Recept Rybí klasika - Sole ala normande

babi Francouzská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Postup

Filé mořského jazyka položit kůží nahoru a posolit, popeřit je a opatrně ze široké strany zarolovat. Zajistit párátkem. Přikrýt je kuchuňskou fólií a uschovat je v chladničce do doby upotřebení. Ve velkém kastrole přivéct víno se šalotkami do varu a 5 minut je povařit. Přidat slávky, přikrýt a vařit 2 - 3 minuty. Vyhodit ty mušle, které se neotevřou. Přecedit a uschovat tekutinu. Předehřát troubu na 200°C. V kastrole rozpustit polovinu másla, přidat houby, trochu citronové šťávy a 4 lžíce vody. Pět minut podusit a přidat tekutinu ze slávek a vše povařit tak dlouho, až se obsah zredukuje o 3/4. Přilít smetanu a podusit dalších 5 minut, nebo až je směs natolik hustá, že pokrývá zadní stranu vařečky. Ochutit solí a pepřem. Do zbytkem másla vymaštené zapékací misky vložit rolky z filé, na ně rozdělit krevety, a slávky a polít vše omáčkou. Přikrýt alobalem a péct 7 - 10 minut. Vše vložit na servírovací mísu, vyjmout párátka, posypat petrželkou a horké podávat. Jako příloha se hodí "Gougére":https://www.labuznik.cz/recipe.php?ID=7015 , bageta, nebo toustíky z bílého chlaba. P.S. Tradiční pokrm z Normandy, který byl původně na začátku 19tého století připraven pařížským šéfkuchařem. Misto bílého vína se používal cidre (fermentovaný jablečný mošt). V moderním dnešním podání se obvykle přidávají žampiony a mořské potvorky, jako jsou slávky. TIP: Prosím, přečtěte si jak připravit slávky "ZDE":https://www.labuznik.cz/recipe.php?ID=24580 Místo mořského jazyka se dá použít platýs, nebo jiná plochá ryba.

Recept je z kategorií: Mořské

Nahlásit recept

  • 29.12.06 vloženo
  • 3758x zobrazeno

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 8 filé s mořského jazyka (asi 900 g)
  • 500 ml suchého bílého vína
  • 2 na jemno posekané šalotky
  • 500 g očištěných slávek
  • 2 lžíce másla (30 g)
  • 200 g na plátky nakrájených žampionů
  • 1 citron
  • sůl a bílý pepř
  • 250 ml 35% smatany
  • 110 g uvařených oloupaných malých krevet
  • 1 lžíce na jemno posekané zelené petrželky

Doporučená příloha

  • bílé vínko

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Rybí klasika - Sole ala normande

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Nejlepší recepty

Smažená cibulová kolečka Smažená cibulová kolečka
Vepřové medailonky s česnekovou omáčkou Vepřové medailonky s...
Těstovinový salát s houbami a polníčkem Těstovinový salát s houbami...
Grilovaná vepřová žebra Grilovaná vepřová žebra
Těstoviny s lososem v krému Těstoviny s lososem v krému

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz