Recepty - ančovičky
Více z Ryby a plody moře ».

Ančovičky známe také jako: sardel, sardelová očka, acciughe
Recepty s ančovičkami Rady při nákupu Využití v kuchyni Skladování Ančovičky a víno
Ančovičky se používají v turecké, italské a marocké kuchyni. Jejich chuť je výrazně slaná. Málokterá rybka se hodí na tolik úprav v kuchyni jako právě ančovičky. Jsou asi 10 cm dlouhé, mají výrazné oči a nízko posazená ústa. Pohybují se v hejnech v Severním, Středozemním a Černém moři. Obsahují velké množství bílkovin, selenu, vitamínu D a fosforu.
Rady při nákupu
Ančovičky najdete pod názvem sardele, ale často také chybně jako sardinky. Česká legislativa totiž povoluje pod názvem sardinky prodávat jak ančovičky, tak i šproty nebo skutečné sardinky. Šproty a sardinky jsou ale úplně jiné ryby, s ančovičkami jen příbuzné. Proto obal přezkoumejte, ať víte, co kupujete.
Většinou se v kuchyni využívají konzervované ančovičky. Kvůli jejich slanosti, tudíž o nízké spotřebě, nekupujte rovnou velké balení. Plně vám vystačí menší konzerva nebo sklenice. Kvůli skladování doporučujeme spíše sklenici, která se dá jednodušeji uzavřít a ponechat v lednici. Ančovičky se obvykle prodávají již očištěné, naložené v rostlinném oleji. Srolované filety s kapary najdete pod názvem sardelová očka.
Celé ančovičky se hodí například na gril nebo na smažení a seženete je v obchodech s rybami. Jak očistit ančovičky, najdete ve videu.
Využití v kuchyni
Pokud sháníte jednu ingredienci, která povýší vaše vaření na jinou úroveň, pak kupte ančovičky. Dá se z nich připravit delikátní omáčka na těstoviny, masová nádivka nebo zapečené pochoutky. Kousky ančoviček udělají z obyčejného sendviče luxusní pochoutku. V Itálii se ančovičky tradičně používají na pizzu Quattro stagioni a Napoletana. Zde najdete recept na těsto na pizzu s přehledem ingrediencí na jednotlivé druhy pizz.
Slanost sardelových oček využijte také pro přípravu studeného i teplého salátu. Tyto rybičky jsou přímo nutností pro salát Nicoise a především slavný Ceasar salát. Recept na jeho klasickou verzi najdete zde.
Ančovičky se hodí i do občerstvení na party jako pomazánka nebo ozdoba na chlebíčky, jednohubky nebo jako náplň do slaných koláčů. Doporučujeme například francouzský slaný koláč pissaladière. Při vaření šetřete se solí, ančovičky jsou dost slané.
Skladování
Konzervu nebo sklenici před otevřením uschovejte ve spíži, po otevření ji dejte do chladu a obal pečlivě zavřete. Celé ančovičky skladujte v chladu maximálně tři dny, zpracujte co nejdříve. Dají se však zamrazit.
Ančovičky a víno
Slanost ančoviček zmírní suchá bílá vína. Řiďte se při výběru spíše konkrétním pokrmem.
Krevetky z Thajska - rychle a chutně pro dva
Naši partneři

eMimimino
Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz
Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz
Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz
Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz