Recepty - hřiby

Více z Houby ».

Hřiby

Hřiby známe také jako: hříbky

Recepty s hřiby  Rady při nákupu  Využití v kuchyni  Skladování  Sezóna  

Hřiby tvoří velmi širokou skupinu hub hřibovitých, u nás jich roste až 90 druhů. Nejoblíbenější jsou tzv. praváky – hřib dubový a smrkový. Každý druh vyžaduje jiné podmínky pro růst. Nejčastěji můžeme najít hřiby pravé v jehličnatých lesích, pod smrky a borovicemi, ale někdy také v listnatých lesích či na mechu. Hřiby jsou vhodnou dietní potravinou, obsahují minerály, různé vitamíny, bílkoviny a stopové prvky

 Rady při nákupu

Na hřiby můžete sami vyrazit do lesa nebo se obrátit na několik fungujících pěstitelů či sběračů hub. Výjimečně můžete na hřiby koupit ve větších supermarketech nebo na farmářském trhu. Kupujte jen ty 100% čerstvé a vždy na ověřených místech. Nebo se raději spolehněte na vlastní sběr. Pozor, ne všechny hřiby jsou jedlé!

 Využití v kuchyni

Hřiby můžete sušit, nakládat, smažit, zapékat či vařit. Již tradičně se přidávají do smaženice nebo různých soté, omáček - Hříbková omáčka a polévek. Hřiby jsou výborné v italském rizotu, s těstovinami, na italské bruschettě, jako náplň do raviol či rolád nebo ve slaných koláčích z listového těsta. Hodí se také do omelet. Pokud nechcete spotřebovat všechny houby najednou, můžete hřiby zamrazit. Postup je velmi jednoduchý - houby nakrájené na malé kousky osmahněte na másle společně se solí, cibulkou a česnekem. Až se odpaří téměř všechna voda, kterou hřiby pustily, nechte je vychladnout a pak dávkujte do sáčků či krabiček. Pak ukládejte do mrazáku, díky odpařené vodě mráz houby nepoškodí.

 Skladování

Čerstvé hřiby zpracujte nejlépe ihned po sběru či nákupu, v chladu můžou zůstat max. 1 den. Sušené a nakládané skladujte v suchém a chladném prostředí, max. 1 rok a také ty mražené ponechte v mrazáku max. 1 rok.

 Sezóna

Některé hřiby rostou již na jaře, ale většina má hlavní sezónu v létě a hlavně na podzim.


Reklama

 
 Váš příspěvek

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Nejlepší recepty

Špagety s pečenou červenou paprikou Špagety s pečenou červenou...
Vatovec (pýchavka obrovská) v trojobalu Vatovec (pýchavka obrovská)...
Květáková polévka Květáková polévka
Pomerančové rizoto nasladko Pomerančové rizoto nasladko
Chléb s celerem Chléb s celerem

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz