Recept Bramborák se špenátem

(Hodnoceno 1x) Manana Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Bramborák se špenátem

Postup

Jak vidíte, použil jsem již kennyho osvědčený způsob pro uvedení surovin (prezentování inkredencií). Bramboráky připravíme běžným českým způsobem. Já preferuji brambory nastrouhat nahrubo a opéct bramborák do zlatokřupava, ne do modroměkka. Špenát připravíme opět běžným českým způsobem, tzn. že drcený česnek přidáme až v závěru a žloutky vmícháme až do odstaveného hotového špenátu, aby se nesrazily. (A když do špenátu přidáme trochu drcené saturejky, sme v žůžu). Podáváme jednotlivě tak, že na teplém talíři si na čerstvě usmažený, zlatavý a křupavý bramborák nakydáme horký špenát, nic nezavinujeme a okamžitě jíme. Je to strava etapová (pokud není více pánví) a zatímco jednomu hrozně chutná, ostatní v očekávání slintají. Spotřeba je úměrně větší: já jím velice málo, ale tyhle kousky spořádám tři až čtyři, průměr toho bramboráku bývá kolem 16 cm. Vyhledávač mi na dotaz na "bramborák se špenátem" nenalezl nic.

Recept je z kategorií: Bezmasá jídla

Nahlásit recept

  • 15.02.06 vloženo
  • 15486x zobrazeno

Ingredience

  • Na bramborák:
  • brambory
  • hladká mouka
  • vejce
  • mléko
  • česnek
  • majoránka
  • sůl
  • olej
  • Na špenát:
  • olej
  • cibule
  • špenát
  • hladká mouka (jen trošku!)
  • česnek
  • vaječný žloutek (podle osob)

Doporučená příloha

  • hodně píva!

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

birkana 22.4.16 15:49

Geniální spojení dvou lidových jídel připravených z lokálních surovin :potlesk: . Neskutečná dobrota!

Smažila jsem na lívanečníku. Bramboráky jsou výtečné za tepla, ale i studené byly dobré. Komu by chybělo maso, určitě by neudělal chybu, kdyby přidal uzené maso vařené na páře nebo ogrilovanou šunku.

Recept si zaslouží ** ********** **

P. S. Ta dekorace nahoře jsou mladé listy brukve a špenát není ze špenátu, nýbrž z kopřiv :think: .

Uvaření se již líbí 4 labužníkům

Diskuse k receptu Bramborák se špenátem

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Bramborák se špenátem

bona
2416 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Bramborák se špenátem-Manano,

výborná kombinace, manžel říkal, že lepší než se zelím (myslel kaplickou cmundu). Dala jsem k tomu plátek uzeného, skvělý oběd, díky za nápad!! Bona

Sylvie
2302 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Bramborák se špenátem - Libuško

Libuško, nevšimla jsem si Tvého příspěvku. Děkuji za rady a přeju Ti krásný májový den!!!
Sylvie

bedla
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.1.09 03:43
Re: Bramborák se špenátem

Bona to přidání kysané smetany jsem si taky asi někde vyčetla, ale stane se, že není po ruce, tak to řeším Activíí či bílým jogurtem co je po ruce. Děvčata je to recept od manany, ale i já přeji dobré chutnání a Tulince, ať ten špenát sežene … je to opravdu chuťový zážitek. Ještě teď ráno manžel básní, jak ty bramboráčky byly vynika .......Pěkný 1. máj a pořádnýho hubana všem přeje Jana

Labužník Tulinka02
353 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Bramborák se špenátem

A bedlo, to je nádhera, ráho vyrazím shánět čerstvý špenát :o))).

Labužník Tulinka02
353 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Bramborák se špenátem

Libuško, jenom malou poznámku k té černé vrstvě na těstu. Jednou jsem někde četla, že zhnědnutí bramborákového těsta není na závadu, že když se dá těsto na rozpálenou pánev, tak že zase zesvětlá, zřejmě nějakým působením toho tepla. Všimla jsem si, že je to skutečně tak, takže hnědnutí déle stojícího bramborákového těsta už od té doby neřeším :-).

bona
2416 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Bramborák se špenátem-Bedli,

pochopila jsem to tak, že do těsta dáváš zakysanou smetanu…(snad správně)

Mám ji doma, tak to asi zítra prubnu. Bude to novinka stran hrubé mouky, zakysanky a přiloženéh špenátu… Docela se těším, zítra je nás k obědu zase plná, pětičlenná sestava, tak to pěkně načančám, přibližně jako Ty. Dík za inspiraci.
Zítra si všichni užijte líbání pod rozkvetlou třešní…:-)))

A já za chvilku poletím… :-)))

bedla
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.1.09 03:43
Re: Bramborák se špenátem

Tož, tak to napravím.
dobrou chuť

teď už doopravdy …

bedla
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.1.09 03:43
Re: Bramborák se špenátem

Hotovo, ještě něco málo zbylo na zítřek. Špenát bramborákovou chuť nijak neovlivnil a to jsem ho přizdobila orestovanou slaninkou, papričkou, sherry rajčátkem, strouhaným sýrem, snítkou kudrnatky a Activií. Stalo se zvykem do bramborákového těsta přidávat kysanou smetanu, těsto nečerná a druhý den se jen jemný tmavý povlak lžicí sesune, přidá se drcený česnek a bramborák je opět chuťově vynikající. Tentokráte byla místo hrubé mouky použitá jemná strouhaná houska.
dobrou chuť

bona
2416 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Bramborák se špenátem-Sylvinko,

tak už to chápu, u nás se sešla maminka a pan režisér…:-) Tak to už je jasný, proč to bylo vždycky tak divoký… Zvlášť, když se ti dva zrovna neshodli :-)))
Ale sranda byla a je…:-))), naštěstí.

Sylvie
2302 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Bramborák se špenátem - Bono

Bonuško, děkuji za vysvětlení. V pátek jdeme s malými do ZOO (Vojta má ředitelské volno), tak se tento přístup bude hodit.
Jo, a co se týče názvů jídel, nezapomeň: Maminka a pan režisér mají vždycky pravdu!
Pěkný večer a nezabi se při letu!

bona
2416 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Bramborák se špenátem-Sylvinko,

oloupané brambory hnědnou a nastrouhané pouští moc vody. Když chci ušetřit čas - jako třeba teď (už je mám oloupané :-) ! ) - tak brambory oškrábu, umyju, zaliju studenou vodou a dám do ledničky (to je nutné, při pokojové teplotě mi jednou nějak „zasmrádly“ a byly na vyhození). Druhý den je scedím, osuším, nahrubo nastrouhám (naštěstí mám elektrické struhadlo, tal je to raz-dva), osolím, nechám odstát, opět scedím a dám vajíčka, mouku, česnek a koření.
Moje máma dělá cmundu jinak, ve výsledku je taková měkká, těstovitá… vodu z brambor neslévá, navíc ještě přilévá mléko a zahušťuje hladkou moukou (já doposud polohrubou). Je to potom taková tvárná placka, kterou by šlo i stočit do ruličky. Ale my máme raději křupavější… Máma tvrdí, že její verze je cmunda, moje bramborák… Ale já nevím. Pa B.

sivakova
491 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Bramborák se špenátem - Sylvie.

Sylvie, kolikrát se mně již stalo,že se mi takzvaně utrhla ruka a vyrobila jsem hodně bramborákového těsta. Usmažila jsem si bramboráků kolik jsem zrovna potřebovala zbytek jsem dala i s mísou do ledničky , druhý den jsem opatrně lžící sejmula zčernalou vrstvu bramborákového těsta a smažila jsem vesele dál.Tak si myslím, že si těsto můžeš na druhý den připravit, jen musíš počítat, že vrchní vrstva těsta zčerná, ale to není žádná tragedie, to se dá odstranit.Pěkné zítřejší chvíle pod rozkvetlými stromy Ti přeje Libuše.

Sylvie
2302 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Bramborák se špenátem - Poraďte

Tak zrovna dnes jsem myslela na to, jestli se dají nastrouhat brambory dopředu.
Vždycky mi bylo vštěpováno, že se musí vždy strouhat před smažením.
Není to jedno? Poraďte, prosím.

bona
2416 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Bramborák se špenátem

Udělám je zítra a místo polohrubé, kterou používám obvykle, dám hrubou mouku. Bramboráky máme rádi, většinou je děláme jako „Kaplickou cmundu“ - mezi dvě placky kysané zelí a plátek uzeného, což je vynikající… Ale zítra zkusím zelí nahradit špenátem, přidám tenký plátek masa. To nemůže být jiné, než hodně dobré. A pokud se mi bude chtít, udělám i ten sníh z bílků…
Jdu si oškrábat brambory, bývám ve svátek dopoledne neskutečně líná…:-)))

gegina
358 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Bramborák se špenátem

tak u nás taky jedině s krupičkou. Do těsta na kostičky pokrájené uzené a na hotové lehce kysané zelí, pěkně doma dělané.....mňam! Ale tyhle se špenátem zkusím…a brzo :o)

Manana
1512 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Bramborák se špenátem

Moje první žena Loretka, dej jí pámbu lehký spočinutí, dávala krupičku a bylo to uňo ňuňo.

Sylvie
2302 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Bramborák se špenátem - Bedlo

Bedli, krásný obrázek. Zkusím Tvé rady použít, v poslední době se mi bramboráky nedaří.

bedla
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.1.09 03:43
Re: Bramborák se špenátem

Nevím jak kdo, ale do bramborákového těsta dávám pouze hrubou mouku, ale je to otázka zvyklostí. Koho znám dává pouze hladkou mouku … u nás vždy hrubá nebo hrubá krupičná. A dnes bude se špenátem, mám čerstvý.

takto vypadá - nebojte se, je super

Ivo
1045 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Bramborák se špenátem - Maňano...

…já si nemohu pomoct, Tebe ten Kenny nějak zblbnul…

Marjanka2
215 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Bramborák se špenátem

Bramborák plněný plátkem uzené krkovice a k tomu doma naložené kysané zelí taky není k zahození.

Osceola
217 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Bramborák se špenátem-manane

Ahoj, mně zase chutná bramborák se smaženým sýrem a zelím. Taky dobrý žůžo.

marmelada
1642 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Bramborák se špenátem

Tak to byl bramboráček a ne bramborák - tyhle podle Vali jsme měli k večeři a jídlo probíhalo přesně tak, jaks popisoval.

kydy
99 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Bramborák se špenátem

Výborně… brambory, česnek, špenát… všechno je zelenina. Bramborák je vlastně zdravé a dietní zeleninové jídlo :-)
Manano naladil jsi mě, večer bude bramborákovo-špenátová dieta :-))

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Jarní chřestový salát s ředkvičkami Jarní chřestový salát s...
Hruškový koláč Hruškový koláč
Tiramisu z mascarpone Tiramisu z mascarpone
Kynuté lívance podle mojí babičky Kynuté lívance podle mojí...
Krémové rizoto s brokolicí a sušenými rajčaty Krémové rizoto s brokolicí...

Naši partneři

eMimimino

Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz

Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz

Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz

Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz