Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
Více z Zelenina ».
Recepty s kerblíkem Rady při nákupu Využití v kuchyni Skladování Sezóna
Kerblík třebule, staročesky nazýván stokláska, je bylinka se sladkou vůní. Připomíná anýz s lékořicovým, lehce peprným aroma. Má křehké listy s květenstvím, které se dají konzumovat včetně stonků i květů. Podobá se petrželi, ale lístky jsou jemnější a drobnější. Kerblík podporuje činnost žaludku a střev, pomáhá zejména při chronických průjmech a vysokém krevním tlaku. Pochází z jihovýchodní Evropy, používá se často ve středomořské kuchyni.
Lístky kerblíku by měly vypadat mladě, svěže, určitě ne povadle nebo suše. Hráškově zelená barva je ideální. Čerstvý kerblík se dá koupit v obchodě s potravinami v koutku s ovocem a zeleninou, ale i jako směs namíchaného sušeného koření do polévek či jiných pokrmů, např. „fines herbes“. Kerblík si také dost často lidé pěstují pro své potřeby i sami na okně.
Kerblík zaujímá v kuchyni širokospektré možnosti. S chutí se snoubí velmi dobře se známou francouzskou kombinací petržele, pažitky a estragonu. Jemnost a delikátní chuť se uplatní především v polévkách, salátových zálivkách, masech i omáčkách. Výtečně chutná špenátový salát s kerblíkem nebo řeřichový salát s kerblíkem a ředkvičkami. Čerstvý kerblík se dává na závěr, aby vynikla jeho chuť a uchoval si i zdravější hodnotu pro zdraví.
Skladování kerblíku je obtížné. Čerstvý vydrží v lednici jen pár dní a to ještě s maximální péčí (zabalen do vlhkého papíru nebo uzavřen v sáčku). Mrazením ztrácí chuť.
Sezóna kerblíku je od jara do podzimu.