Recepty - ančovičky

Ančovičky známe také jako: sardel, sardelová očka, acciughe

Recepty s ančovičkami  Rady při nákupu  Využití v kuchyni  Skladování  Ančovičky a víno  

Ančovičky se používají v turecké, italské a marocké kuchyni. Jejich chuť je výrazně slaná. Málokterá rybka se hodí na tolik úprav v kuchyni jako právě ančovičky. Jsou asi 10 cm dlouhé, mají výrazné oči a nízko posazená ústa. Pohybují se v hejnech v Severním, Středozemním a Černém moři. Obsahují velké množství bílkovin, selenu, vitamínu D a fosforu.

 Rady při nákupu

Ančovičky najdete pod názvem sardele, ale často také chybně jako sardinky. Česká legislativa totiž povoluje pod názvem sardinky prodávat jak ančovičky, tak i šproty nebo skutečné sardinky. Šproty a sardinky jsou ale úplně jiné ryby, s ančovičkami jen příbuzné. Proto obal přezkoumejte, ať víte, co kupujete.

Většinou se v kuchyni využívají konzervované ančovičky. Kvůli jejich slanosti, tudíž o nízké spotřebě, nekupujte rovnou velké balení. Plně vám vystačí menší konzerva nebo sklenice. Kvůli skladování doporučujeme spíše sklenici, která se dá jednodušeji uzavřít a ponechat v lednici. Ančovičky se obvykle prodávají již očištěné, naložené v rostlinném oleji. Srolované filety s kapary najdete pod názvem sardelová očka.

Celé ančovičky se hodí například na gril nebo na smažení a seženete je v obchodech s rybami. Jak očistit ančovičky, najdete ve videu.

 Využití v kuchyni

Pokud sháníte jednu ingredienci, která povýší vaše vaření na jinou úroveň, pak kupte ančovičky. Dá se z nich připravit delikátní omáčka na těstoviny, masová nádivka nebo zapečené pochoutky. Kousky ančoviček udělají z obyčejného sendviče luxusní pochoutku. V Itálii se ančovičky tradičně používají na pizzu Quattro stagioni a Napoletana. Zde najdete recept na těsto na pizzu s přehledem ingrediencí na jednotlivé druhy pizz.

Slanost sardelových oček využijte také pro přípravu studeného i teplého salátu. Tyto rybičky jsou přímo nutností pro salát Nicoise a především slavný Ceasar salát. Recept na jeho klasickou verzi najdete zde.

Ančovičky se hodí i do občerstvení na party jako pomazánka nebo ozdoba na chlebíčky, jednohubky nebo jako náplň do slaných koláčů. Doporučujeme například francouzský slaný koláč pissaladière. Při vaření šetřete se solí, ančovičky jsou dost slané.

 Skladování

Konzervu nebo sklenici před otevřením uschovejte ve spíži, po otevření ji dejte do chladu a obal pečlivě zavřete. Celé ančovičky skladujte v chladu maximálně tři dny, zpracujte co nejdříve. Dají se však zamrazit.

 Ančovičky a víno

Slanost ančoviček zmírní suchá bílá vína. Řiďte se při výběru spíše konkrétním pokrmem.


Reklama

 
 Váš příspěvek

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Nejlepší recepty

Selská pivní polévka Selská pivní polévka
Pečené kuřátko s brusinkovou omáčkou Pečené kuřátko s...
Kachní prsa s badyánem Kachní prsa s badyánem
Zelí s jablečným cidrem Zelí s jablečným cidrem
Cuketové placky Cuketové placky

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz