně
Francouzské kmínové sušenky Francouzské kmínové sušenky
Cibulačka Cibulačka
Kuře na medu Kuře na medu
Tatranské kuře Tatranské kuře

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz