Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
Bramboráky jsou na oleji smažené placky ze syrových, strouhaných brambor, hladké mouky, utřeného česneku, vajec, soli, pepře a majoránky, eventuelně i drceného kmínu. Při přípravě je důležité vymačkat z nastrouhaných brambor přebytečnou vodu. Nechceme-li, aby zhnědly, zalijeme je horkým mlékem. Mouku lze zaměnit strouhankou anebo úplně vynechat, pak bude těsto křupavější. Brambory můžeme nahradit dýní, kedlubnou, cuketou, ovesnými vločkami či zelím.
Milovníci masa přidávají nakrájenou šunku nebo slaninu. Bramborák plněný dušeným kysaným zelím a uzeným masem - cmunda – se vaří v jižních Čechách. Tam se setkáme také s Ondrášem, tedy bramborákem s plátkem kuřecího či vepřového masa uvnitř. Na Plzeňsku se připravuje vošouch - kynutý bramborák napůl ze syrových, napůl z vařených brambor.