Recept Zelí s jablečným cidrem

Francouzská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Zelí s jablečným cidrem

Úvod

Toto je recept, který jsem se naučila v pražském kulinářském institutu na skvělém kurzu vaření zaměřením na drůbež, francouzskou kuchyni a vhodné přílohy.

Od té doby jsem zelí na cideru naučila celou rodinu a stalo se stálicí k pečeným kachnám, husám…

Postup

Zelí nakrájejte nebo nastrouhejte běžným způsobem na tenké nudličky.

Ve velkém hrnci na sádle orestujte cibulku, nechte zkaramelizovat s cukrem a přidejte zelí. Vše dobře promíchejte a restujte. Po chvíli začněte přilévat jablečný cider a míchejte, vždy počkejte - až se odpaří, než přilejete další.

Jde o to, aby se zelí nevařilo v cideru, ale spíš smažilo v karamelu a lehce dusilo. Na závěr zelí dosolte a opepřete podle chuti.

S receptem si hrajte podle chuti, můžete v průběhu přidat kmín, jak jste zvyklí, nebo na závěr čerstvou velkolistou petržel.

   

   

Recept je z kategorií: Přílohy Zeleninové přílohy


Reklama

Nahlásit recept

Ověřený recept
  • 18.02.13 vloženo
  • 9898x zobrazeno

Čas přípravy

  • 30 min

Ingredience

  • 1 hlávka bílého nebo červeného zelí
  • 1-2 střední cibule
  • 3 lžíce třtinového cukru
  • jablečný cider
  • mořská sůl
  • čerstvě mletý pepř
  • sádlo nebo jiný tuk na smažení

Doporučená příloha

  • pečené maso, knedlíky

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Zelí s jablečným cidrem

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
danda  21.02.13 23:18

Birkano, taky udíme, ale s mořskou solí jsem nezkoušela. Myslím ale, že rozdíl v chuti nebude :-)

 
tlustá bába
1202 příspěvků 21.02.13 22:56
omluva

Pardon, omlouvám se, to úplně dole neměla být reakce na @zébulon . Jen jsem si spletla tlačítko Reagovat s tlačítkem Příspěvek. Bylo blíž.

Příspěvek upraven 21.02.13 v 22:58

 
birkana
1659 příspěvků 19.02.13 07:25

Milé @casino,

tu mořskou hrubozrnnou používám z praktických důvodů :jazyk: Nebudu nikde shánět hrubozrnnou kamennou, když v každém superhyperkrámě koupím tu hrubou mořskou za mrzký peníz (tuším, že stála dvacku/kilo 8o ) - protože pečivo solím jen symbolicky, vydrží ta kilovka „na věčné časy“ :evil: A dalamánky či jiné pečivo osolí stejně, jako kamenný chlorid sodný :P

@danda maso (na uzení) nakládám do té nejobyčejnější kamenné. Jak moc ovlivní použití mořské soli chuť hotového (vyuzeného) masa?

Náhledová fotografie

 
danda  18.02.13 19:58

Casino, asi ano. Já používám různé soli, různé i chuťově i barevně.
O tom, která je kvalitnější - mořská - kamenná je na netu asi dost odpovědí, takže odpovím jednoduše - používám hrubou mořskou ve stavu hrubém, nebo si ji melu, nebo drtím v hmoždíři, protože každý rok mi 5kg přiveze Bunter z Norska :-) a nemám šanci ji spotřebovat a to ji sypeme i do akvária i do koupele a rozdávám po kamarádech :-)
Ale jsem za, aby každý ochutnal různé druhy, stojí to za to a peníze? hm, ty byly a budou, ale zážitky nečekají :-)

 
casino
4448 příspěvků 18.02.13 19:44
SŮL

@danda @birkana
a myslíte že hrubozrná kamenná sůl by vám, za méně peněz, neudělala stejnou službu… ;) :)

 
danda  18.02.13 19:09

A určitě je vhodnější na nakládání masa.
A na ochucení hotového stejku i salátu.

 
tlustá bába
1202 příspěvků 18.02.13 18:13

No, takže se rozhodně zeptám (viz předchozí přísp. 17.46)! Ó, milé, drahé Casino! Děkuji za elegantní „přesdržku“ za tu fyziku, nebo chemii? V obojím velmi slabá! Zastavila jsem se někde u páky a o chemii se poučila četbou klasické literatury (Saturnin, Z. Jirotka), cituji" „… lejt vodu do kyseliny je blbost“. Od té doby leju čistící prostředky do záchodu, nikoliv naopak.
I kladu otázku, je na krystalizaci spolehnutí? Neb to nevím. Skutečně vyleze jen NaCl? A když se odpaří H2O, kam se poděje ten zbytek frakčních destilátů ropy? Není on tu taky nějakej zákon o zachování něčeho? Milionkrát :nevim:

 
casino
4448 příspěvků 18.02.13 17:46
Tlustá bába, omlouvám se!

Dopustil jsem se strategické chiiiby! :evil: :)
Tu otázku „proč se nezeptáte“, berte prosím jako čistě řečnickou :mrgreen:

Příspěvek upraven 18.02.13 v 17:47

 
birkana
1659 příspěvků 18.02.13 17:37

Mořskou sůl používám coby posypovou na dalamánky. Z jednoho prostého důvodu - je hrubozrnná! A to je (pro mě) její jediné uplatnění :?

 
casino
4448 příspěvků 18.02.13 17:32
"proč prahneme po mořské soli?"

Sice vás chápu, ale proč se nezeptáte, proč vůbec zdůrazňovat jakou solí solit, když je praxí prokázáno, že i posypová sůl je plnohodnotná náhražka KUCHYŇSKÉ soli ;) :P :mrgreen: Patrně si PAKULové myslí, že bez MOŘSKÉ" soli by byli méně „in“ ;)
Já, co se rád lábím, vidím MOŘSKOU sůl rudě a je jedno zda je černá, zelená či uzená. Ale toto je můj dlouhodobý problém, na LABU už známý a nebudu s ním znovu prudit 8)
Mimochodem, krystalizace je fyzikální metoda čištění chemikálií :)

 
tlustá bába
1202 příspěvků 18.02.13 16:40

Omlouvám se, můžu si trošku zahudrat, i když to není přímo k receptu jako takovému? Čtu slova… pražský kulinářský institut… a už se krčím - ale může mě, blbečkovi, někdo vysvětlit, proč prahneme po mořské soli? Když si z toho moře desetiletí a desetiletí děláme skládku a topíme v něm ropné tankery? Chápu, kamenná sůl může být také kontaminovaná nějakými průsaky, obvykle se dobývá těžkou technikou (nafta, oleje), přidávají se do ní protispékavé látky, ale to do té mořské, průmyslově zpracované, určitě také, nedělám si iluze. I když ji budu, zrníčko po zrníčku, sbírat na pustém ostrově, pořád tu to znečištění je. A kamenná sůl je také mořská, kde by se jinak vzala. Tak nevím. :mavam:

 
zébulon  18.02.13 11:38

At furt nehudram - tohle je pekny!

Vložit nový komentář

Reklama

Dnes doporučujeme: Pikantní buřtový salát


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Grilovaná vepřová žebra Grilovaná vepřová žebra
Kynuté lívance podle mojí babičky Kynuté lívance podle mojí...
Hořčičná kotletka v alobalové kapse pro jednoho (DIA) Hořčičná kotletka v...
Kuřecí nugetky s hořčicovo - medovým krémem Kuřecí nugetky s hořčicovo...
Bramboráky s bylinkovým krémem Bramboráky s bylinkovým krémem

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Jarmark

bazar, oblečení, hand made
www.jarmark.cz