Recept Italská dvojitá calzone "Scalcione di cipola"

babi Italská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Postup

Těsto: Předehřát troubu na 230°C alespoň po 30min. Posypat kvasnice na 1/4 hrnku vody a když vzejdou, přilít zbytek vody. Ve velké míse s moukou utvořit důlek a do něj nalít smíchané víno s olejem, solí a pepřem. Potom přidat kvasnice a vše zpracovat rukama v těsto. Přendat na pomoučený vál a dále těsto hníst tak dlouho, až není lepkavé. Přikrýt jej navlhčenou utěrkou, zatím co se připravuje náplň. Přendat těsto na trochu pomaštěný plech a pěstí do něj několikrát bouchnout. Rozdělit těsto na dva díly, jeden trochu větší než druhý. Přendat na pomoučený vál a vyválet větší díl na 35cm kruh, asi 2.5cm tlustý. Přendat na pomaštěný plech (nebo máteli pizza nádobu). Doprostřed dát náplň, rozetřít ji, ale nechat 2.5cm okraj prázdný. Vyválet druhý kruh o něco menší a položit jej na náplň. Zarolovat spodní těsto přes vrchní a přitisknout je dobře k sobě. Potřít calzone olejem navíc, psypat cukrem (cukr pomůže k zhnědnutí těsta) a propíchat vrch vidličkou. Vložit do trouby na 15min., snížit teplotu na 180°C a péct dalších 30min. Může se podávat ihned, nebo nehat zchladnout na pokojovou teplotu. Náplň: Rozehřát pánev na středním ohni, přidat olej. Do horkého oleje přidat pórek a pomalu jej smažit, až je měkký, ale ne hnědý., asi 15min. Přidat mléko a dusit po dalších 5min., kdy pórek je skoro jako kaše. Přidat ančovičky, olivy, rajčata a petrželku. Dobře zamíchat a smažit dále, až se všechna tekutina vypaří a směs je hustá. Sejmout z ohně a zamíchat dovnitř hrozinky. P.S.: Calzone je z oblasti Puglia, kde kuchaři také někdy přidávají 250g mozzarella sýr, nebo na jemné kostky nakrájenou šunku. Také se někdy přidává 250g ricotta sýru rozdrobeného na náplň. Množství náplňe by mělo být asi přibližně stejně jako je v receptu (přidáte-li něco, tak ubrat trochu pórku).

Recept je z kategorií: Pizzy

Nahlásit recept

  • 13.01.03 vloženo
  • 8662x zobrazeno

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • Těsto:
  • 1 balíček suchých kvasnic
  • 1 1/4 hrnku (asi 300ml) velice telé vody
  • 4 hrnky (1000ml) polohrubé mouky + víc na vál
  • 1/4 hrnku (60ml) extra panenského olivového oleje
  • 1/4 hrnku (60ml) bílého vína
  • sůl a pepř podle chuti
  • Náplň:
  • 1/4 hrnku (60ml) extra panenského olivového oleje
  • asi 5 hrnků (900g) velice jemně nakrájeného pórku
  • 3 lžíce mléka
  • 1 lžička cukru
  • 6 ančoviček (sardelí), na jemno posekaných
  • 1/2 hrnku (125ml) černých oliv na jemno posekaných
  • 1/4 hrnku (60ml) posekané petrželky, nejlépe italské, plocholisté
  • 2-3 zralá rajčata, oloupaná, bez semínek a na jemno posekaná
  • 1/2 hrnku zlatých hrozinek, namočených v horké vodě a vyždímaných
  • asi 1/4 hrnku (60ml) stejného oleje na plech a na pomaštění povrchu calzones
  • 1 lžička cukru

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Italská dvojitá calzone "Scalcione di cipola"

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Nejlepší recepty

Houbová smaženice Houbová smaženice
Kuřecí prsíčka v plátku šunky Kuřecí prsíčka v plátku šunky
Hořčičná kotletka v alobalové kapse pro jednoho (DIA) Hořčičná kotletka v...
Francouzská česnečka vhodná k večeři Francouzská česnečka vhodná...
Holandský řízek z vepřového bůčku Holandský řízek z vepřového...

Naši partneři

eMimimino

Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz

Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz

Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz

Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz