Recept Chutney z fíků a červené cibule Veg

(Hodnoceno 3x) zébulon Francouzská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Chutney z fíků a červené cibule

Úvod

Protože je právě sezóna a i v tržnici se prodávají fíky za pět korun, byla by škoda jich nevyužít.
Chutney se dobře hodí ke studeným masovým nářezům, tvrdým výrazným sýrům nebo naopak k čertsvému kozímu sýru, k raclette a určitě vás napadne i něco dalšího dobrého.

zdroj: časopis Cuisine et Vins de France

Postup

Fíky umyjeme a nakrájíme na osminky. Cibuli nakrájíme na plátky. Česnek nasekáme nadrobno. Všechno umístíme do rendlíku s chilli, nasekanou bazalkou, cukrem a octem. Zalijeme 2 dcl vody, osolíme, opepříme a vaříme bez pokličky na slabém plameni asi 20 minut. Často mícháme. Pokud je i po dvaceti minutách směs tekutá, zesílíme plamen a necháme odpařit. Horké chutney nalijeme do skleniček, uzavřeme a po vychladnutí skladujeme v ledničce (prý až několik týdnů, ale to nemohu potvrdit).

Recept je z kategorií: Konzervace Speciality Zeleninové přílohy

Nahlásit recept

  • 07.10.12 vloženo
  • 18559x zobrazeno

Čas přípravy

  • 30 min

Ingredience

  • 400 g fíků
  • 1 velká červená cibule
  • špetka chilli
  • 1 stroužek česneku
  • 10 lístků bazalky (nebo podobné množství koriandru)
  • 50 g hnědého cukru
  • 30 g octa ze cidru (nebo dobrého vinného octa, na barvě nezáleží)
  • sůl, pepř

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

Luduna 27.8.18 11:32

Je opravdu nutne skladovat pouze v lednici?

Odkaz na uvaření

Pavlínka19 4.9.14 16:08

Výborné! Použila jsem ocet z červeného vína. Díky za recept :).

Uvaření se již líbí 1 labužníkovi
Odkaz na uvaření

Ala_V 16.6.14 15:21

Velmi jedlé. Dělala jsem přesně dle receptu, jen jsem použila zelené fíky. Výborné k masu, sýrům. Díky za recept.

Uvaření se již líbí 3 labužníkům
Odkaz na uvaření

zébulon 7.10.12 18:52

Uvaření se již líbí 9 labužníkům

Diskuse k receptu Chutney z fíků a červené cibule

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Chutney z fíků a červené cibule

svato
1428 příspěvků 8.9.14 22:59

Vo všetkých čatní, ktoré som doteraz skúšala, veľmi výrazne dominovala cibuľa, toto vyzerá nádejnejšie, najbližšie dva víkendy som mimo, ak budú na trhu figy aj neskôr, vyskúšam (prinajhoršom si obstarám z iných zdrojov)

hippolyta
395 příspěvků 5.9.14 11:48

Pavlínko, jsem ráda, že se povedlo. Taky se chystám na výrobu, jen ještě čekám, až fíky trochu zlevní. zébulon

hippolyta
395 příspěvků 16.6.14 21:15

Není proč se omlouvat, hlavně, že se povedlo a chutnalo (co je po fotce!)(navíc ta tvoje je pěkná). zébulon v. r.

Příspěvek upraven 16.06.14 v 21:47

Ala_V
102 příspěvků 16.6.14 15:31

Jejda, jak to, že se změnila původní fotka? Omlouvám se, Zébulon, to mě mrzí!

Eja
3869 příspěvků 21.10.12 00:54

Mám ráda propojování receptů navzájem
zjednodušené ve verzi horká hruška, ogrilované plátky bagety máznuté okořeněným čerstvým sýrem, hruška nahoru, plátek ogrilovaného krůtího prsa vedle a k tomu tohle chutney :mavam: pár strouhnutí pomerančové kúry a pár kapek oliváče navrch to rozhodně nezkazí.

zébulon
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 14.10.12 16:40

Mile damy, jsem rada, ze se povedlo a ze chutnalo. Ja ho vcera servirovala k domaci pastice a ani na me nezbylo!

Eja
3869 příspěvků 13.10.12 17:08

„prý až několik týdnů, ale to nemohu potvrdit“ no já teda taky ne :mrgreen: to bych toho musela udělat metrák :mavam: k čemukoli a kdykoli, k sýrům v jakékoli podobě zejména.

Mlsala
21 příspěvků 12.10.12 15:24

Měli jsme čatní ke grilované vepřové panence. Manžel nemá moc rád cibuli, ale jenom se olizoval. Děkuji za recept.

babi
6360 příspěvků 7.10.12 23:51

Zebuli, prave mam doma bedynku fiku. Jinak kupuji St. Dalfour Royal Fig preserve, avsak Tvuj recept zni super. Casopis dobre znam. Pikantni fikovy chutney je vyborny take k ruznym terinam… Dekuji za pekny recept a ta fotka je vic jak vabiva!

zébulon
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 7.10.12 20:46

Ty jsi dabel!!! Tak dobrou :- ). Jsem rada, ze chutnalo.

Eja
3869 příspěvků 7.10.12 20:09

10 minut stačí. Dva plátky bagetky, dva plátky čerstvého ovčího sýra, navrch chutney :potlesk: Jdu napapaná spinkat :P

Eja
3869 příspěvků 7.10.12 19:44

Hm, mám doma dva fíky a jednu červenou cibuli a to ostatní taky. Grr. Vstávám ve 4,20 hod. Ale jdu na to. Mlsná mě stejně honí, tak si aspoň užiju :mavam:

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Květáková polévka

Nejlepší recepty

Vepřové kotlety na pivě Vepřové kotlety na pivě
Bylinkové palačinky s chřestem Bylinkové palačinky s chřestem
Staročeské kotlety Staročeské kotlety
Grilovaná vepřová žebra Grilovaná vepřová žebra
Podzimní hřejivá dýňová polévka Podzimní hřejivá dýňová...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz