Recept Bramborák od Aleny Hrachovcové
penda Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Postup
Brambory oškrábeme, opláchneme, jemně nastrouháme a vymačkáme z nich trochu vodu. Přidáme vejce, sůl, majoránku, prolisovaný (nebo utřený) česnek a mouku a mléko tak, aby se daly lžící klást do rozpáleného tuku hromádky, které roztíráme na placičky a opékáme je z obou stran. *Poznámka:* A jestlipak víte, co jsem našla o bramboráku napsáno babiččiným krasopisem na papíru založeném v mé staré kuchařce? Ne? Tak dávejte pozor: Bramborák jsou syrové, oloupané, strouhané brambory, zahuštěné hladkou nebo ječnou moukou, osolené buď více, nebo méně, podle toho, chceme-li připravit bramborák sladký, nebo slaný. Zvláště jemný bramborák získáme, použijeme-li 2/3 mouky pšeničné a 1/3 brambor. Dobré vlastnosti (zejména křehkost) má kyprý bramborák, který připravíme z řídkého těsta s malým množstvím mouky. V tom případě, že máme v úmyslu udělat bramborák sytější, s použitím většího množství mouky, musíme ustrouhané brambory nejprve rozředit, buď horkou vodou, nebo vařícím mlékem. Při přípravě bramboráků sladkých ředíme brambory též ovocnou nebo kompotovou šťávou, nahřátým medem, rozpuštěným cukrem nebo řídkou zavařeninou. Bramborák se musí prudce péci. Pomalým sušením v troubě se znehodnocuje. Prudké opékání spíše docílíme přímo na plotně, kde roztíráme na pomaštěné pláty tenké placičky ve velikosti dlaně. Je neúčelné opékat bramborák na pánvi, protože se spotřebuje mnohem více tuku. Při opékání přímo na plátech plotny, dobře rozehřáté, docílíme nejkrásnější kůžičku. Jedná-li se o nasycení rodiny, jejíž členové chodí k obědu nestejně, je nejlepší péci bramborák kynutý, který se dělá v troubě. Těsto nalijeme na vymaštěný pekáč a dáme do dobře vyhřáté trouby. Pro kyprost dáváme v tomto případě droždí, čímž vzniká bramborák kynutý. Droždí necháme předem vyběhnout v kašičce ze 2 lžic mléka a 1 lžíce mouky a pak touto hmotou bramborák zaděláme. Dále ho nenecháváme kynout, ale vkládáme ho hned do trouby, kde působením kvasnic bramborák získá na kyprosti. V troubě se připravují téměř všechny bramboráky. (*takto dělala bramborák i má babička z jižních Čech...pendina poznámka*) Slaný bramborák kořeníme pouze celým nebo tlučeným kmínem. Ostatní koření podléhá již chuti jednotlivce. Je to zejména usekaná smažená cibulka, sekaný nebo třený česnek, majoránka a tymián. Bramborák slaný dobře chutná s dušenou zeleninou nebo s houbami naloženými v octě, s kyselým zelím a se zelným salátem. Maminka moje nejraději ho však bez všech doplňků zapíjela kávou. Co tomu říkáte? Nejste z toho vedle? Abych pravdu řekla, já jsem hlavně vedle z dobrého žaludku mé prababičky. Čerpáno z knihy Kuchařka za všechny prachy od Aleny Hrachovcové (nakladatelství MOTTO).
Recept je z kategorií: Bramborová jídla
- 24.06.04 vloženo
- 38991x zobrazeno
Ingredience
- *...neboli cmunda. Zbožňuji bramborák a kupodivu mě nikdy po něm nebolel žlučník, ten mám zaplaťpánbůh v pořádku, ale pokaždé mě po něm bolely nohy – inu bodejť, koho by nebolely, než usmaží těsta na bramborák půl kbelíku, protože jsem ho vždycky zadělávala ne z tohoto níže uvedeného množství, ale z množství několikanásobně většího. Ale základní předpis na 1 kg syrových jemně ustrouhaných brambor je:*
- 1–2 vejce
- asi 10 dkg hladké mouky
- 1 dkg soli
- mléko podle potřeby
- česnek, majoránka
- tuk na osmažení (olej nebo sádlo).
Tip redakce
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Uvařeno uživateli
Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku15.10.15 14:22
Z receptu - Bramborák slaný dobře chutná s dušenou zeleninou nebo s houbami naloženými v octě, s kyselým zelím a se zelným salátem. Maminka moje nejraději ho však bez všech doplňků zapíjela kávou.
A chutná dobře i s podušenými houbami čerstvými, přidanými do
bramborákového těsta. S kysaným zelím nemá chybu
Diskuse k receptu Bramborák od Aleny Hrachovcové
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Naši partneři

eMimimino
Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz
Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz
Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz
Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz
Přečtěte si recept na Bramborák od Aleny Hrachovcové
1 příspěvek 16.11.12 16:26
Pro mě to bude vždy VRZANEC!
1200 příspěvků 25.1.09 03:43
Jestli i já můžu, tak moje babička pocházela od Rokycan. A já jsem po ní vždycky chtěla aby mně udělala kecínek. Podle mne, tak moc mouky tam nebylo a byl výborný. To bylo skoro před padesáti lety. Jé a miluji jej do dneška a teď bych si ho zrovna dala.
Jenomže já na rozdíl od své babičky nepoužívám vůbec mouku na zahuštění ani neslívám tekutinu, kterou brambory pustí a nepřidávám horké mléko. Jen brambory, vejce, majoránku, sůl a pak mi to chutná jak tlusté masíčko ó jé, to tedy můžu. Na česnek a majoránku platí s citem. Všem přeji hezký víkend
272 příspěvků 25.1.09 03:43
Tu kuchařku mají ještě pořád v nakladatelství Motto, za 99,–. Zadej si adresu www.motto.cz a do vyhledávání napiš Hrachovcová a vypadne Ti rovnou tahle knížka. Hezký večer.
kuchařku už nevlastním, bohužel …
(
1113 příspěvků 25.1.09 03:43
Tak ta moje „cmunda“ je teda dost kořeněná a moc dobrá-majoránka, pepř,dost česneku, cibule, škvarky,hladká mouka, vajíčka, mléko a někdy salám, nebo uzené-co je doma v tu chvíli. Toto jmenovité rozdělení jsem četla od odborníků v nějaké kuchařce a tak jak bylo psáno, tak jsem předala. V mé Jihočeské domovině od Lipna po Jindřichův Hradec se řáká cmunda. Ahojte všichni.
205 příspěvků 25.1.09 03:43
tuto knížku jsem marně sháněla kvůli receptu na celé pečené ledvinky, rozplývala se nad nimi jednou v televizi dcera Kateřina Hrachovcová. Když máš to štěstí a kuchařku vlastníš, mohla bys prosím mrknout, zda tam tento pokrm autorka napsala? Díky moc, R.
272 příspěvků 25.1.09 03:43
A cmunda říká moje pasovská známá bramboráku bez koření, který sype krystalovým cukrem. Doslova Zmund, Zumund = zum Mund(e) = k ústům, do úst.
272 příspěvků 25.1.09 03:43
Tedy vošouch je u nás na střední Šumavě kynutá buchta z vařených a syrových brambor. Někdy tu říkáme bramboráku šterc, což zas o pár vesnic dál znamená škubánky. Já bych s tím názvoslovím byla dost opatrná. A přidáváme do něj tvroh a jablka
!
1136 příspěvků 25.1.09 03:43
Už jsem to psala několikrát, ale na Plzeňsku je to zá:,–(ně vošouch, nikoliv toč:-)
1113 příspěvků 25.1.09 03:43
Vladko, krásně se to čte a pěkně jsi to popsala! Já bych ještě dodala názvosloví různých kousků země- na Klatovsku se říká „báč“,na Plzeňsku „toč“,na Šumavě „vošouch“ a na Strakonicku se dřív říkalo"bramborová buchta" - pro mě osobně je to CMUNDA, kterou máme všichni moc rádi, ať taková, či maková! Zdravím.
33 příspěvků 25.1.09 03:43
Vzpominam na detství-kynutý bramborak-jsem jedinácek takze jsem byla vzdy rada,když mě pozvali k sousedum na kynuty bramborak/meli 5 deti/.Dodnes ho mam na jazyku-delala jsem ho,ale nemam tu chut co babicka od sousedu-dik za vzpominku Viky
4812 příspěvků 25.1.09 03:43
Doufám že jsi můj Krakonošův bramborák v receptech našel.
Labužník má také velký zájem o výměnu receptů!
Tobě jich může nabídnout už 14.256! A opravdu ocení, pokud Ty jemu nabídneš zase ty svoje.
A s ním i všichní Labužníkovi přátelé a přítelkyně, jedou z nichž se cítím!
Dobrou chuť!
2 příspěvky 25.1.09 03:43
Mám jednu prosbu. Pod značkou „ESMERALDA“ som našiel odkaz, že paní napíše recept na - „Krakonošův bramborák“. Keďže som ho tu ešte nenašiel, rád by som poprosil o jeho zaslanie na môj email : lackojaz@naex.sk. Veľmi pekne ďakujem. Laco
P.s.: Mám záujem i o výmenu rôznych receptov. Ak by mal niekto záujem, budem rád.
Dobrú chuť !!!
704 příspěvků 25.1.09 03:43
Pendo, skoda ze jste k tomutu receptu nepridala i ten obrazek prababicky s dobrym zaludkem, ktera je vyobrazena v kucharce pani Aleny Hrachovcove. Tu u vaseho receptiku postradam. Jinak knizka „Kucharka za vsechny prachy“ je velice zabavne cteni s dobrymi, praktickymi recepty a dobrymi radami.
4812 příspěvků 25.1.09 03:43
Holky, ty vaše bramboráky vypadají náramně, takže mi to nedá abych taky nepřišla s mojí troškou do mlýna. Teď už se mi zavírají oči, ale zítra napíšu recept na Krakonošův bramborák.
Díky, Pendo! Jen kdyby takovýchto hubatých bestií jako ty, bylo víc!
To by bylo zajímavostí!

Já mám stejný problém s bramboráky! Z méně než pytlíku brambor je nikdy nedělám a tak bývám pak ztahaná jako pes. A miluju je druhý den studené!
Můj bývalý muž měl asociaci z dětství: Bramborák = horké bílé kafe k tomu. Já si dávám s mlékem nebo pivem. A právě miluju k tomu dušené zelí, ani nemusím mít to uzené!
Jednou jsem takhle vařila asi pro 30 lidí a dělala jim „sendviče“: Bramborák na dlaň, na to jsem rukou plácla hrst dušeného zelí, rozmázla a přikryla to uzeným právě vytaženým z udírny! A žrali tak, že se nikdo ani nezeptal, jestli jsem si předtím myla ruce!
Bramboráky jsou jedním z nejúžasnějších jídel české kuchyně!!!
A zkus třeba moje Bramboráky-zelňáky! To je taky nářez!!!