Recept Bramborovo-hrachová bábinčina polévka Pra

babi Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Postup

V osolené vodě uvaříme oloupané na kostky pokrájené brambory. Přebraný vypraný hrách vložíme do hrníčku, zalijeme studenou vodou, aby byl potopen a přikryjeme ho pokličkou. Hrníček vložíme do většího hrnce se studenou vodou, která má sahat do poloviny hrníčku a hrnec přikryjeme poklicí. Hrách takto bez míchání uvaříme v páře úplně do měkka. Z másla a mouky připravíme žlutou zásmažku s cibulkou a prolisujeme do ni uvařené brambory a hrách. Poté ji zředíme vodou z brambor, 1l zeleninového vývaru, přidáme zeleninu, okořeníme majoránkou, podle chuti přisolíme a přidáme houby udušené na másle (nebo sušené v mléce uvařené). Přidáme na másle udušené, 1/2l vývaru zalité kroupy, na kolečka pokrájenou klobásku a polévku řádně povaříme. Přidáme pepř a utřený česnek. Polévku podáváme horkou s nějakou zavářkou, nebo na másle osmaženými kostičkami chleba.

Recept je z kategorií: Bramborové polévky

Nahlásit recept

  • 19.03.04 vloženo
  • 5453x zobrazeno

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 300g brambor
  • sůl
  • 300g zeleného hrachu
  • 40g másla
  • 40g mouky
  • 20g cibule posekané
  • 80g polévkové zeleniny na jemné nudličky pokrájené
  • 1 1/2 l zeleninového vývaru nebo vody
  • špetka majoránky
  • 100g čerstvých hřibů, nebo předem ve 3 lžících mléka uvařených usušené (asi 10g)
  • 20g krup/perliček
  • 10g másla
  • čerstvě pomletý pepř
  • 1 stroužek česneku
  • 10g moravské klobásy, nebo uzenky (nemusí být)

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Bramborovo-hrachová bábinčina polévka

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Bramborovo-hrachová bábinčina polévka

babi
6360 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Bramborovo-hrachová bábinčina polévka (PRA).

hejo, máš pravdu, jde o suchý zelený hrách, který se předem nenamáčí, jenom přebere. Někdo přidává bikarbonát, ale já to nedělám. Doba vaření záleží na stáří hrachu. Musí se vyzkoušet, je-li hrách měkký.

Příjemný den!

heja
312 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Bramborovo-hrachová bábinčina polévka (PRA).

Babi, zaujal mne zvláštní způsob vaření hrachu. Myslí se tím suchý hrách ? A nemusí se přes noc namočit ? A do třetice: Jak dlouho se v té vodní lázni vaří ?
Dík.

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme:

Nejlepší recepty

Reveňový koláč Reveňový koláč
Hořčičná kotletka v alobalové kapse pro jednoho (DIA) Hořčičná kotletka v...
Kuřecí nugetky s hořčicovo - medovým krémem Kuřecí nugetky s hořčicovo...
Těstovinový salát s houbami a polníčkem Těstovinový salát s houbami...
Květáková polévka Květáková polévka

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz